Annonce
Udland

Helle Thorning-Schmidt vil have en kvinde i spidsen for EU

Helle Thorning-Schmidt er tidligere blevet nævnt som en mulig kandidat til posten som kommissionsformand, men i interviewet med Politico afviser hun, at det er et tema. - Jeg har været i politik i mange år. Nu ser jeg frem til at have en mere fri rolle, hvor jeg kan gøre og sige, hvad jeg vil, siger hun. (Arkivfoto).

Danmarks første kvindelige statsminister mener, at en kvinde bør overtage posten som kommissionsformand.

Der har aldrig været en kvindelig formand for EU-Kommissionen. Men det skal der laves om på, mener Danmarks første kvindelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt.

Helle Thorning-Schmidt, der til sommer stopper som direktør for det internationale Red Barnet, vurderer, at der er mange gode kvindelige kandidater til posten som formand for EU-Kommissionen.

- Jeg mener helt bestemt, at det er tid til at få en kvinde i spidsen. Der er mange kvalificerede kvinder i Den Europæiske Union, som kan klare det, selv om der ikke er mange, der har været premierministre.

- Der har været en masse konservative mænd, der har haft jobbet, men det er tid til en kvinde, siger Helle Thorning-Schmidt til mediet Politico, der dækker europæisk politik.

Den nuværende kommissionsformand Jean-Claude Junckers mandat udløber til november.

Helle Thorning-Schmidt er tidligere blevet nævnt som en mulig kandidat til posten, men i interviewet med Politico afviser hun, at det er et tema.

- Jeg har været i politik i mange år. Nu ser jeg frem til at have en mere fri rolle, hvor jeg kan gøre og sige, hvad jeg vil, siger hun.

Til sommer, når Thorning-Schmidt stopper i Red Barnet, vil hun indlede en bestyrelseskarriere. Hun har arbejdet i Red Barnet siden 2016.

Helle Thorning-Schmidt roser i interviewet EU-landene for, hvordan de står sammen, når det gælder brexit.

- Det er ret fantastisk, og jeg er meget stolt af de europæiske lande over, at de faktisk har formået at stå sammen og haft én samlet holdning.

- Som en, der har deltaget i over 30 EU-topmøder, kan jeg sige, at det ikke er en let ting at gøre, fordi der er så mange forskellige interesser på spil, siger hun.

Samtidig retter hun kritik mod Storbritannien og premierminister Theresa May.

- Der er sket så mange ting igennem de seneste næsten tre år, som bare har været fejl på fejl på fejl, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun vurderer, at et brexit uden en aftale vil skade mange mennesker. Her nævner hun, at det især vil ramme marginaliserede grupper af mennesker, der i forvejen ikke har mange midler at gøre godt med.

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

De første nordvestjyske reaktioner på V-formandsskifte: Inger er det rette valg

Kultur

Ausumgaard dropper forårsmarkedet

Leder For abonnenter

Debatniveauet er simpelthen for lavt

Nogle gange er der behov for rabiate og grænsesøgende udtalelser for at få en debat sat i perspektiv. Overdrivelse, karikerede holdninger og provokationer kan lokke ligesindede og modstandere frem og tjener derfor et formål. Og hvis de holder sig inden for lovens rammer, kan vi såmænd også lægge spalteplads til dem. Både i form af redaktionelt behandlede emner, i læserbreve og i kommentarer til vores indhold på nettet. Men der er grænser. Torsdag bragte vi et læserbrev, hvori Jens Kristian Noe fra Holstebro gik helt til grænsen i ulvedebatten. Holdningerne i indlægget står han næppe alene med, men det provokerende budskab affødte primært reaktioner fra folk med den modsatte holdning. Her taler vi om den yderst forsimplede diskussion om "for eller imod ulven". Den diskussion, hvor nuancerede mennesker for længst er stået af, og kun de mindst kompromissøgende står tilbage i hver sin skyttegrav og råber ukvemsord. En absolut værdiløs diskussion. Af den årsag valgte vi at lukke for kommentarer til indlægget på nettet. Det sker sjældent. For vi vil om nogen gerne facilitere en saglig debat om ulven og det skel, den har skabt mellem mennesker efter sin genkomst til vores område. Men vi må ærligt erkende, at netop den debat er svær at være ordstyrer for. Det afholder os naturligvis ikke fra at skrive om ulven og de følelser, der er forbundet med den. Men ingen skal et øjeblik tro, at vi er glade for den interesse vores indhold får alene på baggrund af usaglige kommentarer. Vi vil meget hellere den positive dialog. Og det gælder ikke kun ulven. Så sent som torsdag fik jeg en henvendelse fra en læser, der var utilfreds med, at vi havde optaget et læserbrev om et andet harskt emne. Han opsagde sit abonnement på den baggrund. Vi bringer disse indlæg, fordi de findes og fordi de reflekterer det samfund, vi befinder os i. Men vi er også vidende om, at det ofte er de mest rabiate, der tyer til at sende et læserbrev. Det vil vi gerne lave om på. Derfor skal opfordringen herfra lyde: Send et læserbrev og vis os alle, at debatterne er meget mere nuancerede.

Annonce