Annonce
Mærkedage

Han blev synonym med god ledelse

Lars Nørby Johansen forskede i et årti, inden han kom til det private erhvervsliv og steg til togs. Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Erhvervssværvægteren Lars Nørby Johansen blev kendt som mangeårig chef i Falck og pennefører for retningslinjerne for god selskabsledelse. Fredag fylder han 70.

70 år: Da regeringen i 2001 ville have et regelsæt for ledelse i erhvervslivet, pegede den på fire erhvervsledere til at stå for arbejdet.

Daværende Falck-direktør Lars Nørby Johansen blev formand i det, der simpelthen blev kendt som "Nørby-udvalget", der kom med rettesnore til erhvervstoppen.

Lige siden har Lars Nørby Johansen, der fredag den 16. august fylder 70 år, været synonym med god selskabsledelse i Danmark.

I offentligheden er han måske mest kendt for mere end to årtier i toppen af Falck som direktør og siden formand. Det er også selv den del af karrieren, han er mest stolt af.

- Vi fik moderniseret og internationaliseret Falck med en god indtjening og fik genskabt et rigtigt godt forhold til amterne, husker han.

Siden er Falck kommet i stormvejr på grund af flere skandaler. Det er "trist" at se, siger Lars Nørby Johansen.

Selv var han dog ude af koncernen, da de fordækte sager fandt sted. Og han har heller ikke ligefrem manglet bejlere i sin bestyrelseskarriere.

Så sent som i januar blev Lars Nørby Johansen af Børsen kåret som Danmarks mest betydningsfulde bestyrelsesformand.

Han sidder for bordenden hos blandt andet Københavns Lufthavne, Codan, William Demant Fonden og den statslige investeringsfond Dansk Vækstkapital.

Selv om han har nået en alder, hvor mange trækker sig tilbage, har Lars Nørby Johansen ingen pensionsplaner.

- Der kommer en naturlig nedtrapning, fordi i nogle bestyrelser er der en grænse på 70 år. Men ellers ønsker jeg at fortsætte, så længe jeg kan gøre gavn, og andre ønsker at bruge mig, siger han.

Oprindeligt er Lars Nørby Johansen uddannet cand.phil., og han begyndte sin karriere som lektor og forsker i statskundskab, inden han sprang til det private erhvervsliv og satte kursen mod at blive et af de absolutte topnavne herhjemme.

Annonce
Lars Nørby Johansen har siddet i bestyrelsen i mere end et dusin virksomheder, fonde og offentlige institutioner. Fredag den 16. august fylder han 70 år. Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Gavl styrtet ned i stormvejret

Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce