Annonce
Sport

Han missede guldmedaljen med fire tiendedele af et sekund og endte som gadefejer

Mack Robinson med den sølvmedalje, han løb sig til i slidte, udtrådte sko ved OL i 1936. Senere i hans liv kunne man opleve sprinteren feje gaderne i hjembyen Pasadena, iført sin Team USA-træningstrøje og med sølvmedaljen hænge om halsen. Foto: Nick Ut/AP Photo/Ritzau Scanpix
Alle kender historien om fænomenet Jesse Owens, der med Hitler på tilskuerpladserne tog fire guldmedaljer ved OL i Berlin 1936 og vendte hjem til USA som nationalhelt. Men de færreste husker manden der kom ind som nummer to…

Onsdag den 5. august 1936 leverede 22-årige Mack Robinson fra Pasadena Junior College en pragtpræstation i 200 meter finalen på Werner Marchs nybyggede Olympiastadion i Berlin.

Da legene i det daværende Nazi-Tyskland begyndte hed den olympiske rekord på sprint-distancen 21,2 sekunder, men denne dag skar den unge amerikaner for anden gang i træk, ligesom han havde gjort i semifinalen, en tiendedel af et sekund af tiden. En nærmest flyvende Mack Robinson krydsede målstregen i en magisk tid. 21,1 sekunder - med Adolf Hitler som tilskuer.

Og blev nummer to.

Annonce

Fire tiendedele af et sekund foran ham lå landsmanden Jesse Owens, der allerede havde taget guldet på 100 meteren og i længdespring. Fire år tidligere ville Robinsons tid have sikret ham en OL-guldmedalje på Los Angeles Memorial Coliseum, kun 20 minutters kørsel fra hjembyen Pasadena.

Nu stod han ved målstregen i Berlin, en halv jordklode væk, og måtte nøjes med at stå i skyggen af sin landsmand. På mange måder også et forvarsel om den måde, historiebøgerne ville huske de to supersprintere på. Ham i spotlyset og ham der forsvandt i Owens skygge - og i virkeligheden også lillebroren Jackies, der som den første sorte spiller i professionel baseball fik langt mere opmærksomhed.

Udtrådte løbesko

Matthew Robinson, i daglig tale blot Mack, kom fra fattige kår og havde før legene ikke selv kunne betale for en togbillet til New York, så han kunne stille op i det olympiske udtagelsesstævne.

Heller ikke Pasadena Junior College havde råd til at sende ham afsted. Heldigvis kom en gruppe lokale erhvervsfolk den talentfulde sprinter til undsætning og betalte de 150 dollars, så han kunne rejse på tværs af landet for at deltage i udtagelsesstævnet. Uden en træner og i de samme udtrådte løbesko, han havde brugt hele college-sæsonen, betalte Robinson tilbage for tilliden og kvalificerede sig til De Olympiske Lege på 200 meteren.

I øvrigt de samme slidte sko, han også løb med i Berlin. Mens Owens fik udleveret et par spritnye prototype sko til legene, lavet af Adidas-grundlægger Adi Dassler, måtte Robinson nøjes med de eneste løbesko han ejede.

- Far tænkte altid, at hvis han havde haft bedre sko eller fået ordentligt træning, kunne han have slået Jesse eller gjort løbet endnu tættere end det blev, fortalte datteren Kathy Robinson Young, da hun i 2012 blev interviewet af New York Times.

Jesse Owens vandt sin tredje guldmedalje ved OL i 1936, da han som første mand krydsede målstregen på 200 meteren foran landsmanden Mack Robinson (til venstre) og hollandske Martinus Osendarp. Foto: AP Photo/Ritzau Scanpix

Efter legene pakkede Robinson træningstøj og guldmedalje ned i sin taske og påbegyndte den 10 dage lange rejse hjem til Californien. Det var dog ikke store fejringer, der ventede den olympiske sølvvinder og resten af de sorte atleter, der i alt havde vundet 14 medaljer ved OL i Berlin, da de vendte hjem til hjemlandet.

I 1936 lå 50'ernes og 60'ernes raceopgør stadigt langt væk. Martin Luther King, der 27 år senere ville lede marchen til Washington, var blot en syv-årig skoledreng i Atlanta og den skelsættende episode, hvor Rosa Parks havde nægtet at følge buschaufføren James F. Blakes ordre om at give sit sæde til en hvid passager, havde ikke fundet sted endnu.

Da præsident Franklin Roosevelt på bagkant af legene tog imod en gruppe olympiske atleter i Det Hvide Hus, blev ingen af de legenes 18 afro-amerikanske atleter inviteret. Selv da Robinsons overmand Jesse Owens skulle hyldes på Waldorf Astoria-hotellet i New York, måtte den fire-dobbelte guldvinder tage vareelevatoren op til sin egen reception.

Hjemkomsten skulle have gjort ondt på Mack Robinson.

- Hvis der var nogen i Pasadena, der var stolte af mig, andre end min familie og mine nærmeste venner, så viste de det aldrig. Den eneste gang jeg blev bemærket var da nogen i forbindelse med en forsamling på skolen spurgte om jeg ville løbe om kap med en hest, skulle Robinson ifølge en nekrolog i The Guardian senere have sagt.

Annonce

Blev gadefejer

Mack Robinson vendte tilbage til Pasadena Junior College, hvor han gik et år mere, inden han skiftede videre til University of Oregon, med hvem han vandt det nationale atletik-mesterskab for college-hold. I 1938 vandt han også det amerikanske mesterskab på 200 meter.

