Annonce
Holstebro

Grænser sat på skoleskemaet: - På tide seksualundervisningen bliver opprioriteret og opdateret

"Grænser" har været på skoleskemaet på flere skoler rundt om i landet i denne uge - også i Holstebro, hvor 33 skoler har været tilmeldt kampagnen fra Sex & Samfund. Læs, hvad de unge mener om det nederst i artiklen.

Holstebro: Hvad gør man, når man modtager et nøgenbillede af en dreng fra 8.b på Snapchat? Og hvordan håndterer skolen, at en 12-årig pige kaldes 'billige luder' på Instagram?

Sådan lyder spørgsmålene i den undervisningskampagne fra Sex & Samfund, som unge i folkeskoler og på ungdomsskoler overalt i landet har skullet forholde sig til i den forgangne uge.

33 skoler i Holstebro Kommune er ifølge Sex & Samfund tilmeldt Uge Sex 2019, hvor temaet i år er "grænser".

- I år sætter vi fokus på børn og unges intime grænser, når de færdes online og på sociale medier. Jo tidligere vi sætter ind med redskaber til at fornemme, forstå og respektere hinandens grænser, jo bedre ruster vi børn og unge til at forstå, hvad der er på spil, når man bygger relationer til andre, og jo bedre ruster vi dem til en virkelighed, der både er online og offline, siger Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund om årets Uge Sex tema.

En af de skoler i Holstebro, der har sat emnet på skemaet er Nørre Boulevard Skolen.

- Jeg ved, at lærerne har haft det med i denne uge, og at de arbejder med, at det er en del af undervisningen, siger Kirsten Garsdal Hedeby, der er afdelingsleder på Nørre Boluevard Skolen.

Hun fortæller, at man generelt har fokus på grænsesøgende adfærd i undervisningen.

- Det er egentligt lige meget, om det er i dansk eller idræt, at man tager fat i problemet. Det vigtigste er, at det bliver en del af undervisningen, og det kan for eksempel være gennem de tekster, som de arbejder med, forklarer hun.

Derudover forklarer hun, at skolen har fokus på at fortælle eleverne, at man ikke kan kalde det tilbage, som man poster på Facebook eller Snapchat.

- Det handler også om, at vi skal sætte perspektiver på, så vi kan vejlede de unge mennesker gennem for eksempel den understøttende undervisning, hvor der er fokus på almen dannelse, siger hun.

Annonce

Uge Sex


  • Sex & Samfunds undervisningskampagne Uge Sex henvender sig til elever i 0.-10. klasse og på ungdomsuddannelser over hele landet.
  • Med kampagnen tilbyder Sex & Samfund gratis undervisningsmaterialer, der kan støtte lærerne i at tilrettelægge og gennemføre alderssvarende sundheds- og seksualundervisning.
  • Over 18.000 lærere og op mod en halv million elever over hele landet deltager i årets Uge Sex.

Undervisningen tilpasses elevernes alder:


  • I 0.-3. klasse handler undervisningen typisk om kroppen, grænser, køn, følelser og familie: Hvad vil det sige at have det godt? Og hvad der skal til for, at vi kan være sunde og raske og have det godt med vores venner og familie? Vi lægger vægt på de nære relationer i familien og klassen - og de rettigheder, der knytter sig hertil.
  • I 4.-6. klasse handler undervisningen især om sundhed, identitet, pubertet, køn, følelser og familier. Derudover sætter vi fokus på rettigheder på de sociale medier, og fokus på at styrke elevernes evner til at sætte grænser og få kendskab til egne og andres rettigheder.
  • I 7.-10. klasse handler undervisningen om det spirende ungdoms- og seksualliv og om emner som prævention, graviditet, sexsygdomme og seksualitet. Derudover tilføjer vi dimensioner om rettigheder på nettet og mere samfundsmæssige perspektiver for eksempel i forbindelse med billeddeling.

