Annonce
Navne

Grib kameraet og så afsted på eventyr

Forfatteren Jacob Holdt fylder den 29. april 75 år. Arkivfoto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix
Forfatteren Jacob Holdt har brugt det meste af sit liv på at turnere med sit berømte lysbilledforedrag, "Amerikanske Billeder". Den 29. april fylder han 75 år.

75: Livet ændrede sig for Jacob Holdt i 1975. I de fire år forinden havde han rejst i USA på kryds og tværs. Mødt rige som fattige. Boet i slum, været sammen med Ku Klux Klan og meget andet.

Og han havde fotograferet det hele.

Da han vendte hjem til Danmark efter de fire år, skrev han om sine oplevelser, og han begyndte at lave sit lysbilledshow "Amerikanske Billeder".

Annonce

Det definerede hans liv, for det blev hans liv at rejse rundt i Danmark og verden og vise sine lysbilleder og fortælle om USA på godt og ondt.

Så projektet fra første halvdel af 1970'erne må siges at være langtidsholdbart.

Det gav ham en levevej, og det er stadig "Amerikanske Billeder", der i offentligheden kendetegner Jacob Holdt, nu da han den 29. april fylder 75 år.

Han har igennem årene fået ry for at være en mand, der taler de fattiges sag. Minoritetsgruppernes sag.

Han har tidligere sagt, at bogen "Amerikanske Billeder" og lysbilledshowet med samme titel er sikkert "det eneste fornuftige, jeg har lavet i mit liv".

Det er ellers ikke småting, han har nået igennem de 75 år.

Han er født i København, men voksede som præstesøn op lidt nord for Esbjerg, hvor han gik i gymnasiet, indtil han blev smidt ud på grund af studieuegnethed.

Under mine år som vagabond mødte jeg hadet og smerten. Jeg fik tæsk og blev voldtaget. Det var en barsk tid at gennemleve, før jeg, som jeg plejer at sige, kom i himmerige.

Han meldte sig ind i Konservativ Ungdom og kom i Den Kongelige Livgarde, hvorfra han dog også blev hældt ud før tid.

Fra 1971-75 rejste han så USA tynd på tommelfingeren og fotograferede alt fra fattige sorte og rettighedsløse indianere til de ekstremt rige.

Alt imens han boede sammen med dem.

- Under mine år som vagabond mødte jeg hadet og smerten. Jeg fik tæsk og blev voldtaget. Det var en barsk tid at gennemleve, før jeg, som jeg plejer at sige, kom i himmerige, har han fortalt til Jyllands-Posten.

Efter en årrække som feteret foredragsholder i både Europa og USA fik Jacob Holdt i 2015 ridser i lakken, da en blogger og Weekendavisen afslørede, at han havde opdigtet passager i "Amerikanske Billeder".

Jacob Holdt erkendte først at have "romantiseret" enkelte passager, men han har siden kritiseret Weekendavisens "langvarige hetz" og "overlagte karaktermord".

Annonce
Navne For abonnenter

Til Minde Om: Næste gang du besøger hallen i Mejdal, bør du kende historien om Elmer Andersen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Vi har for mange fjumreår, siger politikerne: Sådan gjorde vi, fortæller fire personer fra erhvervs- og kulturlivet

Holstebro For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Lemvig

Midlertidige standpladser, ja tak: Jo flere forskellige tilbud, der er, jo flere mennesker kommer der

Holstebro

Har du nogensinde stjålet? Maria har nuppet venindens Barbie-kjole og Karina har taget forældrenes smøger - men stjæler man også tørfisk?

For abonnenter

Hans Kristian bor 350 meter fra støjende kampflys landingsbane: Nu sagsøger han og over 200 andre naboer den norske stat - et hav af danske erstatningssager kan også være på vej

Sport For abonnenter

Kender du Sisstiss? Det gør 24.700 på Instagram, og de elsker ærligheden, vejledningen og energien

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Man kan sagtens være ambitiøs og resultatorienteret, selv om man står som yngste ufaglærte ved et samlebånd - og man kan have gennemført fine uddannelser og stadig være blottet for evner

For abonnenter

Populær malerproducent har fordoblet salget på tre år og slår rekord i regnskabet: Sådan har de tacklet prisstigningerne

Holstebro

Varehus har ligget samme sted i over 30 år, men åbner snart i nyt område: - Vi havde nogle forhold, som ikke var optimale

For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Alarm 112

21-årig motorcyklist død efter soloulykke uden for Skive

Sport For abonnenter

Regnskabet er gjort op efter en sæson, som slet ikke har levet op til forventningerne: Stregspillerne ligger i bunden af karakterlisten

Navne

Finn Orvad: Jeg ville gerne være bedre til ikke at lade mig gå på af konflikter

Annonce