Annonce
Holstebro

En turistmagnet med skrabet marketingbudget: Handbjerg Marina er Limfjordens humlebi

Handbjerg Marina er lige så meget en attraktion for "landkrabber" som for sejlere. På trods af et lille reklamebudet kommer der 100.000 gæster om året. Foto: Thomas Maxe
Annonce

HANDBJERG: Man siger om humlebien, at den ikke kan flyve. Den ved det bare ikke selv, så den gør det alligevel.

Det er selvfølgelig en myte, men det passer nu meget godt på Handbjerg Marina. For hvem havde dog forestillet sig, at et stykke lidt overset strand i et hjørne af Limfjorden, nede bag en nedlagt møbelfabrik, kunne blive til en turistmagnet?

Ja, den forestilling havde en gruppe lokale ildsjæle, og med opbakning fra Holstebro Kommune, fonde og i særlig grad meget entusiastiske lokale borgere, gik gravemaskiner i gang med at etablere en helt ny lystbådehavn, som blev indviet i maj 2014.

Seks år senere er 85 procent af de 191 bådepladser enten solgt eller udlejet, og rundt om havnen summer det af aktivitet hele året – fra vinterbadeklub til kajakroere, sommerbadegæster og selskaber i restauranten.

- Vejret betyder meget for antallet af gæster, men på en god dag kan her være 3000-4000 mennesker. Og hen over hele sommerhalvåret anslår vi, at der er 100.000 besøgende, de fleste af dem fra landsiden, fortæller havnefoged Jørgen Lunding.

Annonce

Bo på en båd

Han og bestyrelsen får opbakning af en privat støtteforening, ”Marinaens Venner”, og i fællesskab bliver der hele tiden fundet på nye aktiviteter til glæde for både lokalområdet og ikke mindst de mange turister.

En gammel fiskekutter er ombygget til flydende musikscene i Handbjerg Marina. Foto: Thomas Maxe

Blandt andet er en gammel fiskekutter ombygget til ”musik-kutter”, en flydende musikscene, der selvfølgelig vender lige over mod promenaden og restaurantens udendørs serveringsområde.

Handbjerg Marina

  • Handbjerg Marina ligger i det sydøstlige hjørne af Venø Bugt, cirka 10 kilometer øst for Struer.
  • Havnen med 191 bådpladser blev indviet i maj 2014. Den er bygget ud fra stranden på initiativ af lokale kræfter. Den er ejet af en privat fond og har en støtteforening med over 100 aktive fra lokalområdet.
  • Bådpladserne kan enten købes eller lejes. Lejeprisen er gennemsnitligt cirka 5000 kroner for en sæson inklusive el-forbrug.
  • Restaurant, iskiosk, vinterbadeklub, badestrand, kajakudlejning og mange andre aktiviteter har gjort Handbjerg Marina til et populært udflugtsmål – både for sejlere og landkrabber. På årsbasis kommer anslået 100.000 gæster på besøg.
  • Hjemmeside: www.handbjergmarina.com

Seneste påfund er konceptet ”Bo på en båd”, fortæller havnefogeden og finder en lille reklamefolder.

- Vi har et samarbejde med bådejere i havnen, og så lejer de simpelthen deres båd ud i en uge, og så kan man komme og bo på båden, præcis som hvis man havde lejet en feriehytte eller campingvogn, siger Jørgen Lunding.

Annonce

Må ikke sejle alene

Af sikkerhedsmæssige (og forsikringsmæssige) grunde kan gæsterne dog ikke få lov til at sejle båden, men de kan til gengæld nyde godt af miljøet i marinaen og få gratis adgang til en række faciliteter.

Havnefoged Jørgen Lunding håber at se flere overnattende gæster i Handbjerg Marina. Foto: Thomas Maxe

- Mange af bådejerne synes jo også, det her er sjovt, så det ender ofte med, at gæsterne får sig en sejltur alligevel – sammen med en af fastliggerne, siger Jørgen Lunding, som håber, at sådan et ”sommerhus på vandet” også kan give flere familier smag for fritidssejlads.

