Annonce
Læserbrev

Høfde 42. Toget skal sættes i gang

Debat: Hvad arbejder imod oprydning af Høfde 42 ?

Svaret er et ord på fem bogstaver: penge. Eller sagt lidt længere: manglen på politisk vilje. Den ny regering har op til fire år og et tilsvarende antal finanslove til at komme i gang én gang for alle at få bugt med Generationsforureningerne. Forhåbentligt har vi et grønt flertal i endnu længere tid, men toget skal sættes i gang nu med finansloven for 2020.

Når det drejer sig om Høfde 42 og Cheminovas kemikaos på Rønland, den gamle fabriksgrund og alt det u-undersøgte, er manglen på teknologi ikke længere end undskyldning. Krüger har dokumenteret at deres teknologi kan rense for pesticider og kviksølv.

EU-lovgivningen hjælper os også. En lovændring i 2014 under den seneste socialdemokratiskledede regering gennemfører Danmarks forpligtelser i Vandrammedirektivet fra 2000 om at eliminere jordforureninger der lækker til åer, søer, fjorde og hav inden 2027. Høfde 42 falder ind under denne forpligtelse, det samme gør den gamle og den nye fabriksgrund. Det betyder helt konkret at regeringen senest med finansloven for 2021 skal have fastlagt økonomien for at oprense Høfde 42 og de øvrige Cheminovaforureninger der siver til havet og fjorden 2021-27.

Der er altså både EU og dansk jura der siger at regeringen skal i gang.

Det lykkedes ikke for regionerne at få afsat flere penge til de store forureninger, men der fokus på overfladeforureningerne i økonomiaftalen – og Cheminovaforureningerne opfylder begge kriterier. SF vil selvsagt knokle for at få afsat de fornødne midler til Generationsforureningerne.

Selv under Løkke og den sidste miljøminister Jacob Ellemann-Jensen blev der taget hul på at finde pengene til Generationsforureningerne. Det var ikke nye penge, men penge der magisk skulle opstå hvis Venstre havde nået at lukke regionerne. Men det viser jo at toget allerede var sat i gang før regeringsskiftet. Så fortsæt kampen!

Og hvilken lykke det ville være for den hårdt prøvede lokalbefolkning på Harboøre Tange at slippe for de største klumper af fortidens kemi på stranden, i klitterne og i baglandet.

Når det drejer sig om Høfde 42 og Cheminovas kemikaos på Rønland, den gamle fabriksgrund og alt det u-undersøgte, er manglen på teknologi ikke længere end undskyldning fremhæver Signe Munk. Arkivoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce