Sport

Granit Xhaka er blevet schweizernes stjerne

Granit Xhaka fejrede 2-0-sejren i Tbilisi lørdag aften, inden fem timers flyvetur hjem til Basel, hvor schweizerne ankom 00.30 søndag lokal tid. Foto: REUTERS/Irakli Gedenidze
Thomas Delaney mener dog, at Xherdan Shaquiri ville kunne gøre mere ondt på Danmark

FODBOLD: De fleste er enige om, at de er schweizernes to kosovo-albanere Granit Xhaka fra Arsenal og Xherdan Shaquiri, der er schweizernes stjernstøv på et hold med stor kollektivitet i geledderne. Men Shaquiri var væk mod Georgien med en skade og er heller ikke med tirsdag aften mod Danmark.

Granit Xhaka var lige fyldt 18, da han fik landsholdsdebut på Wembley på et schweizisk hold, der dengang i 2011 var opfyldt af målet om at forsvare sig og forhindre modstanderne i at score. Nu spiller holdet med langt mere tempo og selvtillid, og Xhaka er en stor del af den forvandling.

Da han voksede op i FC Basels ungdoms-program var der mange, som man forventede et gennembrud af. Men Xhaka var ikke en af dem, indtil han så blev verdensmester for det schweiziske U17-landshold i Nigeria. Så åbnede alle døre sig for ham.

Det kosovo-albanske temperament og lidenskaben brød ud i fuldt flor under VM i Rusland, da både han og Shaquiri lavede den albanske ørn med armene som sejrssymbol. Hans forældre Eli og Ragip Zhaka er albanere og oprindelig fra Kursumlija i Serbien. Hans far Ragip var fængslet for politisk aktivisme, fordi han i 1986 protesterede mod styret i i Beograd i Jugoslaviens-tiden. Ragip fik seks års fængsel og sad inde i tre et halvt år, og familien flyttede fra Pristina til Schweiz i 1990 og Granit blev født to år senere umiddelbart efter det danske landshold vandt Europamesterskabet.

Temperamentet ulmer stadig og han mistede også kasketten et minut før tid i Georgien i lørdags, da han sparkede en bold langt væk og kom op at toppes med en georgier. Det kostede et unødvendigt gult kort.

Xhaka er mere end holdspiller, men når han ser ud som om, at han render rundt og piller næse, når de forsvarer, så skal man være på vagt.

Vil tage næste skridt

Både i sin tid i Mönchengladbach og Arsenal har han i perioder været sat af holdet - som oftest har han fået skyld for ikke at være professionel nok.

Derfor har han engageret en privat-træner, som er ansvarlig for det mentale, fysiske, restitutionen og ernæringen. Xhaka bevæger sig altid på grænsen og spiller mange kampe på en sæson.

- Jeg er meget ambitiøs og vil tage det næste skridt. Arsenal behøver ikke at være den sidste station for mig, sagde han i et interview for nylig i Tagblatt.

Men faktisk har Xhaka forvandlet sig fra at være en type, der involverer sig alle steder på banen og får en masse røde og gule kort til at hvile mere i sig selv og i Arsenal har han haft sin hidtil bedste sæson.

- Han er ikke kun blevet førstevalget på midtbanen, men han er utvivlsomt blevet Arsenals hjerte, mener The Guardian.

Thomas Delaney mener også, at Granit Xhaka er stjernen på det schweiziske landshold.

-Når Shaquiri ikke er med, så er det Xhaka, for det meste går gennem ham. Han er ikke deres farligste våben, men det er ham, der er 6'eren på holdet, som bygger op og afslutter meget. Men Shaquiri ville være mere kampafgørende og en større håndfuld at skulle have kæmpet med. Xhaka er mere end holdspiller, men når han ser ud som om, at han render rundt og piller næse, når de forsvarer, så skal man være på vagt. Så er de ofte klar til at angribe med få stationer, fastslår Thomas Delaney.

Åge Hareide er også opmærksom på Granit Xhakas rolle.

- Han vil være meget i Christian Eriksens område, men Christian løber jo meget, så det bliver en interessant duel. Måske kan den give rum for andre spillere på vores hold, som kan træde frem og gøre en forskel, håber Hareide inden tirsdagens kamp.

Granit Xhaka har sin egen kamp at kæmpe.

Han far optager hver eneste kamp, som Granit spiller og bagefter analyserer de sammen de 90 minutter.

- Der kommer ros, men efter hans mening er der altid plads til forbedring. Det er min motivation, at min far engang vil sige: "Granit, det var flot!". Det har jeg endnu ikke oplevet, og det motiverer mig bare endnu mere, siger Granit Xhaka, der sammen med det øvrige schweiziske landshold kom hjem til Basel natten til søndag efter turen til Tbilisi.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Det begyndte med en operation og en idé: Familievirksomhed tredobler overskuddet

Lemvig

Opdateret: Bilist på sygehuset efter færdselsulykke på Ringkøbingvej

Mærkedage For abonnenter

Restauratøren fik sig en strandbar i fødselsdagsgave

112

Advarer mod gastyve

112

Taget to gange på to timer på samme vej

Erhverv

Huskøbere søger væk fra de større byer

Danmark For abonnenter

Far, mor og søn blev dræbt i flystyrt på Island: Svært at fatte, hvad der er sket

Holstebro

80-årig dame fra Holstebro mistede livet: Usikret overkørsel får stor del af skylden for dødsulykke

Sport

Satser på 2020: Criterium Holstebro er sat i bero

Annonce