Holstebro

Gymasieelever forbydes at gå før tid ved eksamen

- Vi gør det ikke for at genere de unge, men for at de ikke skal komme til at snyde sig selv og ikke får udnyttet deres potentiale fuldt ud, siger rektor Peter Damgaard Lunde, Holstebro Gymnasium & HF, der forventer at have indfaset de nye eksamensregler fuldt ud til næste år. Arkivfoto
Holstebros gymnasier ændrer praksis og regler for eksamen. De gør det for at hjælpe de unge til at præstere bedre.

Holstebro: Det bliver sværere for Holstebros gymnasieelever at gå før tid ved de skriftlige eksamener - og det gælder uanset, om de går på alment, teknisk, eller handelsgymnasiet.

Holstebro Gymnasium & HF går længst og har fra i år forbudt alle 1.g’ere og 1. HF’ere at forlade eksamenslokalet inden udløbet af den fulde eksamenstid, som kan strække sig over tre til seks timer.

Fra næste skoleår forventes også 2. og 3. g'erne at komme ind under samme ordning.

- Vi gør det ikke for at genere de unge, men for at understøtte dem at få den bedst mulige eksamen, siger Peter Damgaard Lunde, siger rektor Peter Damgaard Lunde.

Han oplever ikke, at flere elever end tidligere, kvitter den sidste del af de skriftlige eksamener. Det er et mindretal, og flest går den sidste halve time ved seks timers eksamenerne.

- Der er forskellige grunde til, at de går før. Nogle er vitterligt færdige. Andre siger: Nu kan jeg ikke mere og er mere tilbøjelig til at gå, end de måske ville være på et senere tidspunkt i livet, og det er ærgerligt, hvis de ikke udnytter potentialet fuldt ud, synes gymnasierektoren og tilføjer:

- Det, vi fortæller dem nu, er, at det netop er den sidste halve time, at de i ro og mag kan læse deres besvarelser igennem igen og gøre sig overvejelser, om der er nogle fejl, der er lette at rette.

Progression i selvstændighed

På Uddannelsescenter Holstebro må eleverne fortsat gå før tid ved de skriftlige eksamener. De må imidlertid ikke tage deres computere og telefoner med ud, men skal hente dem, når eksamen er slut. Den sidste halve time må ingen forlade lokalet.

Det er en stramning i forhold til tidligere år, hvor praksis har været forskellig for UCH's eksamener.

- Der er to formål. Det ene er, at de ville forstyrre de andre, hvis de rejser sig op og begynder at flytte rundt på deres ting. Det andet er, at når de nu alligevel skal sidde udenfor og vente på at få deres ting, så bliver de måske lidt længere, siger UCH-direktør Ann Østergaard.

Men et totalt forbud mod at forlade eksamenslokalet, inden den berammede tid er udløbet, ligger ikke i UCH-direktørens tanker.

- Det ene er, at du kan have elever, som rent faktisk er færdige før tid, fordi de bare er dygtige, og så er det okay, at de får lov til at gå i stedet for at de skal sidde stille og ikke forstyrre de andre, siger Ann Østergaard og tilføjer:

- Det andet element er, at gymnasiet er sidste station inden en videregående uddannelse, og her er der ikke nogen, der hjælper dem. De skal være klar til at påtage det ansvar, det er at sige: Nu går jeg til eksamen og skal selvfølgelig levere den bedst mulige præstation. Der skal gerne være en progression i deres selvstændighed, siger direktør Ann Østergaard.

Fornuftigt

Hendes kollega ovre på det almene gymansium har en anden tilgang og fortæller, at der ikke har været de store protester fra eleverne.

- Selvfølgelig vil der altid være nogle enkelte, der synes, det er træls, men det er mit indtryk, at de fleste elever godt kan se det fornuftige i det, og at det nok ikke var så vigtigt at komme ud og få luft - ikke lige så vigtigt som muligheden for at lave en bedre opgave. Det, vi fortæller dem nu, er, at det netop er den sidste halve time, at de i ro og mag kan læse deres besvarelser igennem igen og gøre sig overvejelser om, hvorvidt der er nogle fejl, som er lette at rette, siger Peter Damgaard Lunde.

0/0
Annonce
Livsstil For abonnenter

Forfatter og journalist Lone Theils: Jeg ser verden som et fantastisk sted, der skal opdages

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Små kommuner dropper parkeringskontrol efter ny regel

Indland For abonnenter

16-årige Gitte blev myrdet for 40 år siden: Morderen er aldrig fundet

112

Han er sigtet for at råbe ukvemsord - men politiet ved ikke, hvem han er

FCM

FCM sælger Kian Hansen til FC Nordsjælland

Holstebro

Politikers søn fik dramatisk start: Rutinetjek endte i akut kejsersnit, elektrochok og tarmoperation

Danmark For abonnenter

Stemmen bag 'Danmarksmester' er død: Karlo Staunskær førte drømmen ud i livet

Holstebro

Kendt værtshusholder overtager Onkel Toms Hytte

Kultur

Venø Festival har udsolgt af frivilligbilletter: - Vi har fået enormt meget opbakning

Annonce