Annonce
Debat

Høj brugerbetaling sætter sig i tænderne

Arkivfoto: Katrine Emilie Andersen
Annonce

Læserbrev: På Christiansborg diskuterer de for tiden et nyt borgerforslag om gratis tandlæge. De fleste sundhedsydelser i Danmark er gratis. Det er gratis at gå til lægen eller at komme på sygehuset. Hvorfor er det så helt anderledes med tandlægen?

Danskerne betaler 84 procent af tandlægeregningen selv, og brugerbetalingen er vokset igennem de senere årtier. Det skaber et A-hold, der har råd til tandpleje og et B-hold, der ikke har råd. Det skaber social ulighed i tandsundhed, og hvis politikerne ikke snart gør noget ved det, risikerer vi, at den sociale ulighed bliver større og større.

Ledige, personer med kort uddannelse eller lav, social status taber flere tænder og har flere tandsmerter, men de går sjældnere til tandlæge. En undersøgelse blandt 3F’s medlemmer fra 2019 viser, at næsten en tredjedel af 3F’erne undlader at gå til tandlæge af økonomiske årsager. Ældre mennesker har oftere problemer med tænderne, men mange har samtidig svært ved at betale tandlægeregningen. Det kan vi ikke være bekendt i et velfærdssamfund som det danske.

Det er en ond cirkel. Hvis man må fravælge tandlægen, risikerer man at få smerter i tænderne og andre tandproblemer, dårligere livskvalitet og højere tandlægeregninger. Forebyggelse betaler sig. Især når vi ved, at sundhed i munden hænger sammen med sundhed i resten af kroppen.


I Tandlægeforeningen går vi ikke ind for 100 procent skattebetalt tandlæge, men vi mener, at det offentlige tilskud til tandpleje skal hæves.

Stine Mørcholdt, formand, Tandlægeforeningen, Region Midtjylland


Hele 80 procent af danskerne mener, at det offentlige bør betale tandlægebesøg helt eller delvist, viser en ny Epinion-undersøgelse. Og borgerforslaget om gratis tandlæge har fået knap 63.000 underskrifter og 100.000 følgere på Facebook. I Tandlægeforeningen går vi ikke ind for 100 procent skattebetalt tandlæge, men vi mener, at det offentlige tilskud til tandpleje skal hæves.

Siden 2018 har skiftende regeringer lovet en ny model for voksentandplejen. Regeringen har indført gratis tandpleje til de allermest socialt udsatte, men det er kun få, der får glæde af denne ordning. Vi har brug for en ny model for voksentandplejen, som for alvor kan reducere uligheden i tænderne, og som bygger på forebyggelse fremfor behandling.

Kom nu i gang, politikere - alle skal råd til at gå til tandlæge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce