Annonce
Mærkedage

Han blev synonym med god ledelse

Lars Nørby Johansen forskede i et årti, inden han kom til det private erhvervsliv og steg til togs. Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Erhvervssværvægteren Lars Nørby Johansen blev kendt som mangeårig chef i Falck og pennefører for retningslinjerne for god selskabsledelse. Fredag fylder han 70.

70 år: Da regeringen i 2001 ville have et regelsæt for ledelse i erhvervslivet, pegede den på fire erhvervsledere til at stå for arbejdet.

Daværende Falck-direktør Lars Nørby Johansen blev formand i det, der simpelthen blev kendt som "Nørby-udvalget", der kom med rettesnore til erhvervstoppen.

Lige siden har Lars Nørby Johansen, der fredag den 16. august fylder 70 år, været synonym med god selskabsledelse i Danmark.

I offentligheden er han måske mest kendt for mere end to årtier i toppen af Falck som direktør og siden formand. Det er også selv den del af karrieren, han er mest stolt af.

- Vi fik moderniseret og internationaliseret Falck med en god indtjening og fik genskabt et rigtigt godt forhold til amterne, husker han.

Siden er Falck kommet i stormvejr på grund af flere skandaler. Det er "trist" at se, siger Lars Nørby Johansen.

Selv var han dog ude af koncernen, da de fordækte sager fandt sted. Og han har heller ikke ligefrem manglet bejlere i sin bestyrelseskarriere.

Så sent som i januar blev Lars Nørby Johansen af Børsen kåret som Danmarks mest betydningsfulde bestyrelsesformand.

Han sidder for bordenden hos blandt andet Københavns Lufthavne, Codan, William Demant Fonden og den statslige investeringsfond Dansk Vækstkapital.

Selv om han har nået en alder, hvor mange trækker sig tilbage, har Lars Nørby Johansen ingen pensionsplaner.

- Der kommer en naturlig nedtrapning, fordi i nogle bestyrelser er der en grænse på 70 år. Men ellers ønsker jeg at fortsætte, så længe jeg kan gøre gavn, og andre ønsker at bruge mig, siger han.

Oprindeligt er Lars Nørby Johansen uddannet cand.phil., og han begyndte sin karriere som lektor og forsker i statskundskab, inden han sprang til det private erhvervsliv og satte kursen mod at blive et af de absolutte topnavne herhjemme.

Lars Nørby Johansen har siddet i bestyrelsen i mere end et dusin virksomheder, fonde og offentlige institutioner. Fredag den 16. august fylder han 70 år. Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce