Annonce
Navne

Han ser verdenen som historier

Henrik Sejerkildes fritidsinteresser drager også paralleller til hans arbejdsliv. I fjor udgav han for eksempel bogen "Dansk bogdesign i det 20. århundrede". Foto: Vibeke Volder

Den tidligere livsstilsredaktør Henrik Sejerkilde, der i dag er debatredaktør, kan fejre 25 år med flere nyheder - selvom der ikke er kommet flere nyheder i verdenen. - Det er vores bidrag til forureningen, lyder det spøgefuldt.

Holstebro: Hvor besynderligt jobbet end kunne lyde, så var det ikke desto mindre en fast del af nyhedsvagten på Skagens Avis i begyndelsen af 1990'erne. Således også for stedets daværende praktikant, Henrik Sejerkilde.

Hver morgen skulle døgnets telegrammer sorteres. Ritzau-rullen holdt nemlig aldrig fri, men spyttede nyheder ud fra sin position på førstesal og videre ned ad trappen.

- Og så var det min opgave at finde to telegrammer ud af 350, som kunne komme i avisen som en-spaltede nyheder - men ikke mere end det. Nyheder som Augustkuppet mod Gorbatjov i 1991 fik en henvisning på forsiden, mens tophistorien den dag var en lokal Falckmand, der havde opfundet nogle vildtreflektorer. Vi var en bevidst lokal avis.

I dag - 28 år senere, hvoraf de 25 har været hos Jysk Fynske Medier - rydder han stadig op. Denne gang som debatredaktør for avisen Danmark, der hver dag er med de 13 dagblades lokale papirudgaver.

- Jobbet som journalist er, hvad man gør det til. Det er jo det, der er så interessant. Der er den livsstil i det, at man nok ser verdenen som historier. I dag kan man se nyheder i en endeløs båndsløjfe. TV2 News er eksemplet på, at bare fordi vi dækker døgnet rundt, er der ikke kommet flere nyheder i verden. Det er vores bidrag til forureningen. På samme måde er det min udfordring som debatredaktør; at vi forurener mindst muligt. Vi skal give plads til alle fløje i en sag, men vi skal også være gårdvagten, der sikrer, at der er høj kvalitet i debatten i en tid, hvor alle kan komme til orde på alle kanaler. Det er hverken censur eller hyppen egne holdninger. Det er det betroede erhverv, vi har som formidlere, siger Henrik Sejerkilde.

Annonce

Det bedste og værste som journalist

Den bedste artikel/oplevelse?Henrik Sejerkilde: - Da jeg besøgte Peter AG hjemme i Laven. Det var en rigtig fin oplevelse. Han er et meget begavet og et ualmindeligt rart menneske, åben og pisseklog. Jeg var ikke til at slippe af med igen, for jeg ville høre, hvad mr. Swing King sagde.

Den værste artikel/oplevelse?

- Aarhus 2017. Vi skulle lave en kæmpe profilavis, og jeg skulle være tovholder. Jeg skulle mødes med 16 langtidsledige, nyuddannede arkitekter, og de anede ikke, hvad der var øst eller vest. Det var Kejserens Nye Klæder om igen, og det er jeg for meget bonderøv til. Jeg bryder mig ikke om at blive blandet ind i noget, jeg ikke har styr på. Men jeg tror da, vi endte med at lave otte sider...

Papiravisens fremtid?

- Jeg husker, at vi tidligere i medarbejderundersøgelser fik spørgsmålet "Hvor ser du dig selv om fem år?". Havde man skrevet: "Ansat til at lave papiravis", så havde man fået et emaljeskilt med påskriften "Tosse" hængt om halsen. I dag tør jeg godt at sige, at der også er papiravis om fem år. Og om 15 år...

Nettet til forskel

I dag sidder Henrik Sejerkilde hovedsageligt hos Dagbladet Holstebro. Han stammer fra Horsens, bor i dag i Vils på Mors med sin kone, Trine. I 1994 kom han til dagbladet i Ringkøbing, først som redaktionssekretær, siden som spydspids for weekendtillægget Fri. Her stiftede læserne snart bekendtskab med hans sprog i den ugentlige klumme på side to (du husker ham sikkert, i tegnet form, siddende bøjet ind over sin computer), der blev vredet ud af en krøllet hjerne i godt 15 år. Fritidsinteresserne tæller en bogsamling på omkring 6000 bøger samt et forfatterskab, der sidste år bød på bogen "Dansk Bogdesign i det 20. århundrede".

Selv lyder hans formel på nu at kunne fejre 25 års jubilæum i en omskiftelig branche: At passe sit arbejde - og kende modtageren.

- Det er ikke sådan, at jeg er døvstum, for der er sket meget på 25 år - nettet har gjort hele forskellen. Dengang var der kun én tragt, nyheder kunne hældes ud af. Arbejdsmailboxen holder i dag aldrig fri - min opgave er så ikke at besvare dem på alle tider af døgnet, siger han.

På den måde - Ritzau-rulle, mailbox eller ej - rydder Henrik Sejerkilde mange år senere op - på visse tidspunkter...

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Annonce