Annonce
Livsstil

Haven: De skønneste roser

Rosen Graham Thomas er en meget modstandsdygtig og rigt blomstrende rose. Foto: Helle Troelsen
Jeg forundres hvert år over, at roserne i min have bliver ved med at blomstre og sætte knopper til langt hen på efteråret. De har også nye friske skud med blade, der ikke er ramt af sygdom. Egentlig er de allersmukkest i efterårshaven, måske fordi de minder mig om sommer, sol og varme. Eller også fordi de stikker lidt ud her i efterårets forfald, hvor alt andet visner ned.

Rundtomkring i haven har jeg plantet roser. De gror i espalier op ad bygninger og hegn, i bedene, hvor de står side om side med stauder. Nogle har jeg plantet i rosenstativer og beskåret, så de nærmest ligner rosentræer. En enkelt rose har indtaget pladsen i toppen af et gammelt æbletræ.

Man skulle mene, at der ikke kan klemmes flere roser ned i Troensehaven, men jeg har fundet plads til endnu tre slags, som jeg længe har ønsket mig. Så må andre planter vige pladsen.

Jeg går mest efter roser, der blomstrer længe og har duft. Jeg har denne gang valgt to smukke roser, den storblomstrende rose ”Morten Korch” og buketrosen ”Aspirin”. I et rosenstativ skal plantes slyngrosen ”Our last summer”.

Alle tre roser har jeg købt som barrods-roser bestilt over nettet hos en rosenforhandler. Roserne bliver leveret med de bare rødder blottet, men pakket ind i en plasticpose, så de holdes fugtige.

Barrodsroser kan kun købes i perioden fra oktober til april. De dyrkes på marker her i Danmark og graves op fra sidst i oktober og november, hvor de er gået i dvale. Så opbevares de på et køligt lager, indtil de sælges og plantes ud i haverne. Roser i potter kan plantes året rundt, undtagen når jorden er frossen.

Jeg har bedst erfaring med barrodsroser. Købes og plantes de i efteråret får de de bedste vækstbetingelser, for her er jorden stadig lun og fugtig efter efterårets regnvejr. Roserne er friske og lige gravet op af markerne hos forhandlerne, hvorefter de hurtigt plantes ud i min have. I løbet af vinteren når de at få god jordkontakt uden fare for udtørring. Når det så bliver forår, kommer de hurtigt i gang med at vokse sig store.

De barrodede roser har ikke haft en mellemstation i en trang potte, hvor deres rødder ofte først beskæres for at kunne være i potten. Dernæst har de måske manglet vand, eller rosen har boet længe i potten, hvor rødderne efterhånden fylder potten helt ud. Det er for det meste i foråret og om sommeren, at man fristes af de smukke, pottede roser, men de bliver mere sarte over for tørke og sygdomme, når de plantes ud der.

Køber man pottede roser i efteråret, så tjek, at det ikke er ”gamle” roser, hvor rødderne fylder potten helt ud, og at der ikke er sygdom i bladene.

Man kan også få friskpottede roser i efteråret. De er beskåret, og der er godt med løs muld i potten. Det er også bedst, at de kommer i jorden nu. Har man en travl hverdag og weekend, og er det ikke let at finde tid til plantning, er det mest sikkert at købe pottede roser.

Annonce

Favoritter blandt roserne i Troensehaven

Herkules.

Jubilee Celebrations.

Munstead Wood.

Eden rose.

Graham Thomas.

Evelyn.

William Morris.

The Pilgrim.

Rhapsody in blue.

Astrid Lindgren.

Gertrude Jekyll.

Leonardo di Vinci.

Plant roserne

De barrodede roser skal i jorden med det samme. De må ikke ligge med de bare rødder blottede, for så tørrer de ud. Sørg for at holde dem i posen et køligt, skyggefuldt sted, indtil de skal plantes.