Kilde: Sex & Samfund

En eksploderet arena

Ifølge Christian Graugaard, der er professor i sexologi på Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet, er det ikke et sekund for tidligt, at emnet "grænser" bliver taget op i klasselokalerne:

- Det er på høje tid. Vi er allerede sent ude, og det er på tide, at seksualundervisningen bliver opprioriteret og opdateret, så den handler om den virkelighed, de unge er en del af, siger han.

Christian Graugaard forklarer, at den virkelighed, som unge er en del af i dag er blevet langt større, end den var før i tiden, da den fysiske virkelighed har fået en virtuel overetage.

- Den sociale arena, som unge færdes på, er eksploderet i omfang. Det mangedobler deres netværker og giver mulighed for spil og leg og erotiske erfaringer, som sagtens kan være gode. Men det gør også, at der nemmere kan opstå risikosituationer, og at de unge kan fare vildt i de digitale labyrinter og have svært ved at håndter det, de møder derinde, siger han.

Derfor er det blevet mere påtrængende end nogensinde før at diskutere grænser, fordi der i dag opstår flere situationer, hvor bevidstheden om grænser, er relevant for de unge.

"Grænser" har været på skoleskemaet på flere skoler rundt om i landet i denne uge. Arkivfoto

Camilla Bak Kristensen, 19 år, 1. års lærerstuderende på Nr. Nissums læreruddannelse i Holstebro: Jeg synes, der burde være mere fokus på det her med grænser ? og få lært folk allerede fra små af at der er det her, der hedder samtykke, og at det er forkert at råbe af folk ? ikke bare seksuelle ting. Jeg har selv haft en oplevelse, hvor jeg kommer cyklende på vej til gymnasiet, hvor der står en flok drenge ? så råber en; Jeg knepper dig, hvis du kommer forbi en gang mere. Hvor jeg var i totalt chok, og det er fandme ikke i orden. Man føler sig objektificeret og ubehageligt til mode. Man føler sig forkert ? for hvad har jeg gjort for at de skal råbe sådan efter mig ? men det er jo DEM, der gør noget forkert. Foto: Jan Briks

Annika Mejls, 15 år, går i 9. SA på Nørre Boulevards Skole: Det er som om, at der er nogen, der tror, de bliver populære, fordi de sender billeder i bikini, eller den slags. Vi skiller os nok lidt ud, fordi vi går så meget op i vores sport, at vi ikke rigtigt bruger det. Jeg har ikke selv modtaget et dick-pic (red: Billed af en penis). Hvis jeg modtog det, så ville jeg blokere dem, der sendte det. Jeg ville sige det til mine forældre, men mest af alt tror jeg, at jeg ville blive chokeret. Foto: Kaspar Hvid

Tilde Sundgaard, 18 år, går i 2.G STX: På Snapchat har jeg ? ligesom nok mange andre ? oplevet at få sendt en venneanmodning, som man så takker ja til, og så bagefter fået sendt et dick-pic eller sådan noget. Det er lidt grænseoverskridende, for man er ikke lige forberedt, og det bryder lidt en intimsvære. Det er da også sket på diskoteker, at nogen ligger op til noget, også ældre mennesker, som man ikke lige selv synes er en god ide. Foto: Jan Briks

Emma Hoffmann, 20 år, arbejder fuldtid på McDonalds og læser lederuddannelse ved siden af: Nu har der været den her voldtægtssag nede på den røde plads, der kan man godt blive lidt bange for at gå i byen efter. Men jeg har ikke fået overtrådt mine grænser på sociale medier eller i nattelivet.Foto: Jan Briks

Louise Højlund, 14 år, går i 9. SA på Nørre Boulevards Skole: Jeg har aldrig modtaget et dick-pic, men jeg ved, at det sker, og det er ret udbredt. Jeg ved ikke helt, hvad jeg ville gøre, hvis jeg modtog et. Jeg kunne ikke finde på at sende billeder af mig selv, hvis jeg blev bedt om det. Du kan ikke være sikker på, hvor det ender. Hvis jeg havde en kæreste, så ville jeg heller ikke sende et til ham. Vi er blevet meget bevidste om, hvad vi sender, og hvem vi sender det til.Foto: Kaspar Hvid

