Annonce
Danmark

Gule skilte og rabatter i massevis: Det skal du være opmærksom på i januarudsalget

Bare fordi en vare er købt til nedsat pris, skal den stadig leve op til almindelige forventninger - og gør den ikke det, så gælder reklamationsretten. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Januarudsalget er i fuld gang. Men ligesom priserne på hvidevarer kan det være svært at holde overblikket over de mange gule skilte og rabatter på nettet og butikkerne. Maria Liljeqvist, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk, giver fire gode råd til, hvad forbrugerne skal være opmærksomme på.

.

Annonce

1. Gå efter priser, ikke rabatter

Januarudsalget er ikke et nær så godt tidspunkt at købe nye ting, som mange tror. Ifølge Maria Liljeqvist, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk viser flere undersøgelser, at august er den billigste måned at handle i. Foto: Forbrugerrådet Tænk

- Tjek om prisen reelt er lav. Til udsalg bliver der lokket med en masse rabatter og nedsatte priser. Nogle gange viser det sig, at prisen op til udsalget var sat kunstigt op, så rabatten til udsalget ser kunstig stor ud. Derfor skal forbrugerne gå efter priser og ikke rabatter. På Pricerunner og Edbpriser kan de tjekke, om varen kan fås billigere andre tidspunkter på året. Tjek for eksempel ved Black Friday. På Pricerunner kan forbrugerne også se, om varen er billigere til salg et andet sted.

2. Træk vejret

- Et af vores vigtigste råd er: Træk lige vejret og overvej, om du overhovedet har brug for det her produkt. Der sker bare noget, når man træder ind i et stormagasin med gule skilte og rabatter over alt. Man bliver nemt grebet af stemningen, og mange kan blive fristet til at købe noget, de ikke har behov for. Det går ud over miljøet, og du spilder dine penge, hvis du ikke får brugt produktet.

3. Udsalg er også oprydning

- Udsalg er en god måde for butikkerne til at kunne rydde op i deres lagre med mindre attraktive produkter. Ofte er det ikke det nyeste og flotteste, der kommer på udsalg. Det bliver bluser i sjove farve og i sjove faconer, fordi der ryddes op. Du skal have in mente, at hvis du går efter spritnye ting, er det måske ikke til udsalg, du skal købe.

4. Husk dine rettigheder

- Husk at du under et udsalg også har de rettigheder, du ellers har. Der er reklamationsret, og hvis du gemmer bonen gælder reklamationsretten i to år. Hvis du køber på nettet er der automatisk 14 dages returret. De fysiske butikker har ikke automatisk returret, men de kan tilbyde det som en service. Tjek, hvad du har ret til, inden du køber en vare i en fysisk butik. Sørg for at returretten er skriftligt dokumenteret på kvitteringen og læg mærke til, hvad fristen er for at bytte varer i fysiske butikker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Annonce