Annonce
Struer

Han fik hele familien ud i pløret for at få træerne i jorden

Børn fra Limfjordsskolen var mandag med til at plante træer på bar mark ved Kvistrup Møllebæk. Foto: Morten Stricker.
De fleste af træerne i Struer Folkeskov er sat i jorden med maskiner, men børn fra byens skoler har også fået mulighed for at sætte deres helt eget lille træ i jorden med håndkraft, så de nu kan følge, hvordan det udvikler sig.

Struer: Der er mange fordele ved at have et godt netværk og en stor familie, når man planlægger at få plantet 17.000 træer og 11.000 buske på en mark med tung og fugtig lerjord på en mark umiddelbart syd for Struer.

Svigermor havde taget en tørn, søster var i sving. Svigerinden var der, og Evald Schmidt, som er far til formanden for Struer Folkeskov, Steffen Tholstrup Schmidt, havde som altid ja-hatten på, da eleverne fra 2.b på Limfjordsskolen mandag formiddag dukkede op for at være med til at plante marken ved Kvistrup Mølle Å syd til med både vintereg, skovfyr og andre træsorter i et passende udvalg.

Børn fra alle skolerne i Struer får nu mulighed for at følge, hvordan deres helt eget lille træ vokser sig større og større, for hvert år der går. Foto: Morten Stricker.

I regn og blæst er de trofast dukket op.

Annonce

- Når sønnen er formand, må vi da hjælpe til, siger Evald Schmidt og gør endnu engang klar til, at en elev fra nogle af de yngste årgange på kommunes folkeskoler kan få en lidt pjevset pind i jorden, som gerne skulle blive til et sundt og livskraftigt træ.

Lidt svært at forestille sig, når man ser på udgangspunktet.

Men rødderne skulle gerne få fat.

Unge planter

- Der er større chance for succes, når vi har taget de lidt mindre planter, som har haft cirka et par år til at udvikle sig, fortæller Anders Elmholdt fra Skovdyrkerne.

- Det ville se ud af lidt mere, hvis træerne havde fået lov til at vokse sig lidt større, inden de blev plantet ud, erkender han.

- Men risikoen ville være tilsvarende større, vurderer han.

Formandens far, Evald Schmidt, får her gravet ud til endnu en pjevset lille pind, som i løbet af de kommende år vil vokse sig større og folde sig ud som bare et af de cirka 20.000 træer, som vil vokse op i Struers nye folkeskov. Foto: Morten Stricker.

Desuden ville de frivillige, som står for at gøre klar til den omfattende beplantning, for alvor komme på arbejde.

Problemerne med at få planterne godt i jorden er store nok, som de er.

- Skulle der større planter i jorden, skulle hullet være tilsvarende større, konstaterer Anders Elmholdt, mens Evald Schmidt kæmper med endnu en klistret og kompakt klump af klæbende, tung lerjord på spaden, mens Jannick fra 2.b på Limfjordsskolen står klar med et af de helt unge egetræer, som blev plantet mandag formiddag.

Andre stod så klar til at plante løn, og andre med en skovfyr, som kommer ud i lidt af en kamp for at overleve på den tunge lerjord.

- Skovfyr har det som udgangspunkt lidt bedre på en mere sandet jordbund. Men de skal nok klar sig, vurderer Anders Elmholdt, som har stået for den overordnede planlægning af, hvor mange af de enkelte træsorter, der skulle plantes i de enkelte afsnit af den nye Folkeskov og i hvilken rækkefølge, det skulle ske.

Hjælpen fra Skovdyrkerne var afgørende for, at projektet nu bliver realiseret.

Annonce

Bidrag fra Lucas Graham

En idé, som blev lanceret af Alternativet i forbindelse med valgkampen op til kommunalvalget i 2017.

Lucas Graham donerede som den første et bidrag på 50.000 kroner til projektet, og derefter var lagt et vist pres på Struer Kommune.

Jagten på det oplagte areal gik ind.

Børnene fik sko og gummistøvler pløret godt og grundigt til, da de kom ud på den både tunge og våde lerjord for at være med til at plante et træ i den nye folkeskov.  Foto: Morten Stricker.

Foreningen Struer Folkeskov blev etableret og efter et formandsskifte midt i vadestedet mellem en placering for enden af Park Allé og i forlængelse af Højgaardsparken og den endelige placering ved Kvistrup Mølle Å, fik projektet ny energi.


