Annonce
Holstebro

Helikoptere på øvelsesområde: Militæret ønsker jordkabler i stedet for luftledninger

Den nuværende 150 kV ledning løber gennem det militære øvelsesområde på en strækning på knap fire kilometer. Nu skal den væk, og det rammer en stribe naboer. Foto: Jens Kirk
Det er ikke kun borgere, men også militæret, som ønsker jordkabler i stedet for luftledninger nær øvelsesterrænet, og det er både af hensyn til lavtflyvende helikoptere, anvendelse af droner og radiokommunikation.
Annonce

HOLSTEBRO: Det er ikke kun naboer til den kommende luftledning fra Idomlund mod syd, som foretrækker en kabelløsning. Også militæret ønsker et 400 kilovolt nedgravet kabel i stedet, og det er af hensyn til brugen af øvelsesterrænet.

Det skrev Forsvaret i et høringssvar til Energinet i 2018, og det er både af hensyn til taktiske helikopterflyvninger, muligheden for at bruge droner, og at kommunikation mellem kampvogne ikke får elektromagnetiske forstyrrelser.

Ønsket om kabellægning vil Forsvaret gentage, efter Energinets mere præcise forslag med en linjeføring lige vest for Dragonkasernens øvelsesplads.

- Vi ser fortsat gerne, at der finder en nedgravning sted, og det er af hensyn til helikopterflyvninger i området, siger Anders Poulsen, der er regimentchef ved Jydske Dragonregiment.

Den nuværende luftledning løber et par hundrede meter inde i øvelsesområdet på en strækning på tre-fire kilometer. Her har Forsvaret krævet, at luftledningen skal helt væk fra øvelsesområdet i forbindelse med udskiftningen til højere master - og også af hensyn til soldater på øvelse.

Dette krav har Energinet fulgt, men ingen kabellægning.

- Der er mange ønsker om kabellægning - og også fra Forsvaret. Men vi har forstået, at de godt kan acceptere luftledninger vest for øvelsesområdet, siger Christian Jensen, der er projektchef hos Energinet for den nye 400 kV ledning på i alt 170 kilometer fra Idomlund til grænsen.

Ifølge en teknisk analyse er det kun muligt at lægge 15 procent af strækningen i kabler - og herunder cirka tre kilometer over Præstbjerg syd for Nr. Felding - og gennem Skjern Å-dalen.

- Vi har lagt de 26 kilometer kabler, hvor vi mener, de gør mest gavn. Skal vi kabellægge nye steder, skal vi droppe tilsvarende kabler andre steder, siger Christian Jensen.

Det er udelukket at kabellægge gennem selve øvelsesterrænet.

- Det vil være alt for risikabelt med et jordkabel i et område med store bæltekøretøjer, siger han.

Dragonkasernen vil have den nuværende luftledning væk fra det militære øvelsesområde. Men Energinet vil ikke følge ønsket om kabellægning af den nye luftledning uden for øvelsesområdet. Foto: Jens Kirk
Annonce

Særlig ramt område

Som grundprincip placeres de nye luftledninger tæt på de eksisterende 150 kilovolt højspændingsledninger og master. Husejerne i området ved Hestbjergvej, der ikke før har haft luftledninger tæt på, er altså en undtagelse.

- Det er en ændring for dem, og det er altid det vanskeligste, når vi skal placere luftledninger i et nyt område, siger Christian Jensen.

Der skal dog meget til at ændre det nuværende forslag til kabellagte strækninger.

- Hvis en myndighed siger, at luftledninger vil være for stor en påvirkning et sted, så må vi flytte det. Men det, håber jeg ikke, sker, siger projektlederen.

Den samlede strækning med tilslutninger har et budget på over tre milliarder kroner, og mens luftledninger typisk koster otte-ti millioner kroner per kilometer, så koster kabler tre-fire gange så meget.

Berørte borgere og myndigheder kan sende ændringsforslag indtil 21. oktober. Energinet.dk håber at have et endeligt forslag til linjeføring klar til at sende i offentlig høring sidst på foråret i 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Venø Færgen fylder 10 år

Annonce