Annonce
Mærkedage

Grundfos-chefen fik pludselig tid til andet

Jens Jørgen Madsen, der torsdag 1. august fylder 70 år, arbejdede i Grundfos fra 1975 til 2006 - de sidste fire år som topchef. Grundfos/Ritzau Scanpix
En dramatisk afsked fra Grundfos gav tid til en længere tredje alder til direktør og bestyrelsesformand Jens Jørgen Madsen, der 1. august fylder 70 år.

70 år: Karrieren hos Grundfos stoppede noget tidligere end planlagt. Men Jens Jørgen Madsen, der torsdag 1. august fylder 70 år, har fået det bedste ud af en længere tredje alder.

Han havde arbejdet for den kendte pumpekoncern fra Bjerringbro i 32 år - 15 af dem i direktionen - da han overraskende og dramatisk måtte sige farvel i november 2006.

Jens Jørgen Madsen havde i knap fire år leveret strålende resultater som øverste direktør i Grundfos. I øvrigt som den første på den post fra uden for Due Jensen-familien.

Men han ragede uklar med bestyrelsesformanden, Niels Due Jensen.

Ifølge medieomtale af sagen var de to uenige om, i hvor høj grad Grundfos' fokus på social ansvarlighed og bæredygtighed måtte hæmme koncernens økonomiske vækst.

Uenighederne var angiveligt små, men Niels Due Jensen stod fast på betydningen af de principielle værdier, og så måtte direktøren træde af.

Jens Jørgen Madsen behøvede dog ikke sidde på sin flade, da tilbuddene om bestyrelsesposter hurtigt strømmede ind. Han har derfor siddet rundt om bordet hos blandt andre vindueskoncernen Velux og Lego-pengetangen Kirk Kapital.

Samtidig var der tid til at se mere til familien, file på goldhandicappet og - kvit og frit - yde bistand til unge iværksættere.

I 2014 mistede han sin kone til kræft efter 15 års sygdom, og erfaringerne med et usmidigt sygehusvæsen blev drivkraften til hans næste projekt. Jens Jørgen Madsen samlede nemlig en lang række anbefalinger fra forløbet.

Jens Jørgen Madsens anbefaling blev taget godt imod, og han har siden hen talt på konferencer og møder for tusindvis af ledere i sundhedssystemet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce