Annonce
Erhverv

Han er mand og frisør: Nej, jeg er ikke homoseksuel

Jesper Brink har gang i saksen i sin salon, Brinks A Matter of Style, der ligger i toppen af gågaden. Det var blandt andet trangen til at skabe noget med sine egne hænder, der i sin tid fik ham til at vælge frisørfaget. Foto: Morten Stricker
49-årige Jesper Brink kan fejre sit 20 års jubilæum som selvstændig frisør i Holstebro i et fag, hvor kvinderne er i overtal, og hvor fordommene lever.

Holstebro: - I dag generer det mig ikke, men i starten - dengang jeg stod i frisørlære, undrede og irriterede det mig, at folk altid skulle spørge mig, om jeg var homoseksuel, når nu jeg var frisør. Dengang jeg var 21 år, var bøsser stadig kun noget, man skød med, og i dag er det piv-ligegyldigt, om man er til det ene eller det andet køn.

Sådan siger Jesper Brink, der i dag er 49 år, gift med Mona og far til to store drenge, og han er  altså ikke til mænd, men han er frisør.

Et fag, han trives i - og den 1. november kan han fejre 20 året for, at han begyndte som selvstændig frisør i Holstebro. Han driver Brinks A Matter of Style i toppen af Nørregade sammen med sin kone, der også er frisør, og de fire ansatte i salonen - to af de fire ansatte er mænd, og det er faktisk en høj procentdel i faget.

Annonce

Af de cirka 3.500 frisører, der er organiseret i Danmark, anslår Jesper Brink at der kun er 350 mandlige frisører under 50 år i branchen.

Baby i frisørvask

Jesper er født på Mors, hvor han i 1993 blev udlært i hovedbyen, Nykøbing Mors.

- Hvorfor jeg ville være frisør? Min rigtige far var frisør. Han skred, da jeg var otte, og jeg har ikke haft kontakt med ham, siden jeg var 21 år. Men det havde jo nok noget med ham at gøre, uden at jeg har tænkt over det. Ellers var det noget med, at jeg kunne skabe noget, siger Jesper Brink, der har et hul i sin booking-kalender og byder journalisten på en kop kaffe i kantinen nede i kælderen.

"Du skal ikke lede efter andres fejl, før du har rettet alle dine egne først. Jesper Brink" lyder teksten på en seddel på væggen i kaffestuen.

Det var på frisørskolen, at Jesper og Mona mødte hinanden og sød musik opstod i højttaleren over frisørstolene. Mona, der i dag er 45 år, var Minna Sinkjærs sidste elev, og Mona arbejdede i ti år for Poul M, før hun blev en del af sin mands salon.

Siden Jesper stod i lære, havde han haft en drøm om at få sin egen salon. Inden ville han dog ud og lære faget andre steder, og han fik blandt andet erfaring i en salon i Aalborg, der dengang var landets største. Drømmen gik i opfyldelse, da han den 1. november 2001 overtog Jørgens Klippotek.

Dengang var parrets ældste søn, Oliver, kun syv uger gammel, og ved åbningen blev sønnen fotograferet, mens han lå i frisørvasken.

- Der kan han ikke være mere, konstaterer forældrene, der siden også fik sønnen Frederik, der i dag er 18 år.

Jesper Brink kalder sig selv for lidt af en cirkushest, der trives med at være på - og han føler sig ikke helt overbevist om, at han havde klaret sig igennem 20 år som selvstændig frisør, hvis ikke han undervejs havde haft udfordringer med undervisning og det engrosfirma, der udvikler, producerer og sælger frisørprodukter.

- Der var ingen, der troede på os, da vi startede op lige efter finanskrisen, siger han om Trontveit, som han etablerede sammen med en kompagnon, og som i dag lever i bedste velgående og omsætter for 12 millioner om året.

Produkterne møder kunderne som noget af det første, når de træder ind i salonen.

Sideløbende med frisørsalonen er Jesper Brink også medejer af firmaet Trontveit - et engrosfirma, der udvikler, producerer og sælger frisørprodukter. Og naturligvis er hans egne produkter på hylderne i gågadesalonen.Foto: Morten Stricker

Hårmoden dengang og nu

Da Jesper Brink stod i 1990'erne stod i lære, skulle håret være krøllet. Der kunne nemt være booket otte permanenter på en fredag.

- Der skulle være krøl i alt - og et "ko-slik" i panden. I dag er der otte permanenter på et helt år, fortæller han.

Pagehår var der også mange, der havde.

Dengang var frisørlønningerne ikke så høje, så mange kunder kom fast en gang om ugen eller en gang hver 14. dag for at få sat håret.

- I dag kræver klipningen mere af frisøren, fordi kunden selv skal kunne sætte sit hår, forklarer frisøren.

 i 1990'erne satte ungdoms-tv-serien Beverly Hills 90210 sit præg på hårmoden i den vestlige verden.

- Vi skulle alle have Kelly-, Brandon- eller Dylan-hår, og i årene efter satte kendte skuespillere og sportsstjerner normen for, hvordan håret skulle se ud,

 I dag er hårmoden præget af coronaen.

- Håret er blevet længere og har fået sin egen farve, fordi folk ikke har kunne farvet hår i en lang periode. Stilen er blevet lidt mere behageligt og afslappet, men jeg tror, at folk snart finder ud af, at det er lidt kedeligt i længden, forudser frisøren.

Jesper Brinks eget hår har været gennem "hele møllen". som han udtrykker det med klip og farve efter modens luner.

- Dengang var der ingen grå hår - nu er 80 til 90 procent gråt, siger frisøren, der har haft sin nuværende frisure det seneste års tid. 

Annonce

Stolt af sine elever

Igennem de to årtier er 20 elever foreløbig blevet udlært i salonen. Emma var elev nummer 20 - hun er udlært og arbejder fortsat i gågade-salonen. Elev nummer 21 og 22 er i lære nu.

- Generelt er frisører for dårlige til at tage elever ind. Det er nemmere bare at tage dem, vi andre lærer op, siger Jesper, der anslår, at det kun er ti procent af landets cirka 6000 frisørsaloner, der udlærer nye frisører.

- Det er da hårdt at have elever, og vi skal lede længere efter de gode elever. For nogle elever går der for meget drømmeri i det, og der er mere pylren, end der var før,  siger mester, der også er blevet ringet op af mødre til elever, der mente, at læretiden var for hård.

Generelt er frisører for dårlige til at tage elever ind. Det er nemmere bare at tage dem, vi andre lærer op.

Jesper Brink, frisør

- Til dem har jeg bare måttet sige, at det ikke er moderen, men datteren, der står i lære hos mig, fortæller Jesper Brink.

- Men det er også skide-sjovt at have elever, og de bedste idéer kommer fra de unge, som endnu ikke har skyklapper på, og som endnu ikke ved, hvad vi har besluttet, der er det rigtige og det forkerte, siger mester og tilføjer:

- Jeg bliver SÅ stolt, når de gør det godt, og jeg elsker, når de bare kan deres lort, når de tager herfra.

Jubilæet fejres med en reception/åbent hus i salonen i Nørregade lørdag den 30. oktober.

Annonce
Holstebro

Forældre i tvivl om vaccination af deres børn: - Vi vakler simpelthen sådan, om vi skal eller ikke skal

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

TTH tabte for femte gang i seks kampe: - Det var langt under det niveau, vi skal have

Sport For abonnenter

Videoanalyse og liveblog: TTH tabte på udebane til oprykkerne fra Skive

Holstebro

26-årig fængslet for at trække køkkenkniv, sætte den mod nakken af en person og sige: 'I will fucking kill you'

Erhverv

Tre butikker ser tilbage på Black Friday og frem mod en hverdag med mundbind: Det værste er faktisk de ting, vi begynder at have i restordre

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Holstebro For abonnenter

Byrådets længst siddende medlem røg ud, og det er glædeligt

Erhverv

Forretninger frygter ikke krav om mundbind: Kunder er gode til at bakke op om lokal handel

Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Holstebro

26-årig anholdt for at gribe køkkenkniv og true tre personer på livet, da de bad ham skrue ned for musikken

Struer For abonnenter

De skiltes som uvenner, men efter 82 år er de igen de bedste venner på plejehjemmet: - Jeg blev sgu sur, da han sagde, at jeg lugtede af ko

Leder For abonnenter

Lad det blive ved pas og mundbind - den sunde fornuft kan sagtens klare resten

Annonce