Erhverv

Hotel Guldsmeden fejrer 20 år som bæredygtigt hotel: Pioneren i branchen siden 1999

Det er ikke muligt at reservere en parkeringsplads ved Hotel Guldsmeden, der ligger i latinerkvarteret i Aarhus. Til gengæld kan gæsterne leje cykler til at komme rundt i byen. Foto: Axel Schütt
Hotel Guldsmeden i Aarhus har været pioneren inden for bæredygtighed i branchen siden Sandra og Marc Weinert åbnede deres første hotel i 1999. Snart tæller kæden 10 hoteller og knap 800 værelser i Nordeuropa - og her er alt fra maden i restauranten til malingen på væggene økologisk.

AARHUS: Selvfølgelig er maden og drikkevarerne økologiske i morgenbuffetten på Hotel Guldsmeden i Aarhus.

I en sådan grad endda, at hotellet i Guldsmedgade uden problemer kan vise sit fine guldmærke i økologi frem for gæsterne. Mærket betyder, at mindst 90 procent fra køkkenet er økologisk.

Her - altså i køkkenet - er hotellet også hoppet med på madspildbølgen, for som det lyder blandt fuglefløjtene på hjemmesiden: "Vi elsker mad. Og vi hader spild."

Men hverken økologi eller madspild er længere opsigtsvækkende tiltag på et moderne hotel. Eller som John Ankjær, ejer af Guldsmeden, udtrykker det:

- Bæredygtighed er ikke længere noget, som vi skiller os ud på, for de fleste har i dag en grøn profil, og jeg kan godt komme i tvivl om, hvor meget det betyder i positiv forstand. Det er nærmest bare forventet, og vi er nok ikke gode nok til at fortælle, at vi faktisk gør noget ekstra ud af det.

- Til gengæld bliver du sikkert ramt negativt, hvis du ikke er med på bølgen, vurderer han.

Guldsmeden i Aarhus tæller 26 værelser og er de mindste i kæden. De øvrige er Axel i København (212 værelser), Babette i København (98 værelser), 66 i København (74 værelser), Bertrams i København (47 værelser), Manon les Suites i København (87 værelser), Oslo Guldsmeden i Norge (40 værelser), Lulu Berlin i Tyskland (81 værelser) og Eyja Reykjavik i Island (65 værelser). Foto: Axel Schütt

Det begyndte i Guldsmedgade

Den slående forskel på John Ankjærs hotel og mange af Aarhus' andre overnatningssteder er først og fremmest, at Guldsmeden har været pioneren i branchen, siden Sandra og Marc Weinert grundlagde hotellet i Guldsmedgade og kæden Guldsmeden Hotels i 1999.

Foreløbig er der ni hoteller i kæden. Det oprindelige i Aarhus, som John Ankjær har stået i spidsen for siden 2008, fem i København, samt et hotel i Berlin, Oslo og Reykjavik, hvor hotel nummer to og dermed det 10. i kæden i øvrigt er på vej.

Det samlede antal danske værelser er knap 550 - heraf kun 26 i Aarhus, som også er det mindste hotel i familien - mens der foreløbig er omtrent 200 værelser uden for Danmark. Derudover driver Guldsmeden Hotels et hotelhus i Sydfrankrig - nærmere bestemt i området Côte D' Azur - og et resort på Bali.

- Faktisk er det at være bæredygtig slet ikke noget, som vi rigtigt tænker på mere. Det er bare sådan, vi er. Det har altid været i vores dna og ligger i alle vores processer. Økologien i restauranten er nok det, som gæsterne lægger mest mærke til, men når vi renoverer et værelser, så er malingen også økologisk, ligesom vi løbende monitorerer vores vand- og energiforbrug, og måler det ud per gæst og solgte værelser for at se, om der er steder, hvor vi kan reducere forbruget, forklarer John Ankjær.

Også økologi i sengen

Snart er sengetøjet også økologisk hos Guldsmeden.

- Vi har sat gang i et samarbejde med vores linnedleverandør om økologisk sengetøj. Det er en af fordelene ved, at vi er blevet en større kæde. Vi har fået en volumen, der gør os interessant, og det er samtidig en af udfordringerne ved at være pioneren. Det er både svært og dyrt. Det var det samme for den første el-bil, men om 10 år er branchen nok tæt på at være 100 procent CO2-neutral, forudser John Ankjær.

Mens mange danske hoteller følger den nationale ordning Green Key om bæredygtige overnatninger, så har Guldsmeden Hotels taget skridtet videre med internationale Green Globe-certificeringen, hvor kravene til bæredygtighed, miljøpåvirkning og omgangen med personalet er hårdere. Sidstnævnte gælder for eksempel også, hvordan medarbejderne kommer til og fra arbejdspladsen.

- Hos os giver det nærmest sig selv, for vi har slet ingen parkeringspladser til biler, siger John Ankjær med et smil.

Gæsterne kender Guldsmeden i Aarhus et et lille og hyggeligt hotel med et højt serviceniveau. Mange gæster er gengangere og kender efterhånden personalet. Det giver et personligt forhold. Det er ifølge John Ankjær typisk gæster tilknyttet universitetet, konsulenter, arkitekter, musikere og skuespillere, der benytter hotellet, men antallet af turister er også steget pænt de senere år. Foto: Axel Schütt
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Kendt værtshusholder overtager Onkel Toms Hytte

112

Kreditkorttyve er fortsat på fri fod: Hærger nu i Nordjylland

TTH Damer For abonnenter

Se billederne fra første arbejdsdag: Målvogteren slog assistenten i længe ventet løbeduel

Holstebro

Få ansøgere til ingeniøruddannelse sender VIA ud i offensiv

Danmark

Ægtepar fanget i bille-befængt lejlighed: - Det kribler og kravler alle vegne

Holstebro

Cyklister raser over dårlige cykelstier: Trærødder og huller ødelægger dem

Struer For abonnenter

Efter et år og ni måneder - nu går vores datter igen i skole

Holstebro For abonnenter

Forurenet jord fra hele landet havner i Holstebro

Vestjylland

Frivillige finder døde havfugle fyldt med plastik

Annonce