Annonce
Holstebro

Helikoptere på øvelsesområde: Militæret ønsker jordkabler i stedet for luftledninger

Den nuværende 150 kV ledning løber gennem det militære øvelsesområde på en strækning på knap fire kilometer. Nu skal den væk, og det rammer en stribe naboer. Foto: Jens Kirk
Det er ikke kun borgere, men også militæret, som ønsker jordkabler i stedet for luftledninger nær øvelsesterrænet, og det er både af hensyn til lavtflyvende helikoptere, anvendelse af droner og radiokommunikation.

HOLSTEBRO: Det er ikke kun naboer til den kommende luftledning fra Idomlund mod syd, som foretrækker en kabelløsning. Også militæret ønsker et 400 kilovolt nedgravet kabel i stedet, og det er af hensyn til brugen af øvelsesterrænet.

Det skrev Forsvaret i et høringssvar til Energinet i 2018, og det er både af hensyn til taktiske helikopterflyvninger, muligheden for at bruge droner, og at kommunikation mellem kampvogne ikke får elektromagnetiske forstyrrelser.

Ønsket om kabellægning vil Forsvaret gentage, efter Energinets mere præcise forslag med en linjeføring lige vest for Dragonkasernens øvelsesplads.

- Vi ser fortsat gerne, at der finder en nedgravning sted, og det er af hensyn til helikopterflyvninger i området, siger Anders Poulsen, der er regimentchef ved Jydske Dragonregiment.

Den nuværende luftledning løber et par hundrede meter inde i øvelsesområdet på en strækning på tre-fire kilometer. Her har Forsvaret krævet, at luftledningen skal helt væk fra øvelsesområdet i forbindelse med udskiftningen til højere master - og også af hensyn til soldater på øvelse.

Dette krav har Energinet fulgt, men ingen kabellægning.

- Der er mange ønsker om kabellægning - og også fra Forsvaret. Men vi har forstået, at de godt kan acceptere luftledninger vest for øvelsesområdet, siger Christian Jensen, der er projektchef hos Energinet for den nye 400 kV ledning på i alt 170 kilometer fra Idomlund til grænsen.

Ifølge en teknisk analyse er det kun muligt at lægge 15 procent af strækningen i kabler - og herunder cirka tre kilometer over Præstbjerg syd for Nr. Felding - og gennem Skjern Å-dalen.

- Vi har lagt de 26 kilometer kabler, hvor vi mener, de gør mest gavn. Skal vi kabellægge nye steder, skal vi droppe tilsvarende kabler andre steder, siger Christian Jensen.

Det er udelukket at kabellægge gennem selve øvelsesterrænet.

- Det vil være alt for risikabelt med et jordkabel i et område med store bæltekøretøjer, siger han.

Annonce
Dragonkasernen vil have den nuværende luftledning væk fra det militære øvelsesområde. Men Energinet vil ikke følge ønsket om kabellægning af den nye luftledning uden for øvelsesområdet. Foto: Jens Kirk

Særlig ramt område

Som grundprincip placeres de nye luftledninger tæt på de eksisterende 150 kilovolt højspændingsledninger og master. Husejerne i området ved Hestbjergvej, der ikke før har haft luftledninger tæt på, er altså en undtagelse.

- Det er en ændring for dem, og det er altid det vanskeligste, når vi skal placere luftledninger i et nyt område, siger Christian Jensen.

Der skal dog meget til at ændre det nuværende forslag til kabellagte strækninger.

- Hvis en myndighed siger, at luftledninger vil være for stor en påvirkning et sted, så må vi flytte det. Men det, håber jeg ikke, sker, siger projektlederen.

Den samlede strækning med tilslutninger har et budget på over tre milliarder kroner, og mens luftledninger typisk koster otte-ti millioner kroner per kilometer, så koster kabler tre-fire gange så meget.

Berørte borgere og myndigheder kan sende ændringsforslag indtil 21. oktober. Energinet.dk håber at have et endeligt forslag til linjeføring klar til at sende i offentlig høring sidst på foråret i 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Annonce