Annonce
Biler

Høje biler hjælper super-luksusmærker til at nå nye rekorder

Den høje Cullinan er en af de modeller, som har været med til at drive væksten for Rolls-Royce i det forgange år. Foto: Rolls-Royce
Bentley og Rolls-Royce sælger rekordmange biler verden over. De nye høje SUV’er Bentley Bentayga og Rolls-Royce Cullinan er med til at drive væksten.

Skulle det være en høj og kantet Bentley eller Rolls-Royce?

Tankerne om, at nogle af verdens mest prestigefyldte luksusmærker skulle gå i højden, ville være tankespind for ganske få år siden. Men moden skifter.

Ikke alene vil mange af kunderne til de ekstremt dyre biler i stadig stigende grad selv sidde bag rattet frem for at have en chauffør foran, de er også klar til at give afkald på fordums opfattelse af en limousine.

Det sætter sit præg på salget af de to mærker, som i fjor endnu en gang slog nye rekorder, og hvor nye, høje modeller som Bentley Bentayga og Rolls-Royce Cullinan var med til at trække afsætningen op.

Hos Bentley landede salget med 11.006 biler for syvende år i træk over en halv snes tusinde styk, mens Rolls-Royce med 5152 biler lå 25 procent over rekorden fra 2018, som var på 4107 biler.

Annonce

Bentley og Rolls-Royce

Bentleys grundmodeller: Flying Spur, Continental, Mulsanne, og Bentayga.

Rolls-Royces grundmodeller: Ghost, Wraith, Dawn, Ghost, Cullinan.

Super hurtig SUV

Hos Bentley tæller Bentayga-programmet en stribe modeller, hvor den mest kraftige, Bentayga Speed med en 6,0-liters W12-motor på 635 hk, har været med til at sætte endnu mere gang i salget sammen med den lidt mere fornuftige Bentayga Hybrid. Det er reelt en opladningshybrid, hvor en V6-motor spiller sammen med batteri og elmotor, og som kan køre 39 kilometer på ren strøm. I den fartglade afdeling tæller også den nye åbne Continental GT Convertible samt Continental V8.

Hos Rolls-Royce trækker ikke alene Cullinan, men også mærkets lidt mere sportsligt stylede Black Badge-modeller. Der er også pæn efterspørgsel på den forholdsvis nye anden generation af den største Phantom samt Wraith, Dawn og Ghost, hvor sidstnævnte efter en halv snes år på banen står over for en afløser, som lanceres i midten af 2020.

Bentley kan også se frem til nyheder i år, hvor der blandt andet kommer en ny mellemstor Flying Spur-limousine.

Rolls-Royce-boss Torsten Müller-Ötvös kan ydermere konstatere, at der især har været gang i afsætningen af de såkaldte bespoke-modeller, hvor ejeren skræddersyer bilerne fra bunden. Samtidig har Rolls-Royce lanceret mindre special-serier som blandt andet Zenith Collectors’s Edition af Ghost som markerede en afslutning på modelrækken og Wraith Eagle VIII, der hyldede den første nonstop atlantiske flyvning, hvor flyet blev drevet af to Rolls-Royce Eagle-motorer.

Netop bespoke-delen tæller også hos Bentley, hvor en bespoke-afdeling dedikeret til formålet, kaldet Mulliner, har været med til at trække salget op, lyder det fra Bentley-chefen Adrian Hallmark.

Flere købedygtige

Rolls-Royce har især pæn afsætning i Nordamerika, der tegner sig for en tredjedel af omsætningen fulgt af Kina og Europa. Hos Bentley er mønstret næsten det samme, hvor Europa dog er væsentlig større end Kina.

Hvis nogle søger en forklaring på væksten i en verden, hvor fokus ellers har været på bæredygtighed og CO2-udledning, er svaret, at det bliver fortsat flere velhavende købere i verdens-vækstmarkeder, som vil have en superluksusbil, når lejligheden byder sig. Det skyldes blandt andet, at der er større muligheder end tidligere for at skabe sig en formue, for eksempel i Asien. Samtidig er de to mærker, hvor Rolls-Royce ejes af BMW og Bentley af VW, kommet ud på langt flere markeder end tidligere, så de ikke er så følsomme over for regionale udsving.

Bentley Bentayga fylder både i bredden og højden. Modelprogrammet er udvidet med bl.a. en hybrid og en hurtig Speed-model. Foto: Bentley
Bentley Continental GT Convertible er en af de nye modeller, der for alvor er en drivers car, og som har trukket salget op for Bentley. Foto: Bentley
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold fokus på batteritoget

Vi kunne onsdag læse her i avisen om en ny idé med en letbane mellem Vejle og Billund, som skulle erstatte tanken om en jernbaneforbindelse på strækningen. Gevinsten for Vestjylland skulle så være, at når det blev en letbane, så var den uafhængig af jernbanenettet, og dermed ville linjen til Billund ikke være det, der gjorde, at der ikke længere ville være direkte tog fra Struer og Holstebro til hovedstaden. Det vil en jernbaneforbindelse fra Vejle til Billund netop betyde, da alle passagerer fra Vestjylland så skulle skifte i Vejle. Nu er det velkomment med forslag, der sikrer, at der fortsat kan være direkte jernbaneforbindelser på tværs af landet, da det vil fratage mange lysten til at tage toget, hvis man ved, man skal ud i Vejle og vente på et nyt tog, hvor man så skal finde et sæde. Det er den behagelighed, at man kan sætte sig og så først rejse sig, når man er på hovedbanegården eller i lufthavnen, som gør, at det er attraktivt. Det allerbedste ville være, at der også kommer en elektrificering af forbindelsen mellem Struer og Vejle. Man må erkende, at det er tvivlsomt, der nogen sinde findes penge til det. Selv om den løsning fortsat er hovedmålet, så er det klogt, at Struer-borgmester Viggo Lynghøj alternativt arbejder på, at man så i det mindste får indført batteritog mellem Struer og Vejle. De kan kobles på det "almindelige" tog i Vejle, og dermed sidder man på samme sæde hele vejen til hovedstaden. På samme måde retur. Det er den løsning, der bør sættes fokus på, da det er den mest realistiske, hvis man opgiver de dyre elledninger på sporet fra Vejle til Struer. Samtidigt må man også sige, at det er en økonomisk helt urealistisk løsning at lave nye spor til Billund, uanset om det er tog eller letbane. Der er for få passagerer, der vil bruge dem til lufthavn og store arbejdspladser som Lego, fordi afstanden er for kort til, man først vil fragte sig hen til en station i stedet for at tage bilen direkte. Busser kan klare det behov, og dem kan man også sætte batteri på.

Annonce