Annonce
Læserbrev

Havmøller. Pas på vores natur- og kulturarv

Annonce

Debat: Nogle gange skal man se sig selv med andres øjne for rigtig at kunne se, hvad man ejer.

På den tyske kanal NDR kan man for tiden se ”Land zwischen den Meeren”, en smuk dokumentarfilm om den danske Vestkyst fra syd til nord. Et regulært sejlereventyr, som er værd at se. Find den på nettet.

Udsendelsen synliggør de enorme kultur- og naturværdier, der ligger i Danmarks vestkyststrækning. Vores nabolande misunder os vores uendelige og brede sandstrande, inderfjordenes flade landskaber, de høje erosionsklinter, og det åbne hav med dens ubegrænsede horisont, som kun brydes kortvarigt af skibe, der rejser mod nord eller syd.

Det er en enormt værdifuld kultur- og naturarv, som i Danmark nidkært bliver beskyttet af blandt andet strandbeskyttelseslinjer og klitfredningszone.

Så længe det er på land, vel at mærke.

For selv om en grundejer af hensyn til beskyttelsen af strand og natur ikke kan udvide sit sommerhus, anlægge have og plante store træer, eller blot etablere en hæk eller et hegn, så kan man ude på vandet tilsyneladende etablere enorme bygningsværker, der i højde og bredde kan sammenlignes med en Storebæltsbro.

Set i et regneark er det ikke fornuftigt at placere vindmølleparker mange kilometer fra kysten, ude af synsvidde. Det koster i anlægsudgifter og transport. Men helt ærligt: Hvad er det mod at undgå en generationslang tilplastring af havets horisont med et enormt, naturfremmed element?

Vindmølleparker tæt på den jyske vestkyst kan ikke sammenlignes med den generationsulykke, som Cheminovas produktion medførte for få generationer siden. Men det vil på samme måde være en fortrydelig beslutning, som mange nuværende og kommende generationer vil undre sig meget over.

Samfundet risikerer at miste meget mere, end det kan få ud af det. Det er slet ikke bæredygtigt, når alle omkostninger regnes med - også dem, der ikke kan tælles i regneark.

Jeg håber, at politikere, myndigheder og projektejere besinder sig, og flytter et i øvrigt fornuftigt vindmølleprojekt ud af synsvidde.

Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Kamp skifter til dansk tophold

Holstebro

Stødte sammen i rundkørsel

Annonce