Først skal de stå i en spand med vand i en halv times tid, så de har trukket så meget væde, de kan. Plantehullet forberedes ved, at der graves et stort hul på cirka 40 x 40 cm, så rosens rødder kan spredes naturligt ud. Jorden blandes med en fjerdedel god, velomsat kompost eller god rosenjord, købt i sække blandet med jorden, du har gravet op i bedet.

Rosen skal plantes med podestedet 10 cm under jordoverfladen, så den beskyttes mod frost. Podestedet er en fortykkelse på den øverste del af roden, hvor den er blevet podet på en grundstamme. Der fyldes op med tre fjerdedele af jorden, som trædes let til omkring rosen. Der fyldes efter med 10 liter vand. Når det er sunket, lægges det sidste jord på. Dæk nyplantede roser med granris, så de beskyttes mod barfrost i løbet af vinteren og det tidlige forår.

Roserne i Troensehaven

Jeg har mine favoritter blandt roserne. Det er også de roser, som gæster i haven standser op ved og spørger om navnet på. Det er ofte roser med smukke farver, former og dufte.

Jeg har også yndlingsroser, der danner smukke hyben her i efteråret, og som er guf for fuglene. Rosa multiflora, - også kaldet for ”Mariebær” - får små fine hyben, der er dekorative i kranse og buketter. Det er en sommerblomstrende rose med små, fine roser, som bierne elsker.

Rosen "Tumbling Waters" får også små kuglerunde dekorative hyben. Den blomstrer fra juni til langt hen i efteråret med fine små roser. Det er en selvrensende sort, som bliver ved med at blomstre uden løbende beskæring, så den bærer både blomster og hyben på samme tid.

Blandt de øvrige roser er det udseende, duft og blomstringens varighed, der gør dem til favoritter. Særligt de historiske og engelske roser hitter i haven.

Lav et vinterhi til pindsvinet

Pindsvin går i hi, når der ikke længere er adgang til deres naturlige føde. Det sker normalt fra slutningen af oktober og til hen i november. Ofte går pindsvinene langt omkring for at finde et godt, egnet sted at gå i hi, så derfor ser man lige nu mange pindsvin ligge på vejene og er kørt over. De kan lige så godt bo hos dig.

Pindsvin skal have det tørt og lunt. Det kan være i bunden af en tør kvasbunke i hjørnet af haven. Det kan også være et tørt hulrum under en brændestabel, eller under en gammel træ- eller plastickasse, der står på hovedet. Du kan hjælpe til ved at dække kassen med et vandtæt materiale, så det er godt beskyttet mod regn og rusk. Fyld halm eller visne blade ind i boet, så pindsvinet har noget lunt at ligge i.

Rosen Evelyn har den smukkeste varm rosa nuance. Den blander sig her med Kongelys ”Wedding Candles”. Foto: Helle Troelsen
Denne sart gule rose The Pilgrim er den eneste gule rose, der får lov at vokse i mit lyserøde bed. Den sarte gule farve passer så fint sammen med rosa blomster. Her står den side om side med syrisk rose. Foto: Helle Troelsen
Eden Rose klatrer op i et espalier og dækker den store, bare flade på gavlen af træhuset. Foto: Helle Troelsen
William Morris vokser i et rustent rosenstativ. Den smukke lagdelte rose med laksefarvede kronblade matcher så fint til rustent jern. Foto: Helle Troelsen
Leonardo di Vinci er en sund og hårdfør rose, som jeg både har som buskrose og opstammet. Foto: Helle Troelsen
Her smyger rosen Gertrude Jekyll sig med rosa høstanemone. En sødt makkerpar. Foto: Helle Troelsen
Rosen Ledreborg får store roser. De starter med at være næsten abrikosfarvede, når de springer ud, og slutter af med at være cremehvide. Foto: Helle Troelsen
Den mørkeste rose i haven er Munstead Wood. Dens midte er næsten fløjlsagtig sort. Foto: Helle Troelsen
Rhapsody in blue er en rose, der matcher så godt med de mørke purpurfarvede stauder. Den vokser her som den eneste rose i dette farvekoordinerede bed. Foto: Helle Troelsen
Pindsvinet går i efteråret snart i hi. Foto: Helle Troelsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ulfborg/Vemb

