Annonce
Sport

Havard klarede det olympiske maratonløb på under tre timer: - Jeg havde en megafest ude i gaderne

45-årige Havard Vatnhamar, der bor i Sørvad og arbejder som lærer på Finderup Efterskole nord for Skjern, gennemførte maratonløbet ved De Paralympiske Lege i Tokyo i tiden 2:58:27. Arkivfoto: Johan Gadegaard.
45-årige Havard Vatnhamar, der er lærer på Finderup Efterskole, er godt tilfreds med sin præstation på maraton-distancen ved De Paralympiske Lege i Tokyo.

Finderup/Tokyo: Da det færøske landshold lørdag aften havde inviteret Danmark til landskamp, var det med to gange Vatnhamar i startopstillingen i skikkelse af Gunnar og Solvi på midtbanen.

De to fodboldspillere kunne ikke helt stå distancen, men det kunne til gengæld en tredje Vatnhamar fra Færøerne et par timer senere.

Og det endda på udebane: Havard Vatnhamar, der i sin normale hverdag er lærer på Finderup Efterskole, stillede til start i maratonløb ved De Paralympiske Lege i Tokyo.

Annonce

Efter 37 kilometer gik jeg godt nok lidt ned i fart, men så kunne jeg se en løber fra Peru længere fremme. Det gjorde, at jeg fik sat lidt damp på

Havard Vatnhamar, maratonløber

Som udgangspunkt sigtede den 45-årige atlet efter en sluttid på under tre timer, og missionen lykkedes.

Havard Vatnhamar er lykkelig for sin sluttid på 2:58:27:

- Helt perfekt. Det er så vanvittigt godt. Det gik bare rigtig godt. Jeg holdt mig til den plan, vi havde lagt, og jeg løb med overskud. Jeg var afslappet og havde det rigtig godt. Efter 37 kilometer gik jeg godt nok lidt ned i fart, men så kunne jeg se en løber fra Peru længere fremme. Det gjorde, at jeg fik sat lidt damp på, og omkring to kilometer før mål fik jeg ham indhentet, siger Havard Vatnhamar, mens han sidder i en bus på vej ud til den olympiske afslutningsceremoni.

Overskud til at smile

Med egne ord så havde Havard Vatnhamar 'en megafest ude i gaderne':

- Jeg har nydt det fuldstændig maksimalt. Medierne var vilde med mig fordi, jeg havde overskud til at smile. Det har været en kæmpe oplevelse. Jeg tænker, at det var et veludført maraton.

Havard Vatnhamar siger videre, at regnvejr undervejs gjorde skoene tunge, og derfor blev det generelt et lidt langsomt løb i omkring 22 graders varme.

En glad og tilfreds flok i Tokyo - fra venstre er det behandler Pia Graagaard, personlig træner Søren Møberg, den færøske chef de mission, Tróndur Ravnsfjall, og maratonløber Havard Vatnhamar. Personen yderst til højre er en japansk hjælper. Privatfoto

I 1992 - da Havard Vatnhamar var 16 år - kom han i klemme i det spil, som trækker trawlet op på en fiskekutter. Teenageren fra Harboøre brækkede nakken og fik højre underarm amputeret. Han var tæt på at blive lam, men han kæmpede sig tilbage til livet.

Det var i lærerjobbet på Finderup Efterskole, at Havard Vatnhamar for seks år siden fik smag for at dyrke triathlon, der blandt andet også omfatter løb.

Ved et kvalifikationsløb i maj ved Tvis gennemførte Havard Vatnhamar et maratonløb i tiden 3:04:33, og dermed sikrede han sig en billet til den store sportsbegivenhed i Japan.

Annonce

Vinkede til publikum

Havard Vatnhamars personlige træner, Søren Møberg fra Holstebro, stod ude på ruten i centrum af Tokyo, hvor han bidrog med motivation og energidrik ved syv, 30 og 35 kilometer:

- Havard havde en fest. Han løb med overskud og sugede oplevelsen til sig undervejs. Han vinkede til publikum næsten hele vejen, og både ham og jeg har modtaget mange henvendelser fra folk, som synes, han var fantastisk. Særligt, at han standsede op ud for kejserpaladset og bukkede for folket, vakte begejstring, fortæller Søren Møberg fra Japan.

På billedet her har 45-årige Havard Vatnhamars personlige træner, Søren Møberg, netop givet noget tiltrængt væske til den vestjyske maratonløber. Privatfoto

Den personlige træner forklarer, at planen var, at Havard Vatnhamar skulle løbe med en kilometertid på fire minutter og ti sekunder de første 35 kilometer - og så se, om der var kræfter til at gasse op til sidst:

- Planen blev næsten holdt. På Olympic Stadium var der tid til at sænke tempoet og nyde den sidste omgang, siger Søren Møberg.

Det Paralympiske maratonløb blev vundet af kinesiske Chaoyan Li i tiden 2:25:50, hvilket var et minut og ti sekunder hurtigere end Alex Douglas Pires da Silva fra Brasilien på andenpladsen.

Med sin tid på 2:58:27, som var personlig rekord, sikrede Havard Vatnhamar sig en fornem placering i top-ti.

Annonce
Sport For abonnenter

Karakterbogen: Damgaard stjal rampelyset på Brammings store aften

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Videoanalyse og liveblog: TTH indkasserede nederlag i Brammings rekordkamp

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Holstebro

Hvis nye barselsregler giver flere børn i institutionerne, så  må vi bare håndtere det

Struer

Borgmesterens sidste budgetaftale: Enigt byråd vil løfte tagene

Erhverv

Lyd fra Lydens By skrev historie: 50.000 koncertgæster til The Minds Of 99 i Parken fik leveret vellyd af lokalt firma

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Sport

Bedsteveninder og bryllups-buddies delte guld og sølv imellem sig

Holstebro

Han var fuld, påvirket af narko og endte på taget i Vandkraftsøen

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Erhverv

Gårdejer undrer sig: Blev bedt om at tilbagekalde grillpølser efter fire timer langt besøg

Holstebro For abonnenter

Spidskandidater: Nærmest umuligt at hente stemmer, men vælgermøder er ikke spild af tid

Kultur

Biograf gentager gallaåbning - halvandet år efter åbning: - Åbningen af Big Bio Holstebro har været mit livs mareridt

Annonce