Annonce
Erhverv

Handelsstandsforeninger: - Corona gør det ekstremt tricky for os at vide, hvordan tingene ser ud om bare en uge

Der skal tænkes i alternative løsninger, hvis handelsstandsforeningerne skal kunne lave arrangementer for borgerne resten af året. Arkivfoto: Johan Gadegaard.
Coronaen er kommet ind fra venstre hurtigere end beregnet, og har ført til aflyste Open by Night-arrangementer i både Lemvig, Struer og Holstebro. Handelsstandsforeningerne er nødt til at tænke kreativt resten af året, lyder det fra formændene
Annonce

Nordvestjylland: I både Holstebro, Struer og Lemvig skulle der i løbet af de kommende uger være afholdt Open by Night-events af de respektive byers handelsstandsforeninger. Men efter statsminister Mette Frederiksens (S) seneste udmelding om, at forsamlingsforbuddet igen bliver nedsat til 50 mennesker, samt en opfordring om at aflyse sociale arrangementer det kommende stykke tid, er alle tre events aflyst.

En situation, der i sig selv er træls, når man er formand for en handelsstandsforening, hvis medlemmer stadig har mere eller mindre åbne sår efter et forår, der på grund af coronanedlukningen blødte voldsomt. Men en opblusning af coronasmitten og snakken om bølge nummer to gør det langt fra bedre, specielt ikke med nogle af handelsstandsforeningernes største begivenheder blot måneder borte, nemlig Black Friday og julehandlen i december.

Annonce

Ekstremt tricky

- Den nuværende situation er helt klart med i overvejelser om, hvordan og hvilke arrangementer vi kan lave den kommende tid, og hvilket ben vi skal stå på. Vi har et samfundsmæssigt ansvar, som vi skal tage, siger handelschef Jens Kristian Larsen fra Holstebro Handelsstandsforening.

- Corona gør det ekstremt tricky for os at vide, hvordan tingene ser ud om bare en uge. Normalt ville vi allerede sidste år have planlagt, hvordan vi skulle markere julen i år, og lige nu er det, vi tænker i dag, måske noget helt andet, end det vi fysisk kan gøre i morgen, tilføjer han.

- Der er ingen, der kan spå om, hvordan det ser ud om et par måneder, siger formanden for Struer Handelsstandsforening, Søren Blaabjerg Jepsen.


Jeg må erkende, jeg ikke skal ud i at melde noget ud lige for tiden om eksempelvis jul, for det er vi simpelthen ikke i stand til, som tingene går lige nu

Mai Lindgaard, event- og handelschef, Lemvig og Thyborøn


Også i Lemvig er normerne og rutinen revet i tusind stykker og smidt op i blæsevejret.

- Jeg må erkende, jeg ikke skal ud i at melde noget ud lige for tiden om eksempelvis jul, for det er vi simpelthen ikke i stand til, som tingene går lige nu. Vi er hele tiden nødt til at afvente retningslinjerne fra regeringen, siger Mai Lindgaard, event- og handelschef i Lemvig- og Thyborøn Handel.

- Havde du spurgt mig i torsdags (dagen for statsministerens seneste melding, red.) havde jeg nok svaret anderledes, men lige nu kører vi med plan A, B og C. Vores vigtigste opgave er at beskytte kunderne, men vores opgave er også at have en velfungerende detailhandel, og det har kunderne også brug for, siger hun.

Annonce

Bliver ikke som det plejer

Men hvad gør man så som handelsstandsforening, når man ikke kan arrangere juletræstænding, torvemarked og koncerter på havnen som man plejer?

- Situationen er den, at vi er nødt til at tænke anderledes i år, end vi plejer. Vi må finde andre måder at nå kunderne, siger Søren Blaabjerg Jepsen fra handelsstandsforeningen i Struer.

Den del er alle handelsstandsforeningerne med på. Men præcist, hvad det indebærer og hvordan det kommer til at foregå, kan de endnu sige meget lidt om. I Holstebro er der dog allerede taget en beslutning om en særlig tradition:

- Vi er helt sikre på, at julelysene ikke vil blive tændt, som vi plejer at gøre det, hvor der er børn og julemand og det hele for fuld smadder. Det kommer ikke til at ske. Vi ville være for mange mennesker på et sted, og så tager vi ikke det samfundsmæssige ansvar, som vi skal tage, siger Jens Kristian Larsen.

Foreningerne er også alle enige om, at julehandlen, der plejer at være den mest indbringende for byernes butikker, formentlig ikke vil blive voldsomt påvirket, at handelsstandsforeningerne ikke kan lave arrangementer i gågaderne som vanligt.

- Folk skal jo stadig ud og købe julegaver, selvom vi ikke samler 1000 mennesker nede i gågaden, så julehandlen bliver på den måde ikke berørt, vurderer Jens Kristian Larsen.

Selvom handlen tilsyneladende ikke direkte blive påvirket, om der er handelsstandsarrangerede begivenheder i byerne eller ej, så skal der dog ikke herske nogen tvivl om, at handelsstandsforeningerne er vigtige, ifølge Mai Lindgaard.

- En handelsstandsforening er enormt afgørende for forståelsen af at bo i en by og være lokal og stolt omkring det. Det er vigtigt på nogle helt andre parametre, fastslår Mai Lindgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Hvad mener du om sexisme-debatten?

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce