Holstebro

Handicappede kritiserer forhold i den nye biograf

Johannes laCour er utilfreds med, at kørestolsbrugere bliver henvist til første rækkei den nye biograf i Enghaven, så de ikke kan sidde længere tilbage sammen med familie og følgere. Det bliver lige så godt at sidde på første række, fastholder ejerne. Foto: Johan Gadegaard
Kørestolsbrugere er ked af at skulle sidde på 1. række i ny Scala-biograf - og træt af, at de ikke har kunnet komme i dialog med ejerne om en anden indretning.

HOLSTEBRO: Johannes laCour sidder i kørestol og går typisk i biografen otte-ti gange om året. Alligevel glæder han sig ikke for alvor til byens nye biograf, som er ved at blive bygget på Enghaven.

- I den nye biograf skal kørestolsbrugere sidde på første række, og så føler man sig uden for selskabet. Jeg går ofte i biografen med min 17-årige søn - og også vi handicappede vil gerne sidde sammen med ledsagere eller familie, når vi er i biografen, siger 48-årige Johannes laCour.

I den nuværende biograf kan han komme op på 7. række - dog kun i sal 1.

- Efter min opfattelse vil den nye biograf blive en forringelse for kørestolsbrugerne, siger Johannes laCour, som blev ramt af en rygmarvssygdom for 15 år siden, og som har siddet i elektrisk kørestol i fem år.

Han ved godt, at indretningen overholder bygningsreglementet.

- Men det er jo ikke første række, der er optaget først. Og Bygningsforskningsinstituttet anbefaler netop, at kørestolsbrugere placeres mellem de øvrige pladser, så man kan sidde sammen med ledsagere, siger han med henvisning til en SBI-anvisning.

Johannes laCour, der er radiograf og har et flexjob på sygehuset, har skrevet til ejerne Henrik og Louise Obel med et håb om, at der kan findes en bedre løsning. Men uden at få svar.

Også Jørgen Ahler, som er medlem af tilgængelighedsudvalget under Holstebro Kommunes Handicapråd, har på vegne af udvalget skrevet to gange til ejerne om indretningen af den nye biograf.

- Det her er en enestående chance for at få Danmarks mest handicapvenlige biograf. Men nu får vi én, som blot overholder reglerne, og det er så trist. Det er ikke nødvendigvis dyrere, hvis det er tænkt ind fra starten. Og det der er godt for handicappede, er også godt for svagtgående og børnefamlier, siger Jørgen Ahler.

- I dag er folk på 70 år jo stadig friske og vil gerne ud og opleve noget. Og det vil vi også den dag, vi eventuel havner i kørestol, siger Jørgen Ahler, som både har talt med Henrik Obel og sendt mails.

Han ved godt, at kommunen kun kan kræve, at reglerne er overholdt, med mindst en procent af pladserne (og mindst to pladser) til handicappede i en sal med offentlig adgang.

- Vi har blot ønsket at komme i dialog, og jeg synes, det er synd, at de lader chancen gå fra sig til at få en indretning, så man undgår en marginalisering af handicappede, siger Jørgen Ahler.

Har ingen klager

Der bliver fem sale i den nye biograf med fra cirka 80 til 200 biografsæder i hver sal.

Medejer Louise Obel mener dog, at de handicappede vil få rigtig gode forhold.

- I den nye biograf bliver der så god afstand til lærredet fra første række, så det bliver en god oplevelse som andre pladser i biografen. Vi har aldrig haft klager i den nye biograf, som vi byggede efter de samme principper i Herlev for fire år siden, siger Louise Obel.

Første række er valgt til handicappede, fordi den er på niveau med gulvet i resten af biografbygningen.

- Der er trapper op til andre rækker, og skulle de være bredere, ville vi miste en masse pladser. Det skal også være økonomisk forsvarligt, siger Louise Obel.

Ifølge Henrik Obel undersøgte man i starten muligheden for at grave biografen en meter ned i jorden.

- Det ville have ført til, at handicappede ville have siddet på 3. eller 4. række. Men det var ikke muligt på grund af kloakering og vandrør. Men nye biografer har god afstand til lærredet, og lyden og billedet er allerbedst på 2. og 3. række, siger Henrik Obel, som ikke kan finde henvendelsen fra Johannes laCour men husker samtalen med Jørgen Ahler.

- Jeg troede, vi havde afklaret det. Og hans mail har forputtet sig, siger Henrik Obel, og understreger, at biografen overholder alle krav.

- Jeg synes faktisk, at vi har forholdt os til kørestolsbrugere - nemlig ud fra erfaringerne fra biografen i Herlev, siger hun.

Til gengæld glæder Johannes laCour sig overordnet over, at der bygges en ny biograf i Enghaven.

- Det er da genialt, og hvor et hjørne af Enghaven samtidig bliver nyindrettet. Det er virkelig et løft for Holstebro og noget, som byen trænger til, siger han.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kørte bil - var påvirket af kokain og hash

Fodbold For abonnenter

Sådan skal HB forlænge det forrygende forår

Holstebro

Nathasja bruger en uge på hestevognsferie: - Der er virkelig meget hygge

Kultur

Nikolaj Stokholm tester igen på Høloftet

Holstebro

Brugs udsat for røveri: Blev truet med 'pistol'

Struer For abonnenter

SE VIDEO: Heines helt store motorcykeleventyr - der stod 'danger' på GPS'en

Holstebro For abonnenter

Kæmpevarehus har nye store byggeplaner i Holstebro

Ulfborg/Vemb

Medlemmerne flygtede efter sag om grusvej: Nu ser det lysere ud for MC-klubben

Annonce