Annonce
Holstebro

Gymnasieelevers brug af snus er eksploderet

Antallet af gymnasieelever, der dagligt tager snus er eksploderet de seneste fem år. Blandt pigerne er det otte gange så mange som i 2014, blandt drengene har der været en fem-dobling. Genrefoto/Scanpix
Hos Holstebros tandlæger er de begyndt at se skaderne af en voldsom stigning i unges brug af snus, tyggetobak og skrå.
Annonce

Holstebro: For fem år siden så tandlæge Charlotte Molbech aldrig et ungt menneske i stolen med tandskader som følge af brug af snus.

Det gør hun nu. Sidste år havde Tandklinikken Brotorvet ni-ti af den slags patienter.

- De var alle mænd. Vi har ikke set nogen piger i klinikken, siger Charlotte Molbech.

På landsplan er antallet af gymnasiedrenge, som bruger snus, tyggetobak og skrå dagligt, femdoblet siden 2014, viser nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed. De små poser med nikotin, der placeres inde bag overlæben, har nu overhalet antallet af almindelige cigaretter på ungdomsuddannelserne. 8,9 procent af drengene ryger, mens 11,3 procent af dem bruger snus. Blandt pigerne er forbruget også steget voldsomt, her er gruppen af piger otte gange større end i 2014.

- Der er tale om slimhindeskader, hvor tandkødet bliver hvidligt og rillet, og trækker man ud i det, er der næsten riller i tandkødet. Nogle kommer, fordi det brænder og svier, men andre har ikke selv opdaget skaderne, fortæller tandlæge Charlotte Molbech om snus-patienterne.

Snus

Snus er en form for røgfri tobak, som består af findelt gæret tobak blandet med ammoniak og vand, som kan være tilsat forskellige smagsstoffer såsom hyldeblomst, lakrids, pebermynte og vanilje.

Pakket i små poser, som typisk sælges i runde dåser. De små poser anbringes i munden, hvorefter der bliver frigivet nikotin til blodbanen, som stimulerer hjernen og centralnervesystemet.

Forbudt i EU, og siden 1. januar 2016 har det været forbudt at sælge snus i Danmark. Et forbud, der ofte bliver omgået ved at kalde produktet tyggetobak i stedet.

Snus er mindre skadeligt end almindelig tobak, men bestemt ikke uskadeligt og indeholder mange kemiske stoffer, såsom nitrosaminer, nitrosamin syre, PAH, aldehyder og metaller, der er alvorligt skadelige for helbredet.

Snus øger risikoen for at dø af blodprop i hjertet og hjernen og forårsager mundhule-, spiserørs- og bugspytkirtelkræft. I forbindelse med graviditet øger snus risikoen for diabetes, højt blodtryk og for tidlig fødsel.

Samtidig indeholder snus høje doser af nikotin - helt op til 40 gange mere end en cigaret. Nikotinen trænger gennem slimhinderne i munden og over i blodet, hvorfra det føres op til hjernen. Den store mængde nikotin gør snus meget afhængighedsskabende.

Kilde: Netdoktor.dk

Annonce

Fem gange så mange

Hos skoletandplejen i Holstebro Kommune er man i forbindelse med tandeftersyn begyndt helt rutinemæssigt at undersøge for snusskader, herunder misfarvning af tænderne og dårligt tandkød. Ligesom eleverne bliver bedt om at afgive helbredsoplysninger, herunder om de bruger snus.

- Vi har næsten ikke påvist nogle snus-skader, men det sker tit, når vi spørger, om de bruger snus, at de svarer: Nej, men vi kender én, der gør. Det er så vores indgang til at snakke om, hvorfor det er godt at holde sig fra snus, siger Marianne Blegvad, leder af skoletandplejen.

Det er især unge idrætsudøvere, som benytter snus, oplever tandlægerne.

- De ved godt, at de ikke må ryge og drikke, fordi det går ud over deres præstation, og så bliver snus en mulighed for at få et kick, siger Marianne Blegvad.

- Men vi ser også en anden gruppe med tandkødsskader - de unge værnepligtige. De kommer normalt ikke her, medmindre det er et akut problem - for eksempel en brækket tand, siger privatpraktiserende tandlæge Susanne Molbech.

Annonce

Forbyder snus på gymnasiet

Flere af landets gymnasier har for at dæmme op for udviklingen indført røgfri skoletid og går længere end rygeloven og forbyder ikke bare almindelige cigaretter og e-cigaretter, men også snus.

- Det svinger meget fra klasse til klasse, hvor mange der bruger snus. Hvis vi tager dem i det på skolen, slår vi selvfølgelig ned på det. Men det er svært at kontrollere. En cigaret kan du se, det kan du ikke på samme måde med snus, siger Martin Anker Baadsgaard, rektor for handels- og teknisk gymnasium i Holstebro.

Eleven slipper med en advarsel første gang, anden gang ryger de ud.

Sidste skoleår blev ingen gymnasieelever på UCH smidt ud på grund af snus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce