Struer: Hvem, der har skylden for, at en 49-årig litauisk specialarbejder mistede livet i en arbejdsulykke på Oddesundbroen 3. oktober 2020 - og om der kan placeres et erstatningsansvar, er fortsat uvist.
Men det står klart, at arbejdet med at rense og overfladebehandle broen, blev udført på en måde, der var i strid med de sikkerhedsforanstaltninger, som var aftalt, og som netop skal forebygge ulykker på banelegemet.
Det fremgår af Havarikommissionens rapport, som netop er offentliggjort her knapt et år efter ulykken, og hvor der rettes skarp kritik af både Banedanmark og underleverandøren Ommen A/S. "Havarikommissionen finder det kritisabelt, at arbejdet blev iværksat til trods for, at både entreprenører og bygherre måtte være vidende om, at jernbanesikkerhedsplanen ikke var dækkende for arbejdets udførelse herunder, at eventuelle risici ved placeringskørsel inden etablering af sporspærring ikke ses vurderet," anføres det blandt andet i rapporten.
"Forbudt" lift
Der var flere ting, som ikke var helt efter bogen. Specialarbejderen fra Litauen blev dræbt, da den liftkurv, han stod i, svingede ind over sporet, og blev ramt af et tog. På kollisionstidspunktet var sporet ikke spærret for trafik, og der var heller ikke givet tilladelse til at iværksætte arbejdet på broen – afrensning og overfladebehandling.
At der overhovedet blev arbejdet fra en lift - og ikke et stillads - var også i strid med den gældende jernbanesikkerhedsplan, som var udarbejdet af Ommen og godkendt af Banedanmark. Arbejdet med lifte havde stået på i mindst fem dage, og der "foreligger ikke oplysninger om, at Banedanmark har gennemført tilsyn på stedet," hedder det i rapporten.
Til gengæld fremgår det, at den litauiske arbejder forstod "nogenlunde engelsk", at han var instrueret om, at han ikke måtte påbegynde arbejdet, før tilladelse var givet af sporspærringslederen, og at "den generelle opfattelse var, at også nu afdøde havde forstået og var klar over dette."
Intet ændret
Selvom om der var flere brud på de gældende sikkerhedsforanstaltninger, "kan det ikke fastslås, at den ikke dækkende jernbanesikkerhedsplan var årsag til ulykken," skriver Havarikommissionen i sin rapport, hvoraf det også fremgår, at "Havarikommissionen er ikke bekendt med, at der er truffet foranstaltninger til at modvirke gentagelser."
Havarikommissionen anbefaler, at "Trafikstyrelsen sikrer, at Banedanmark indfører procedurer, der dels sikrer at jernbanesikkerhedsplanen løbende revurderes med involverede parter og opdateres i forhold til ændringer i forhold til de aktuelle arbejder, for eksempel ved byggemøder, og at Banedanmark fører effektive tilsyn både med, at Jernbanesikkerhedsplanen er dækkende og at den følges. Såfremt placering af materiel til og fra arbejde i sporspærring kan påvirke jernbanesikkerheden, bør det sikres, at der træffes de fornødne sikkerhedsforanstaltninger".
Det har ikke været muligt lørdag formiddag at få en kommentar fra Banedanmark, men pressevagten oplyser, at man gerne kommenterer på rapporten, og at der arbejdes på sagen.
Underentreprenøren, Ommen A/S, ønsker ikke at stille op til interview. Administrerende direktør Søren Larsen skriver i en sms: "Der er mange parter nævnt i rapporten, og i Ommen har vi valgt ikke at kommentere på rapporten i medierne."