Holstebro

Hellerup-piger passer grise på landet: Hver gang vi kører i bil, falder vi alle tre i søvn

Olga Matthiesen, Alba Angelo og Filippa Vest fra Hellerup er i denne uge i praktik på Hestbjerg Økologi, hvor de er med til det daglige arbejde på gården. Foto: Johan Gadegaard
Tre piger fra Hellerup er i denne uge på besøg hos Hestbjerg Økologi. De fodrer grise, muger ud og ser, at der nogle steder i landet er der langt mellem husene.

Idom: I mudder og silende regn sidder tre 13-årige piger fra Hellerup. De sidder helt stille og forsøger at lokke grisene til sig med en spand æbler. Stille og roligt kommer grisene nærmere, og pludselig er de tre piger omringet af de gryntende dyr, der gnasker i både æbler og pigernes regnjakker.

De tre piger er Olga Matthiesen, Filippa Vest og Alba Angelo. De går i syvende klasse på Bernadotteskolen i Hellerup. I denne uge er de og deres klassekammerater sendt på gårdbesøg, og de tre piger har siden søndag boet ved Hestbjerg Økologi.

Her prøver de kræfter med livet på landet og er med, når arbejdet kalder. De har blandt andet været med til at muge ud.

- Det lugtede virkelig meget, siger de tre piger i kor.

Gårdlivet er langt fra den hverdag, de kommer fra. De har alle tre noteret sig, at der slet ikke er larm på landet, og at duften generelt er anderledes end i Hellerup.

På køreturen hertil fandt de ud af, at man har langt til naboerne, når man bor på landet.

- Dér, hvor vi kommer fra, kan vi jo lige gå ned og handle på to minutter. Her skal man køre længere til tingene, siger Filippa Vest.

Ingen af pigerne har for alvor stiftet bekendtskab med en gård tidligere, men de er glade for at prøve en helt anden hverdag end den, de er vant til.

- Det er helt vildt fedt. Man sætter sig bare på jorden uden at tænke over, at man bliver beskidt, siger Alba Angelo.

Der har været nok at lave, siden de tre piger kom til gården i søndags, så der bliver hurtigt ro på værelset om aftenen.

- Vi er jo ude stort set hele dagen, og det er vi ikke på samme måde, når vi er derhjemme, så vi er trætte om aftenen. Hver gang vi kører i bil, falder vi alle tre i søvn, griner Filippa Vest.

Selvom de tre piger har været vilde med oplevelsen indtil nu, skal Hestbjerg Økologi nok ikke regne med en fremtidig ansættelse af nogle af de tre.

- Det er vildt sjovt at prøve, og fedt at få et indblik i, men jeg skal ikke arbejde på en gård, siger Olga Matthiesen, imens de to andre stemmer i.

De tre piger er blandt andet med til at tæmme grisene, så de bliver trygge ved mennesker. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Rock i Holstebro er gået konkurs

Leder For abonnenter

Grøn alliance mellem regeringen og Dansk Industri giver håb

På torsdag fremlægger bestyrelsen i foreningen, som arbejder på at få rejst en folkeskov på et lidt over otte hektar stort areal umiddelbart syd for bygrænsen i Struer, et konkret forslag for medlemmerne, når der under en generalforsamling også skal vælges ny formand. Efter cirka halvandet års dødvande, er foreningen med opbakning fra et snævert flertal i byrådet klar til at få realiseret planerne, som blev lanceret af Alternativet i forbindelse med valgkampen op til kommunalvalget i 2017. Struer kommer dermed med på kortet, hvor man kan se, hvordan de danske folkeskove tager form, og under en landsindsamling, som var arrangeret i et samarbejde med TV2 blev der i lørdags samlet penge nok ind til næsten en million træer, som vil blive plantet på dansk jord inden for den nærmeste fremtid. En symbolsk handling, når regnskovene i både Brasilien og Indonesien står i flammer, og de tyske skove sygner hen under klimapres med både stigende temperaturer og lange perioder med tørke. Men en vigtig handling, som da også vækker opsigt på den internationale scene. Nu skal de store tandhjul så også bare falde i hak, og med de seneste udmeldinger fra både regereringen og Dansk Industri er der håb om, at vi endelig ser handling bare de mange ord om at ville gøre en indsats for at reducere CO2-udslippet og sende Danmark i front, når det gælder klimavenlige løsninger og bæredygtig teknologi. DI er således klar med en 2030-plan og godt 150 konkrete forslag, som kan bringe Danmark i front på den grønne omstilling - samtidig med, at der bliver skabt 120.000 nye job og dansk velstand bliver øget med mindst 110 milliarder kroner. Nu skal landbruget bare med, og politikerne skal finde løsninger i en transportsektor, hvor vi stadigvæk savner konkrete forslag fra en regeringen, som fortjener ros for de høje ambitioner og den seneste udmelding om at ville afsætte en milliard ekstra til forskning i klimavenlig teknologi i 2020. Samtidig giver det håb om at kunne samle et bredt flertal omkring klimaindsatsen i Folketinget, når selv Dansk Folkeparti meldte sig klar med en klimapolitik under weekendens landsmøde.

Annonce