OL-minder

Jysk Fynske Medier varmer op til det kommende OL i Tokyo med en artikelserie om stort og småt fra OL's omfangsrige historie.

Vi kigger på nogle af de store danske øjeblikke, og vi kommer rundt om nogle af de mange profiler og mindeværdige øjeblikke, som OL har skabt gennem tiden.

Ifølge familiemedlemmer elskede han livet i Oregon, men på toppen af sin karriere måtte han afbryde sine studier og sin sportskarriere, for i 1941 at vende hjem til Pasadena. Familien havde brug for at han kom hjem og hjalp med at forsøger sine forældre og søskende.

Hjemme i Pasadena fik Robinson job som gadefejer. Iført sin olympiske træningstrøje med USA skrevet på brystet kunne man opleve ham feje gaderne i centrum.

- Han havde stolthed nok i sig selv til at sige, 'i det mindste kan jeg feje gaderne og putte mad på bordet til min familie', fortæller sønnen Edward Robinson i et interview med Around the O, skoleavisen på University of Oregon.

Jobbet fik han dog ikke lov til at beholde i meget mere end en håndfuld år. Da en domstol i 1947 beordrede byens offentlige svømmebassiner til at åbne dørene for sorte indbyggere, svarede Pasadenas bystyre igen ved at fyrer alle sorte ansatte, inklusiv Mack Robinson.

Blå bog

Matthew MacKenzie "Mack" Robinson blev født 18. juli 1914 i Cairo, Georgia og flyttede i 1920 med sin familie til Pasadena i Californien.

Faderen forlod familien mens børnene var små og efterlod moren Mallie Robinson som eneforsørger. I Mackie Robinsons søskendeflok var hans fire år yngre bror Jackie, der blev den første sorte spiller i Major League Baseball og senere optaget i sportens Hall of Fame.

Flere lokationer er i moderne tid blevet opkaldt efter ham. I 1997 afslørede Pasadena en bronzestatue af de to Robinson-brødre og tre år senere blev Pasadena City Colleges stadion dedikeret til Mack Robinson. Samme år opkaldte United States Postal Service det nye postkontor i Pasadena efter ham, så det kom til at hedde Matthew 'Mack' Robinson Post Office Building.

Robinson døde 12. marts 2000 som følge af komplikationer fra diabetes, nyrefejl og lungebetændelse. Han døde på et hospital i Pasadena og blev begravet på Mountain View Cemetery and Mausoleum i Altadena, California.

Over de følgende år havde han flere forskellige jobs i Pasadena. Han gravede blandt andet grøfter og kloakrør ned, samtidigt med at han var en aktiv skikkelse i lokalsamfundet. Robinson arbejdede for at skabe bedre forhold for byens unge og for mindre kriminalitet i Pasadena, og nåede også at være parkbestyrer for Lemon Grove Park i East Hollywood.

Efter årtier uden at opleve særlig anerkendelse for sin præstation ved OL i 1936, hverken fra sit land eller sin hjemby, ændrede tingene sig i 1984. Los Angeles skulle igen være værter for De Olympiske Lege og Mack Robinson blev udvalgt til den gruppe, der skulle bære et gigantisk olympisk flag ind på Los Angeles Coliseum som en del af åbningsceremonien.

- Det var det største øjeblik i hans liv, fortalte datteren Kathy Robinson Young til New York Times.

Først i 1997, 61 år efter sølvmedaljen i Berlin, fik Mack Robinson endeligt noget af den anerkendelse fra hjembyen Pasadena, han så længe havde følt sig forbigået for. Her afslørede byen en bronzestatue af de to Robinson-brødre.

Tre år senere blev Pasadena City Colleges stadion dedikeret til Mack Robinson og samme år opkaldte United States Postal Service det nye postkontor i Pasadena efter ham, så det kom til at hedde Matthew 'Mack' Robinson Post Office Building.

Matthew "Mack" Robinson døde tre år senere af sygdom, 85 år gammel.


Han havde stolthed nok i sig selv til at sige, 'i det mindste kan jeg feje gaderne og putte mad på bordet til min familie.

Edward Robinson, søn.
Annonce
Erhverv

Gårdejer undrer sig: Blev bedt om at tilbagekalde grillpølser efter fire timer langt besøg

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Biograf gentager gallaåbning - halvandet år efter åbning: - Åbningen af Big Bio Holstebro har været mit livs mareridt

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Erhverv

Lyd fra Lydens By skrev historie: 50.000 koncertgæster til The Minds Of 99 i Parken fik leveret vellyd af lokalt firma

Sport

Bedsteveninder og bryllups-buddies delte guld og sølv imellem sig

Holstebro

V-borgmesterkandidat ønsker direkte duel med borgmesteren: Østerby siger nej tak

Holstebro For abonnenter

Spidskandidater: Nærmest umuligt at hente stemmer, men vælgermøder er ikke spild af tid

Sport

Holstebro Håndbold inviterer unge og militærfolk til gratis håndbold

Holstebro

Han var fuld, påvirket af narko og endte på taget i Vandkraftsøen

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Struer

Staten vil plastre bugten til med muslingefarme - Struer Kommune siger nej tak, ikke her

Sport For abonnenter

9 år, 404 kampe og ny kamprekord-holder: Holstebro er blevet mit hjem, det er her jeg hører til

Holstebro

Bilisterne stødte sammen - passagererne kom op at slås

Annonce