Det bedste tidspunkt for beplantning af et areal med skov vil altid være i går eller allerhelst skulle det have været for 20 år siden.

Anders Elmholdt, Skovdyrkerne


Nu er det så lang om længe kommet så vidt, at børnene fra 2.b på Limfjordsskolen har fået mulighed for at yde deres bidrag, og med mudder op til anklerne var det en fornøjelse at få lov til at være sluppet løs på marken.

Alle med et navneskilt på hver deres bidrag, så de hen over de kommende par år eller tre kan følge, hvordan deres helt eget træ i den nye folkeskov, klarer sig og vokser år for år.

- Om tre år, vil de være oppe i en højde, så man ikke længere skal bukke sig for at gemme sig inde mellem træerne, vurderer Anders Elmholdt fra Skovdyrkerne.

- Så det tager tid. Det bedste tidspunkt for beplantning af et areal med skov vil altid være i går eller allerhelst skulle det have været for 20 år siden, konstaterer han.

Men nu sker det.

Annonce

Nemmere med maskiner

På langt det meste af de cirka ti hektar store areal er tilplantningen sket med maskinel, der har gjort arbejdet lidt nemmere.

- Ellers var vi da aldrig nået i mål, konstaterer Steffen Tholstrup Schmidt.

Eleverne fra byens skoler får så deres de af skoven, hvor beplantningen sker med håndkraft og hjælp fra en hær af frivillige.

En tur ned til Kvistrup Mølle Å var en perfekt afslutning på turen i det fri. Foto: Morten Stricker.

- Men det er så også rigeligt, selv om det kun er symbolsk i sin udstrækning, når man ser på, hvad der skulle plantes på hele arealet, konstaterer han med en tak for både den mere professionelle assistance fra Skovdyrkerne og hjælpen fra de mange frivillige.

- Uden dem kunne det bare let ikke have ladet sig gøre, understreger han efter at have trukket store veksler på både familie og venner, frivillige fra den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening og andre med mod på at begive sig ud på en mudret og bar pløjemark i regn og blæst og med hagl og byger i nakken, når det var værst.

Men selv i tørvejr var det en udfordring.

Eleverne fra Limfjordskolen kom til at gå i mudder til anklerne.

Men heldigvis kunne de få fingrene rene og skoene renset med en tur ned i den eksisterende fredskov ind mod Kvistrup Mølle Å, hvor de kunne boltre sig i bækken, da trænerne først var kommet i jorden.

En stor del af fornøjelsen ved et par timer i det fri.

Beplantningsplan, Folkeskoven Struer

Nåletræ:

Hybridlærk: 150, Skovfyr: 175

Nåletræ i alt: 1.325

Løvtræer:

Vintereg: 4.250, Småbladet lind: 1.925, Ask: 1.125, Fuglekirsebær 1.075, Naur: 725, Bøg: 725, Avnbøg: 625,  Rødel: 550, Spidsløn: 225, Dunbirk: 175. Ægte kastanje: 75. Valnød 75

Løvtræ i alt 16.550

Næste skridt er en beplantning 11.450 buske

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsannoncen sagde alt: 'Livet var færdig med A.P. , før A.P. var færdig med livet'

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kontakter gav Martin et arbejde: Jeg nåede næsten ikke at føle at jeg var ledig

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Det er muligt, at vi ikke har brug for en læge, men vi ringer ikke til lægevagten uden grund

Erhverv

Ledigheden er helt i bund: - Jeg kan ikke huske, at der har været så få uden arbejde

Kultur

Hvorfor er det 'kun' kvinder, der benytter biblioteket?

Erhverv

Lundme i knibe: Da kvinden i hans liv flyttede ind, fulgte katten med

Sport For abonnenter

Superligadrømmen er blevet til en divisionsdrøm i barndomsklubben

Erhverv

B&O vil have dig væk fra genbrugspladsen: Hold liv i din gamle grammofon for 37.000 kroner

Navne

Ny festival: - Jazz er jo også at skylle en whisky ned, mens man hygger sig med musikken

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Sport For abonnenter

Minut for minut: To mål af Mirsad sikrede HB alle tre point i Fuglebakken

Holstebro For abonnenter

Parkinsons-ramte Gunner må selv betale sin genoptræning - flytter han over kommunegrænsen, er den gratis

Holstebro

Der har allerede været rift om boliger, selvom de først står klar til sommer: Vi fik en telefonstorm

Annonce