Mand omkommet i drukneulykke

112

Kaldte betjent for magtliderligt svin

112

Kom ind gennem vinduet

Læserbrev For abonnenter

Læserbrev: Fåreavler er selvforskyldt årsag til angreb på sine får

Debat: Fåreavler, Morten Thøgersen, Råsted/Vemb, har igen selvforskyldt haft angreb på sine får, der fortsat kun er beskyttet af et utilstrækkelig lavt, flytbart hegn. Og som sidst, igen beklager sig over regeringen, og skubber på den måde sit ansvar for dyrene over på regeringen. Dette synes i øvrigt at være standard ingen for landbruget, at lade andre betale. Det er dog langt fra det første ulveangreb på får i indhegninger, der er helt utilstrækkelige. Og derfor langt fra det første ulveangreb på ubeskyttede får, hvor ejeren giver ulven ansvar for noget, der helt klart er ejernes eget ansvar. Der er hos Morten Thøgersen denne gang tale om 20-25 dræbte får, der med stor sandsynlighed ikke er dræbt på en gang, men over flere dage/uger, som det også blev påpeget ved det seneste angreb i efteråret 2019, hvor han mistede 83 får, hvilket dengang røbende det manglende opsyn med dyrene. Han bor ikke i ulvezonen. så der er ikke krav om dagligt tilsyn med får. Men i almindelighed forventes det sker i respekt for dyrene. Endvidere bør ulvezonen udvides, dersom det er en ulv, der har haft let spil til at dræbe fårene, og ikke nogle bortløbende hunde. Vildtkonsulent, Jens Henrik Jakobsen, der indsamlede DNA til analyse, kunne igen oplyse, at Morten Thøgersens hegn ikke var ulvesikret. Til kanalen TV Midtvest fortæller Morten Thøgersen, at han er træt og frustreret over situationen. Hvilket han bestemt ikke er ene om. For det nærmer sig tilbagevendende kynisk ligegyldighed med dyrene, og det år efter år. - Nu skal der snart ske noget i det her land. Det kan ikke passe, at politikere ikke gør noget ved det. At miljøministeren vil have et hegn, jeg ikke kan bruge til noget. Det bliver kun værre. Jeg må jo ikke skyde ulvene, fortæller han til tvmv. Vi lever i 2020 med en accelererende udryddelse af artsdiversiteten, hvor landbruget er en af hovedårsagerne og ikke ulven, der er et væsentligt toprovdyr i natursystemet, og ikke i 1820, hvor mange rovdyr og rovfugle i enfoldighedens navn blev udryddet i landet, da de ikke lige passede ind med den tids herremænd, jæger og landbrugsinteresser. Er det vilkårene i dagens Danmark kan en hobbyaktivitet som jagt helt forbydes for at beskytte naturens rovdyr, og fåreavl kan dikteres kun må ske på øerne, som også store landbrugsområder skal gives tilbage til naturen. Så det er nye tider! Følgende regler gælder i dag i de udpegede ulvezoner: ”Hvis man som husdyrholder inden for et af de udpegede områder ikke etablerer ulvesikre hegn eller misvedligeholder et ulvesikkert hegn, så det ikke opfylder ovenstående definition på et ulvesikkert hegn, medfører det, at der efter gentagne ulveangreb (som udgangspunkt to ulveangreb, men beror på konkret vurdering) ikke udbetales yderligere kompensation ved tab af dyr.” Det gælder for Morten Thøgersen, som det gælder en hvilken som helst anden virksomhed, at de skal leve op til gældende love og regler, og det gælder naturligvis også for fåreavlerne. Og er økonomien ikke til at loven overholdes, må virksomheden lukke ned.

Annonce