Men – al respekt for Handbjerg Marina – så ligger den jo lidt uden for alfarvej, når man ankommer i bil, så hvordan finder de mange turister egentlig derud?

Ja, det er endnu et eksempel på, at Handbjerg er Limfjordens humlebi. Der er nemlig ingen ”marketingafdeling”, og budgettet er temmelig skrabet. Lidt Facebook-annoncer bliver det til, og ellers er de mange brugere og venner af marinaen flinke til at sprede budskaberne på sociale medier.

En gruppe fra Ikast var kørt på "herretur" og nød en frokost med udsigt på Handbjerg Marina. Foto: Thomas Maxe

Holstebro Kommune har meldt sig ind i Destination Nordvestkysten, som markedsfører Vesterhavet over for indenlandske og især udenlandske turister. Og rundt om Handbjerg har Struer, Skive og Morsø kommuner sluttet sig sammen i Destination Limfjorden – som erstatning for det gamle turistsamarbejde ”Enjoy Limfjorden”, hvor også Holstebro var med.

Det er derfor nærliggende at spørge Holstebro Kommunes udviklingschef for erhverv og turisme Susanne Toftegaard Hansen, om Handbjerg Marina er blevet glemt i turist-markedsføringen?

- Nej! Er du da tosset?! udbryder hun i telefonen og griner højt.

- Det er rigtigt, at Holstebro er blevet en del af Destination Nordvestkysten. Det er led i en national strategi, der skal gøre Vestkysten til et af de mest attraktive feriemål i Nordeuropa. Turisterne overnatter typisk i et feriehus, men så kører de på dagsture, og vi tror, at mange af turene vil være shopping i Holstebro og besøg på blandt andet Handbjerg Marina, siger Susanne Toftegaard Hansen.

Annonce

Stadig penge til Handbjerg

Tidligere var der reserveret op til 300.000 kroner årligt i det kommunale budget til udvikling af turistprojekter i Handbjerg og omegn. Og det er der faktisk stadig, understreger hun.

- Handbjerg Marina er et stort aktiv, og vi har indgået en aftale med Destination Limfjorden om, at de også skal tage Handbjerg Marina med. Vi markedsfører den også selv på VisitHolstebro.dk. Og området har i det hele taget meget stor politisk bevågenhed. Så nej, vi har bestemt ikke glemt Handbjerg Marina, siger hun.

Phlip Harpøth (tv) er forpagter af Restaurant Pavillionen. Her bliver der udvekslet nye ideer med Handbjerg Marinas bestyrelsesmedlem Johannes Ruby. Foto: Thomas Maxe

Destination Limfjorden ansatte sin nye direktør i februar i år. 2020 er på grund af coronavirus blevet til en slags ”overgangsår”, men tre måneder efter etablering af den nye organisation, er hjemmesiden Ferievedlimfjorden.dk stadig langtfra klar til sommersæsonen.

Annonce

Destination Skive og omegn

Indholdet bærer generelt præg af at være bygget op omkring en af Skive Kommunes gamle turisthjemmesider.

For eksempel er hverken Handbjerg Marina eller de seks lystbådehavne i Struer Kommune nævnt i listen over lystbådehavne, og siderne med ”Shopping” og ”Smagsoplevelser” fremhæver kun herligheder i Skive og omegn. Man skal i det hele taget søge meget målrettet for at finde attraktioner uden for Skives kommunegrænse.

Det lykkedes ikke avisen at få kontakt med Destination Limfjorden før deadline, men ifølge vores oplysninger skulle der være ansat personale til at opdatere Ferievedlimfjorden.dk, og opdateringen foregår løbende.

I mellemtiden kan det anbefales at kigge på Havneguide.dk, som har en fin oversigt over næsten alle lystbådehavne i hele Limfjorden - uden skelen til kommunegrænser – og med beskrivelse af faciliteter, oplevelsesmuligheder og links til hjemmesider.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce