Annonce
Mærkedage

Halvdelen af dansk underholdnings ikoniske duo

Steen Rasmussen vil efter en lang række tv-, radio- og filmproduktioner være evigt kendt som den ene part i makkerparret Wikke & Rasmussen. (Arkivfoto) Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Steen Rasmussen mødte Michael Wikke til en julefrokost i 1984 og dannede makkerparret Wikke & Rasmussen, der står bag adskillige tv- og filmproduktioner.

70 år: Makkerparret Wikke & Rasmussen er engang blevet beskrevet som to stemmer, der i et fælles sprog smelter sammen til et helt nyt.

Den ene af stemmerne, Steen Rasmussen, fylder 70 år den 9. august.

Fødselaren havde mange bolde i luften, før han blev en del af den efterhånden ikoniske duo.

I begyndelsen af 1970'erne var han lyriker og sanger i den sjællandske gruppe Vindharpen. Bandet udviklede sig senere til Hvalsøspillemændene, hvis musik især i starten havde klare politiske budskaber.

Steen Rasmussen valgte i 1979 at rejse til Californien, hvor han fik sit eget radioshow. Ved et tilfælde blev det opdaget, at han opholdt sig ulovligt i landet, og han fik sammen med sin hustru 24 timer til at forlade USA.

I Danmark blev Steen Rasmussen hurtigt tilbudt et job på DR. Det var her, at han i 1984 mødte den ti år yngre Michael Wikke og sagde ja til at medvirke i dennes tv-serie.

De to dannede de efterfølgende mange år et fast makkerpar på en række produktioner til både tv, radio og filmlærred.

Wikke & Rasmussen har selv beskrevet deres tilgang som "bred avantgarde". Den kom blandt andet til udtryk i tv-serier som "Tonny Toupé Show", "Sonny Soufflé Chok Show" og "Søren Kierkegaard Road Show".

Mange år senere beviste de deres rækkevidde med en dramatisering af Svend Aage Madsens fremtidsroman "Se dagens lys".

Makkerparret fik deres filmdebut med "Russian Pizza Blues", og i 1997 nød det stor kommerciel succes med den musikalske familiefilm "Hannibal & Jerry".

Senere har også "Flyvende farmor" og "Der var engang en dreng, som fik en lillesøster med vinger" trukket mange danskere i biografen.

Og det mangeårige samarbejde ser ikke umiddelbart ud til at lakke mod enden. Således har makkerparrets næste film, "Gooseboy", premiere i de danske biografer til efteråret.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce