Annonce
Holstebro

Helle må ikke besøge sin alzheimers-ramte mand: Jeg føler, han forsvinder fra mig

Helle Bøgh Højland er i øjeblikket afskåret fra sin mand, som har alzheimers og bor i en plejebolig. Foto: Johan Gadegaard
Helle Bøgh Højland har ikke haft adgang til sin mand Jean, som har alzheimers, siden torsdag på grund af corona-anbefalingerne. For hende fylder uvished og savn alt lige i øjeblikket.

Holstebro: Hun er vant til at besøge sin mand hver anden dag.

Helle Bøgh Højland har været en flittig gæst på Mellemtoften, hvor hendes mand Jean Starche Højland har boet i et halvt år, efter at han for tre-fire år siden fik konstateret alzheimers.

Hun var derude i tirsdags, men da hun kom igen torsdag, var hun godt klar over, at hun formentligt ikke fik lov til at komme ind.

- Jeg havde rent vasketøj med, som jeg var nødt til at stille på kontoret til ham. Der har været helt lukket siden torsdag, siger Helle Bøgh Højland, som i samme ombæring forklarer, at ”hun fuldt ud forstår, at man skal passe på hinanden lige i tiden”

Det ændrer ikke på, at det gør ekstremt ondt, at hun ikke længere er i stand til at besøge sin mand. Alzheimers er en sygdom, som kan udvikle sig fra dag til dag, og uvisheden er en svær størrelse at håndtere.

- Det er skidehårdt. Jeg kunne mærke hver gang, jeg var derude, at der hele tiden skete noget nyt. Jeg spørger ofte mig selv om, hvordan han mon har det, når jeg ser ham igen, siger Helle Bøgh Højland.

Annonce

Kunne jeg bare sætte en snor i ham og trække ham tilbage i tiden. Nu forsvinder han sgu fra mig. Det er sådan nogle tanker, jeg har.

Helle Bøgh Højland

Kunne jeg bare...

Der er en lille del af hende, som har lyst til at brage ind gennem døren og se ham, men det kunne hun selvfølgelig aldrig finde på. Hun er i øjeblikket hjemsendt fra sin arbejdsplads og arbejder hjemmefra. De færre distraktioner er medvirkende til, at tankerne ofte får frit løb.

- Kunne jeg bare sætte en snor i ham og trække ham tilbage i tiden. Nu forsvinder han sgu fra mig. Det er sådan nogle tanker, jeg har, siger Helle Bøgh Højland, som er tydeligt berørt over situationen.

Jean Starche Højland er vant til at se sin kone, og han holder også øje med parkeringspladsen på de tidspunkter, hvor hun sædvanligvis parkerer bilen. Plejepersonalet siger til ham, at hun er på arbejde, og derfor ikke kommer i disse dage.

- Hun arbejder også så meget, lyder det ofte fra manden ifølge Helle Bøgh Højland, som er overbevist om, at han ikke er klar over, hvordan tingene står til i øjeblikket.

- Han sidder og ser fjernsyn sammen med de andre, men han forstår det ikke. Han godtager forklaringen om, at jeg er på arbejde, siger hun.

De små glæder

For nyligt fik hun tilsendt et billede af sin mand fra plejepersonalet, som ifølge Helle Bøgh Højland er så presset på ressourcer, at de ikke altid har tid til at gøre den slags.

- Der var en plejeboligleder, som så, at jeg begyndte at græde, da jeg var derovre med noget, og så fik jeg tilsendt billedet. Det var guld værd lige at få det billede, hvor han så glad ud, selvom det kostede endnu en tudetur, siger Helle Bøgh Højland, som netop havde afleveret den barbermaskine, som hun plejer at klippe sin mand med, til plejepersonalet, så de kunne gøre det i stedet.

59-årige Helle Bøgh Højland har været vant til en hverdag med sin 73-årige mand, og de har været gift i 36 år. Det ændrede sig ikke, da Jean begyndte at vise de første tegn på sygdommen i 2014, og efter han fik stillet sin diagnose i 2016.

Nu er intet, som det plejer, og uvisheden om, hvornår tingene vender tilbage til normal, fylder også meget. Især når ens mand lider af en sygdom, som kan udvikle sig så eksplosivt, og hvor glemsomhed er en af symptomerne.

- Den er så svær den uvished om, hvornår det slutter. Det varer jo nok til efter påske, men jeg aner ikke, hvornår jeg kan se ham igen, siger Helle Bøgh Højland.

Mellemtoften er en af de mange plejeboliger, som har valgt at lukke ned for besøgende på grund af frygten for corona-virus-smitte.

- Vi bliver desværre nødt til at afvise alle besøg på Mellemtoft.

- Vi beklager, men vi gør det af hensyn til de svageste og ældste i vores samfund i en tid, hvor en del danskere kan være smittet med corona-virus, lyder det på plejeboligens hjemmeside, hvor der endvidere opfordres til at skifte besøgene ud med ”telefon, videochats og sociale medier.”

Jean Starche Højland (som avisen her fotografede ved en anden lejlighed i 2017) må se langt efter familiebesøg, efter plejehjemmene har lukket for besøgende på grund af coronavirussen. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Fire sigtelser til to mænd

Annonce