Annonce
Lemvig

Han blev graver fordi han havde brug for et arbejde: Nu er der gået 40 år - og han fortsætter lidt endnu

Ved årsskiftet havde Poul Jensen været ansat som graver og kirketjener ved Flynder Kirke i 40 år. Foto: Benny Gade
Drømmen om at være selvstændig med egen planteskole holdt ikke - men at være graver er også at være selvstændig. Endda på fast løn

Flynder: Har du besøgt Flynder Kirke, er der stor sandsynlighed for, at du også har hilst på Poul Jensen. I år kan han nemlig markere sit 40 års jubilæum, selv om det egentligt ikke var tanken. Han søgte stillingen, fordi drømmen om at drive en planteskole i Asp brast, og derfor havde han brug for et nyt job.

Det blev ved kirken i Flynder, som han nu har passet på i 40 år. Som graver og som kirketjener.

- Jeg er holdt ved i så mange år, fordi det er et godt sted at være. Jeg har et godt samarbejde med menighedsrådet, her er et godt kirkeliv, og jeg kan arbejde meget selvstændigt, siger Poul Jensen.

Annonce

Jubilæet skulle have været markeret ved en sammenkomst på søndag, men corona-situationen spiller ind. Sammenkomsten er foreløbigt aflyst, men vil formentligt blive holdt et senere tidspunkt på året, når smittetallet begynder at lette igen.

Planteskolegartner

Poul Jensen er uddannet planteskolegartner. Siden barndommen i Assens på Fyn har han haft en stor interesse for planter og se tingene gro. Han husker, hvordan han klippede grene af solbærbuske for at stikke dem i jorden et nyt sted og betragtede dem vokse.

Jeg er holdt ved i så mange år, fordi det er et godt sted at være. Jeg har et godt samarbejde med menighedsrådet, her er et godt kirkeliv, og jeg kan arbejde meget selvstændigt

Poul Jensen, graver og kirketjener

- Vi fire børn fik hver et lille kvadrat i haven, som vi kunne dyrke, men der gik ikke lang tid, inden det var mig, der rådede over dem alle fire, siger Poul Jensen.

Derfor var det naturligt, at han senere uddannede sig til gartner hos Assens Planteskole, og i 1978 fik papir på sin kunnen. Han supplerede med et kursus i driftsledelse med tanke på, at han en dag skulle være selvstændig gartner.

Annonce

Asp Planteskole

Muligheden bød sig i 1978, hvor Asp Planteskole kom til salg. På det tidspunkt havde han allerede mødt hustruen Annelise - selvfølgelig mødtes de i et gartneri - og de bestemte sig for at prøve lykken som selvstændige. De købte planteskolen og drev den nogle år, men de måtte hurtigt erkende, at de ikke magtede at få økonomi i stedet. Derfor blev gartneriet i 1981 lukket og resterne solgt.

Familien stod uden arbejde, men Poul Jensen fandt løsningen i Flynder, hvor stillingen som graver og kirketjener var blevet ledigt. Det var desuden et af de meget få steder, hvor der også følger en tjenestebolig med jobbet, og parret havde brug for et hus.

Poul Jensen og hustruen bor fortsat i tjenesteboligen, der reelt er en nedlagt skole lige over for kirken. Menighedsrådet købte skolen, da den blev nedlagt i 60'erne, for pladsen foran skolen kunne anvendes til parkering, og bygningen indrettes som tjenestebolig. Derfor skal Poul Jensen i dag blot skridte over asfaltvejen. Så er han på arbejde.

Annonce

Medhjælpen

Poul og Annelise flyttede derfor til Flynder, hvor de har boet siden. Tjenesteboligen har endda været hjem for deres fire børn.

Der er mange hække på en kirkegård, og Poul Jensen har plantet stort set alle. Foto: Benny Gade

I begyndelsen var Poul Jensen alene om arbejdet, men med årene har han fået mulighed for at bruge 300 timer på en medhjælper. Timerne tilfalder ofte hustruen, der i snart 25 år også arbejder som graver, men ved Bur Kirke.

- Hun har kun en halvtidsstilling, så derfor passer det godt med, at hun kan hjælpe her. Det er gerne hende, der gør rent i kirken, siger Poul Jensen.

Det kan ske, at han også giver en hånd med på kirkegården i Bur, hvis der er særlige spidsbelastninger.

Annonce

En slags selvstændig

Han nyder det frie liv på kirkegården, hvor han ikke bekymrer sig meget om arbejdstiderne. Ringningen foregår automatisk, og ingen holder øje med, om Poul Jensen begynder arbejdet klokken 7 eller klokken 9. Eller om han går tidligt hjem en regnvejrsdag for at arbejde lidt længere dagen efter. Han styrer selv sin arbejdstid, og det kan han lide.

- Som graver er jeg også en slags selvstændig, men på en fast løn, siger han.

Han er også godt tilfreds med at have kombineret stillingerne som graver og kirketjener. I forbindelse med for eksempel en begravelse er han med hele vejen - fra gravpladsen bliver taget ud, han forbereder den kirkelige handling og efterfølgende håndteringen af gravpladsen.

Annonce

Problemfrit

Selvfølgelig er han ikke selvstændig. Gennem 40 år har han samarbejdet med mange og forskellige menighedsråd, der også er hans arbejdsgiver.

- Man hører ofte om, at der kan være samarbejdsproblemer ved andre kirker, men jeg har altså aldrig oplevet det. Selvfølgelig er vi ikke altid enige, men vi har altid været i stand til at finde løsninger. Der har altid været et godt menighedsliv i Flynder, og jeg har altid følt opbakning til de ting, jeg går og laver. Det har også været medvirkende til, at jeg har været her så mange år, siger Poul Jensen.

Menighedslivet er ikke ligegyldigt, for Poul Jensen er selv et troende menneske, der stammer fra et indre missionsk hjem. I dag er han aktiv som leder i Tangsø KFUM-spejdere, fordi han vægter både friluftslivet og det sociale samvær med børn og unge.

Som graver arbejder Poul Jensen megety selvstændig og kan selv styre, hvornår han møder. Foto: Benny Gade

- Men det betyder også noget, at det er KFUM. Den forkyndende del af arbejdet er vigtigt for  mig, siger Poul Jensen.

Annonce

Fremtiden

I en alder af 65 er han begyndt at overveje, hvad fremtiden skal bringe. Han har ikke aktuelle planer om at stoppe som graver,  men fremtiden skal alligevel planlægges. Ikke mindst fordi han bor i en tjenestebolig, som han skal forlade den dag, han lader sig pensionere.

- Vi har talt om, at vi til den tid vil finde et hus i Bækmarksbro, men vi har ikke fundet stedet endnu, siger han.

Alligevel er han allerede involveret i arbejdet i Bækmarksbro. Både han og hustruen hjælper til i den nye IM-genbrugsbutik, der er åbnet i byen.

- Min del af arbejdet går nok mest ud på at holde arealet uden om butikken, siger han.

Annonce

Biodiversitet

Det gør han også omkring Flynder Kirke, hvor der ligger fire tønder land rundt om kirkegården. Poul Jensen sørger for at plante til i fornødent omfang og holde arealet - en opgave, som blandt andet har fået Danmarks Naturfredningsforening til at fremhæve Flynder Kirke som et godt eksempel på, hvordan kirkegårdene kan styrke biodiversiteten.

Det er nu ikke det, der har fyldt mest i Poul Jensens arbejde. Han kan blot godt lide at omgive sig med natur, og derfor arbejder han, som han gør. Han planter, når der er brug for det. Tynder ud, når det er behovet.

- Men jo. Jeg har da sat mit fodaftryk på området. Vi har gennem årene løbende skiftet hække på kirkegården, og i dag er der vel kun en enkelt hæk tilbage, som jeg ikke har plantet, siger han.

Men den kan han stadig nå at skifte, for den 65-årige Poul Jensen har fortsat et par år tilbage, inden han kan kalde sig pensionist.

Annonce
Holstebro

Ulla kan ikke nå at donere blod efter sygehusflytning: - Jeg vil ikke bruge en feriedag på det

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Tuha fik nok en nat: Nu udgives hendes tanker om tørklædet, tilværelsen og tiden i Holstebro

Sport For abonnenter

Alt forberedt på en hurtig afrejse til EM: Bramming er klar hvis telefonen ringer

Kultur

Johnny Madsen gad ikke corona-restriktioner og efterlod festival med et problem: Ny og dyrere afløser er fundet

Struer

Omikron holder fest i nordvest: Lige nu smittes fire personer hver time døgnet rundt

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Erhverv For abonnenter

Niels og livsværket: Træskoene og legetøjet blev overhalet af elcyklen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Struer

Erlings lille hund blev bidt bagfra en sen aftentime: - Det er et større rovdyr, som har haft fat i den her hund

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Struer

Er du interesseret i et dobbelt lederjob, så er det nu, ørerne skal foldes ud: - Det er da lidt mærkeligt at være med til at finde sin afløser, men også privilegeret

Debat For abonnenter

Smitten er nærmest ude af kontrol, og lad os så komme videre

Holstebro

A.P Møller-fond giver millioner til nyt søsportscenter: Vi håber at kunne begynde byggeriet allerede i år

Annonce