Annonce
Navne

Han har farvelagt den færøske natur i årtier

Som søn af en kunstner har Zacharias Heinesen måttet finde sin egen vej. - Når folk uden for Færøerne har spurgt mig, om jeg var i familie med den berømte færøske digter, har svaret været: Det er jeg nok, men langt ude, har Zacharias engang sagt om sin far. - Det har givet mig ro til at være mig selv. Arkivfoto: Jens Christian Top/Ritzau Scanpix
Zacharias Heinesen har med sine landskabsmalerier dannet skole i færøsk billedkunst. Han har udstillet, siden han var 15. Den 19. maj fylder han 85 år.

85: I 70 år har Zacharias Heinesen været inspireret af den færøske natur, som han har portrætteret utallige gange i sine landskabsmalerier.

Heinesen debuterede som 15-årig i 1951. Her stod hans malerstrøg til skue på Ólavsøkuframsýningin, en udstilling i Tórshavn. Den 19. maj fylder han 85 og har med sit udtryk dannet en skole inden for færøsk billedkunst.

Dybgrønne klippekanter omringet af farverige husgavle. Havet i bevægelse og en storm, der truer med at ændre idyllen med et fingerknips. Alt sammen indsvøbt i klare farver og mosaikformede penselstrøg. Den færøske natur og mødet mellem de stejle fjelde og omkringliggende huse er det dominerende motiv i Heinesens univers.

Annonce

Kendere betragter hans kunst med en dobbelthed. Malerierne rummer et statisk udtryk, som var det et fotografi. Men bagom lurer i næsten alle tilfælde et vejrskifte, der truer med at ændre billedets stilhed.


Zacharias Heinesens kunstneriske aftryk og anerkendelse viser sig i, at hans malerier er afbildet på færøske frimærker såvel som pengesedler.


Zacharias Heinesen kom til verden i 1936 som søn Elisa Heinesen og billedkunstner og forfatterfaderen William Heinesen.

Sønnen blev uddannet billedkunstner på det Kongelige Danske Kunstakademi. Et par år senere, i 1965, flyttede han tilbage til Færøerne, hvor han giftede sig, stiftede familie og har boet lige siden.

Zacharias Heinesens kunstneriske aftryk og anerkendelse viser sig i, at hans malerier er afbildet på færøske frimærker såvel som pengesedler.

I Danmark er han udstillet med en vægudsmykning i Østre Landsret. Og så har han fremstillet en altertavle til Husum Danske Kirke i Sydslesvig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Struer

47-årig familiefar omkom i redningsforsøg - forsøgte at svømme ud til to børn i en gummibåd

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce