Annonce
Kultur

Håndarbejdsfestival er bevidst om konstant fornyelse

Håndarbejdsfestivalen i Gudum Sognehus byder på 38 udstillere, og dermed er der meget at kigge på. Arkivfoto
I weekenden den 1.-2. februar er der Håndarbejdsfestival for fjerde gang i Gudum Sognehus. De to initiativtagere er glade for den overvældende interesse fra både udstillere og besøgende.

Gudum: - Det første år tænkte vi, at hvis der kom 500 besøgende, så ville det være rigtig flot. Der kom omkring 1200. Det var overvældende, og det er stadig overvældende med den interesse, der er for håndarbejdsfestivalen, siger Lise Christiansen, der sammen med Dorte Balle tog initiativ til Håndarbejdsfestival.

Den fandt sted for første gang i 2017 i Gudum Sognehus, og det er også her, den fjerde udgave af festivalen finder sted i weekenden den 1.-2. februar.

Sidste år var antallet af besøgende i omegnen af 1900 og årets udgave vil - ganske som i fjor - byde på 38 udstillere. Det vil sige, at der et helt fyldt op i den gamle skole, der nu fungerer som sognehus og dermed samlingssted i Gudum.

- Vi kunne sagtens have haft flere end 38 udstillere, hvis der var plads til det. Der er stor interesse for at være med. Vi er bevidste om, at der skal være en vis udskiftning blandt udstillerne. Der skal være noget nyt at kigge på i forhold til sidste år. Det er ud fra den betragtning, at når vi selv er ude og se på håndarbejde, så skal der helst være noget nyt fra gang til gang. Ellers gider man ikke komme igen, siger Lise Christiansen.

Nu kunne man umiddelbart tænke: En håndarbejdsfestival er vist mest for kvinder. Og det er også rigtigt. Men der er nu også noget at komme efter for mændene.

Annonce

Håndarbejdsfestival

Håndarbejdsfestival finder sted i Gudum Sognehus i weekenden den 1.-2. februar. Der er åbent kl. 9.30-16 begge dage.

Der er 38 udstillere - både forretninger og private udstiller. Der er forskellige workshops.

Lise Christiansen og Dorte Balle - begge Gudum - er initiativtagere til festivalen, der i år finder sted for fjerde gang.

Håndarbejde er in

- Vi har f.eks. et podekursus, hvor Boi Jensen fra Holstebro viser, hvordan man kan pode frugttræer. Her er der flest mænd blandt de tilmeldte. Der bliver også vist eksempler på trædrejer-arbejde, som der også er en del mænd, der arbejder med. Og vi har en mand, der fremstiller og udstiller smykker. Så mændene er skam også repræsenteret, siger Lise Christiansen.

Den store succes for håndarbejdsfestivalen i Gudum afspejler meget godt, at håndarbejde er en populær fritidsbeskæftigelse.

- Det har det efterhånden været i flere år, og jeg tror, at det skyldes flere ting. I en verden med mange masseproducerede ting vil vi gerne omgive os med noget unikt, og hvad enten man strikker eller fletter pil eller noget helt tredje, så er det en beskæftigelse, der giver én ro i hovedet i en ofte hektisk hverdag, siger Lise Christiansen.

Mange frivillige

Det er Lise Christiansen og Dorte Balle - begge fra Gudum - der strikker håndarbejdsfestivalen sammen. Men det kunne ikke lade sig gøre uden en masse frivillige, der hjælper med de mange praktiske gøremål. Det er f.eks. at passe den velforsynede café eller gå nattevagt både fredag og lørdag nat, så der ikke sker noget med de udstillede ting.

- Der er måske 100 forskellige involveret i sådan en festival - jeg har ikke talt dem. Det er hyggeligt at være fælles om, og samtidig er det også med til at synliggøre Gudum Sognehus som et godt sted til fester og arrangementer, siger Lise Christiansen.

Gudum Sognehus har faktisk indvilget i at give en underskudsgaranti til håndarbejdsfestivalen, så det ikke var noget, som Lise Christiansen og Dorte Balle kunne blive økonomisk ansvarlig for. Men det er nu ikke en garanti, der har været i brug. Tværtimod. Håndarbejdsfestivalen gav sidste gang et overskud på cirka 40.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lyden af image-tab

Mens Struer Kommune forsøger at markedsføre sig som Lydens By, er det lige nu lyden af den ene dårlige historie efter den anden, som rammer byen og ikke mindst dens borgere. I januar var det den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark, der kom i søgelyset, da det kom frem, at han havde brugt det kommunalt udleverede kreditkort til utal af privathævninger. Op til sidste weekend blev havnechefen så fritaget for tjeneste, da kommunen havde ”mistanke om uretmæssigheder i ansættelsen", som formuleringen lød. Og tirsdag var den gal igen, igen. Nu kom det frem, at flere chefer i kommunen havde brugt deres kommunale kreditkortet til formål, det er mere end vanskeligt at se det kommunale formål med. Hvorfor skal skatteyderne eksempelvis betale for et barbesøg i Vejle? Ret skal være ret, det er ude i småtingsafdelingen, at der er fundet uregelmæssigheder for i den seneste sag, der er kommet i kølvandet på Gammelmark-sagen. Men den er sammen med de andre sager med til at tegne et billede af, at der ikke har været ret meget styr på bilagene i kommunens top. Tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) ærgrer sig forståeligt nok over sagerne:"Der sker rigtig mange gode ting i Struer, og det her kommer bare til at skygge for det, og det, synes jeg ikke, Struer fortjener”, siger han gårsdagens avis. Det har Mads Jakobsen ret i. Borgerne fortjener det hvert fald ikke. De har ikke kommunale kreditkort, og de har intet ansvar for den svigtende kontrol. Borgerne kan bare se til, mens deres kommune bliver sat i forbindelse med den ene dårlige sag efter den anden, som involverer personer, der har siddet i betroede offentlige stillinger. Retfærdigt eller ej, så koster sagerne i form af et stort overtræk på kommunens image-konto. Man må for borgerne håbe, at der ikke ligger flere skeletter og venter på at falde ud af de kommunale arkivskabe, og at en ny kommunaldirektør kan være med til at få sat en stopper for problemerne. Der er trods alt en grænse for, hvad man kan holde til at høre på og om - også i Lydens by.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Annonce