Annonce
Mærkedage

Han er den klassiske amerikanske cowboy

Foruden at være på skærmen har Sam Elliott lagt stemme til kampagner fra virksomhederne Dodge og IBM. Han var stemmen bag præsentationerne af Pittsburgh Steelers og Green Bay Packers til Super Bowl i 2010. (Arkivfoto) Robyn Beck/Ritzau Scanpix
Med sit karakteristiske udseende og dybe stemme passer Sam Elliott godt til westernfilm, men talentet har taget ham meget længere. fredag den 9. august fylder han 75 år.

75 år: Hvis hans far havde fået lov at bestemme, var Sam Elliott højst sandsynlig ikke endt på rollelisten til en stribe film og tv-serier.

Sam Elliott og faren delte en passion for naturen, og da Sam Elliott som helt ung fortalte faren, at drømmen var det store lærred, blev han mødt med svaret: Dine chancer i Hollywood er som en snebolds i helvede.

Elliotts drøm blev dog til virkelighed, og skuespilleren, der fredag den 9. august fylder 75 år, har siden opbygget sig et betydeligt cv.

Hans lange krop, tykke overskæg, sorte øjenbryn og dybe stemme passer perfekt til en karakter i en westernfilm. Han er det klassiske billede på en amerikansk cowboy.

Og flere af Sam Elliots roller er da også i westernfilm og westernserier, hvor han blandt andet har medvirket i "The Quick and The Dead" og "Tombstone".

Senere i karrieren er det blevet til andet end film med pistoler og heste. Han har blandt andet medvirket i filmen "The Big Lebowski".

Han blev nomineret til en Oscar for sin rolle i dramaet "A Star is Born" fra 2018. Elliott endte op uden statuetten, da Viggo Mortensens kollega fra "Green Book" Mahershala Ali modtog prisen.

Arbejdet som skuespiller har også ført Elliot til kærligheden. Han er gift med skuespilleren Katharine Ross.

I 1969 debuterede Elliott med en meget lille rolle i filmen "Butch Cassidy and the Sundance Kid", hvori også Ross spillede en mindre rolle. De havde ingen scener sammen og mødtes ikke under arbejdet.

Men knap ti år senere spillede begge med i "The Legacy", hvor de mødte hinanden, og en gnist mellem dem tændtes. De blev gift i 1984.

Parret har sammen datteren Cleo Rose Elliott, der er musiker og model.

Annonce
Foruden at være på skærmen har Sam Elliott lagt stemme til kampagner fra virksomhederne Dodge og IBM. Han var stemmen bag præsentationen af Pittsburgh Steelers og Green Bay Packers til Super Bowl i 2010. (Arkivfoto) Angela Weiss/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Moralske investeringer

Det er ganske fornuftigt, at politikerne i økonomiudvalget i Holstebro har valgt at sende et forslag om den fremtidige investeringspolitik til hjørnespark. Der er intet galt med at se på, om man forvalter skatteborgernes penge fornuftigt, og får det afkast, som man kan forvente. Men i oplægget til den nye investeringspolitik ønskede kommunen at forbyde investeringer i alkohol, voksenunderholdning (porno red.), alkohol, tobak, fossile brændstoffer og hasardspil. Det letteste i verden er at sadle en høj hvid hest, og ride ud i offentligheden og moralisere for skatteborgernes penge. Men det kan i den sammenhæng være værd at minde om, at Holstebros moderne historie delvist er skrevet med tobak fra Færchs fabrikker, og en af kommunens største arbejdspladser er stadig kasernen, der i disse tider får nyt materiel for millioner af kroner, der er med til at fastholde og udvikle regimentet. Vi er også alle medejere af Danske Spil via staten, og mon kommunen ville sige nej, hvis Carlsberg ville flytte sit hovedsæde til Holstebro? Det er fint, at kommunen har høje etiske og moralske standarder for sine investeringer, men der er ingen grund til at miste jordforbindelsen af den grund. Kommunen har allerede en investeringspolitik, der skal sikre, at investeringerne overholder FN’s anbefalinger om "Responsible Investment" - ansvarlige investeringer. Det handler om, at man ikke må investere i virksomheder, der lader hån om basale menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder med meget mere. Det må som udgangspunkt være fint. Kommunens opgave er at levere ydelser som skolegang, ældrepleje og meget andet. Det er ikke en kommunalpolitisk opgave at lege investeringspoliti. Når virksomheder driver deres aktiviteter lovligt, er det ikke kommunens ansvar at bedømme dem moralsk. Det risikerer at blive skruen uden ende, hvor politikerne giver sig selv så mange benspænd, at det bliver vanskeligt at forrente borgernes skattepenge på en bare nogenlunde tilfredsstillende måde.

Annonce