Annonce
Læserbrev

Hæder. Lemvig-prisens bagside

Annonce

Debat: De to brødre, der fik Lemvig-prisen 2019, har gjort et absolut positivt stykke økonomisk arbejde ved at bevare 100 arbejdspladser i kommunen.

Den negative side af sagen står prisudvalget for ved med et tilbageskridt at sidestille en nu-orienteret økonomisk indsats med en fremsynet idealistisk drivkraft.

Da Nordea-Fonden var med i prisudvalget hed prisen ”Gode Liv Prisen”, og den skulle tildeles en enkelt person og ikke en virksomhed. Ved udskiftningen af Nordea-Fonden med de to chefer fra Vestjysk Bank gik man tilbage til at sidestille materielle og kulturelle værdier, hvilket med henblik på fremtiden forringer prisens betydning, fordi det materielle, det nærværende, som er forgængeligt, oftest slører blikket for ideal-værdien af kulturelle tiltag, som har langt de største muligheder for at skabe vækst i tilfredsheden i kommunens kommende generationer.

Prisudvalget skriver, at de på grund af så mange forslag til velegnede kandidater har haft store og besværlige overvejelser, hvilket må være indlysende, da de har stillet to vidt forskellige faktorer over for hinanden.

Resultatet af udvalgets overvejelser synes at demonstrere, at en erhvervsvirksomhed, der styrker ejernes og virksomhedens og dermed kommunens økonomi, har større betydning for bedømmelsesudvalget end kulturinstitutioner med idealistiske ledere og mange frivillige hjælpere har. Dermed styrker man på kort sigt de økonomiske forhold til gavn og glæde i nuet samtidig med, at man overser spændende fremtidsmuligheder og den følelse af mindreværd, som den økonomiske dominans over kultur eventuelt kan skabe hos idealisterne.

Det rigtigste ville nok være, at man gik tilbage til systemet med ”Gode Liv Prisen”, og eventuelt også indførte en Lemvig-pris til erhvervsvirksomheder alene. Det sidste kan dog synes overflødigt, da enhver ledelse af en arbejdsplads naturligvis er interesseret i at bevare den og få størst mulig fortjeneste ud af den.

Lemvig-Prisens forside er lys og sikkert inspirerende for væksten i de to modtageres økonomi og smil, men prisens bagside synes mørk, for den kan komme til at hæmme og måske endda skade drivkraften i nogle af kommunens mange idealistiske foretagender.

Jens Kristian Lings. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Venø Færgen fylder 10 år

Annonce