Annonce
Holstebro

Halfdans datter laver rapsodi

Halfdansk rapsodi opføres onsdag 16. januar kl. 19 på Odin Teatret. PR-foto

Holstebro: Iben Nagel Rasmussen, skuespiller ved Odin Teatret, har skabt en ny fortæller-performance om sin far, forfatteren Halfdan Rasmussen, der levede 1915-2002. Titlen er Halfdansk rapsodi og er en vild historie om den splejsede arbejderdreng, der blev hele Danmarks Halfdan.

Halfdansk rapsodi opføres onsdag 16. januar kl. 19 på Odin Teatret.

Med digtoplæsning, sange, fotos og filmstumper stykker Iben Nagel Rasmussen et portræt sammen af den mere ukendte side af Halfdan: Hans opvækst i en børnerig familie i en toværelses lejlighed på Christianshavn i begyndelsen af 1900-tallet, den tidlige ungdom med arbejdsløshed, det politiske engagement i 30'erne, højskoleophold, en rejse på cykel til Spanien, hvor borgerkrigen raser, mødet med andre unge digterspirer i Unge Kunstneres Klub under den tyske besættelse og vejen frem til anerkendelse og berømmelse.

Halfdansk rapsodi er ikke en børneforestilling, men suppleret i rigt mål med finurlige, sjove, skæve og egenartede rim. Forestillingen varer knapt en time og er for tilskuere fra 15 år og opefter.

Annonce
Halfdan Rasmussen sammen med datteren Iben Nagel Rasmussen, som nu laver forestilling om sin berømte far. PR-foto
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.

Annonce