Annonce
Holstebro

Har FOA en pointe? 28 sygeplejersker er mange hænder, som ikke indgår i den daglige pleje

- Hvis vi skal redde ældreplejen, skal vi have nedbrudt barriererne mellem faggrupper og i stedet arbejde i teams, hvor der er fokus på kompetencerne, mener Tanja Nielsen, sektorformand for social og sundhed, FOA. Genre/arkivfoto: Morten Stricker
Hvis vi skal kunne redde ældreplejen, skal "siloer" nedbrydes, og sygeplejersker også løse daglige plejeopgaver ude i plejecentrene, mener FOA.

Holstebro: Personalet på kommunes plejecentre er presset, og pårørende til beboere oplever mangel på omsorg og personlig pleje.

Så hvad stiller man op?

- Hvis vi skal redde ældreplejen, skal vi have nedbrudt barriererne mellem faggrupper og i stedet arbejde i teams, hvor der er fokus på kompetencerne, mener Tanja Nielsen, sektorformand for social og sundhed, FOA.

Annonce

I hjemmeplejen kan en borger have besøg af tre forskellige faggrupper på en formiddag: En sosuhjælper, en sosuassistent og en sygeplejerske.

- Det er tids- og ressourcespild, og for borgerne har det den konsekvens, at der kommer mange flere i hjemmet, pointerer Tanja Nielsen.

Men også ude på plejecentrene er der noget galt, mener FOA. De 28 sygeplejersker fungerer alle som konsulenter og indgår ikke i den daglige pleje ude på stuerne. Det er i stedet sosu-assistenter, der laver sårpleje, doserer medicin og så videre.

- Det er mange hænder, som ikke indgår i plejen, mener Tanja Nielsen.

Det er mange hænder, som ikke indgår i plejen.

Tanja Nielsen, sektorformand for social og sundhed, FOA

De har travlt

Men dén køber Bente Rasmussen, næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midt, ikke:

- Sygeplejerskerne har travlt med mange komplekse og akutte sygeplejeopgaver og løser også mindre ledelsesopgaver. Hvis de også skal til at være en del af den direkte pleje, så skal der ansættes flere sygeplejersker.

Hun peger desuden på, at Holstebro har ansat få sygeplejersker til sammenligning med flere andre kommune.

- Det handler jo om, hvilken kvalitet politikerne vil have i plejeboligerne. Dansk sygeplejeråd havde gerne set, at der også var sygeplejersker i aftenvagt, da de borgere på plejecentre ofte er multisyge og har brug for kompleks sygepleje, siger næstkredsformanden.

Men var det ikke bedre, at sygeplejerskerne brugte mere tid ude på stuerne til pleje og mindre tid på kontoret til administrativt?

- Det er et stort ledelsesspænd på plejecentrene, hvilket gør, at sygeplejerskerne står med mange koordinerende opgaver. Holstebro har lovet at kigge på ledelsesspændet, siger Bente Rasmussen, Dansk Sygeplejeråd.

Annonce

Ældrechef: Både og

Mere lydhørhed er der hos næstformanden i kommunens social- og sundhedsudvalg, Jytte Didriksen (S), der vil have sagen op i udvalget.

- Jeg mener godt, at man kunne se på, om vi kan gøre det på en smartere måde, så flere ressourcer kommer ud og bliver brugt i plejen, blandt andet i forbindelse med sygdom og vikardækning, siger Jytte Didriksen, der arbejder som social- og sundhedsassistent i Plejecentret Beringshaven.

Kommunens sundheds- og ældrechef Anette Colding medgiver, at opgaven har ændret sig, i takt med at sygehusene udskriver patienter tidligere, og beboerne bliver dårligere.

Har FOA en pointe?

- Jeg vil sige både og. På den ene side er det fuldstændig rigtigt, at vi skal hjælpes ad. På den anden side har sygeplejerskerne en særlig rolle. De har koordinerende sundhedsfaglige opgaver i forhold til kolleger, læger og pårørende, siger Anette Colding.

- Så det kan komme på tale at ændre på den måde, sygeplejerskerne er ansat på?

- Vi har ansat en ny centerchef og står overfor at skulle udarbejde en ny strategi for plejecentrene. I den forbindelse vil vi kigge på, hvilke aftaler, der ligger i forhold til de roller, de skal have, siger Anette Colding.

Annonce
Sport For abonnenter

Topscorer og matematikgeniet Mirsad havde regnet det hele ud: - Jeg havde læst lidt på vinden og skruede den op i hjørnet for at fjerne spindelvævet

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vinderup

Nu kommer den: Cykelsti hele vejen mellem Vinderup og Holstebro

Erhverv For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Holstebro

Mælkebønderne jubler over høje priser: - Nu er der én ting, der gælder. Afdrag, afdrag, afdrag

forside For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland: Hus på Jegindø solgt for 210.000 kroner

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Holstebro

Mads Mikkelsens nyeste film skal kun optages to steder i Danmark - i Holstebro og Viborg

Leder For abonnenter

Problemet er reelt - men tvang er og bliver dumt

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Holstebro

Lastbiler er stødt sammen: Tag ikke denne vej, siger politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Holstebro

Nu er der kun én by tilbage: Så få bliver testet

Holstebro For abonnenter

Skole er blevet til boligområde: Kom indenfor i den første færdige bolig

Holstebro

Den delte vandene - nu gør museum den aktuel igen

Annonce