Mathilde Konnerup, 18 år, 3.G HHX; Jeg har ikke fået overtrådt mine grænser på sociale medier eller i nattelivet. Og hvis jeg har ? har jeg bare sagt ? ?ligemeget?. Jeg arbejder på mcDonalds og folk er da irriterende nogle gange når de kommer ind og er fulde og spørger om de må få min Snapchat. Men så tænker jeg, at de jo bare er fulde. Jeg synes generelt der er fokus nok på grænser, og måske skulle man også slappe lidt af. Den der med ?ååh, så gjorde han det ? og så følte jeg mig trådt på? ? der skal man måske også bare slappe lidt af. Han er bare stiv, og i godt humør. Så man kan også blive for sippet. Foto: Jan Briks

Mia Hansen, 15 år, går i 9. SA på Nørre Boulevards Skole: Hvis der er nogen, som spørger, om de må få et billede, så får de nej. Du ved aldrig, hvad der sker med billedet. Det kan blive screenshottet, de kan dele der med vennerne eller noget helt tredje. Det kan godt føles som om, at drengene nogle gange skal blære sig lidt med, hvor mange de har været sammen med og sådan noget. Det er noget, som vi er blevet meget bevidste om, og som vi har hørt gennem hele vores opvækst. Foto: Kaspar Hvid

Sofie Lund, 20 år, arbejder i børnehave/vuggestue i Hjerm: Jeg har ikke fået overtrådt mine grænser på de sociale medier. Jeg går ikke så meget i byen og opsøger det på den måde ikke. Men jeg har arbejdet på Q8, hvor der kommer mange fulde folk. For eksempel spurgte en ældre mand, om jeg havde en kæreste ? der var jeg 18 år. Og spurgt om de ikke må få min Facebook ? hvor jeg bliver ved med at sige nej. Så til sidst var jeg nødt til at sige til ham, at nu skulle han gå ud af butikken. Han var den eneste kunde, der var, og jeg står der alene som ung pige, der lige er begyndt. Han siger så til sidst ? jeg håber ikke, at jeg har overtrådt din grænse. Og så sagde jeg: Jamen det har du, og nu vil jeg gerne have, at du går ud. Det gjorde han så også. Jeg er god til at sige fra. Men generelt tror jeg at mange ikke ved, hvordan de skal sige fra ? der er måske ikke helt nok fokus på det. Foto: Jan Briks

Alberte Gravgaard, 15 år, går i 9. SA på Nørre Boulevards Skole: Vi har haft rigtigt meget fokus på det, og det er noget, som vi taler om i hverdagen. Jeg har ikke selv lyst til at sende nøgenbilleder, og jeg har heller ikke gjort det. Det, at man ikke ved, om det bliver gemt, og hvem der ser det, skræmmer mig. Det er nogle gange, hvis man ser billeder fra en fest, hvor der er nogen, der kan være lidt udfordrende klædt, hvor jeg så tænker, at det er godt nok vildt. Derudover beholder Snapchat billederne, så man ved ikke, hvor de lige pludselig kan ende. Det sker også, at nogen spørger, om de må fået et billede af ens bagdel, men der er ikke andet for end at sige nej, og så håbe, at de accepterer det. Foto: Kaspar Hvid

Camilla Sandholm, 15 år, går i 9. SA på Nørre Boulevards Skole: Jeg er meget bevidst om det. Jeg sender ikke den slags billeder af mig selv. Man burde virkelig kigge på, hvad alle de bloggere og andre på nettet gør. Der er nogen, der har rigtigt mange følgere, og smider rigtigt mange billeder op af sig selv, hvor de nærmest kun har en g-streng på. Det er der nok nogen, som kunne blive inspireret af, hvis de ikke har så meget selvtillid. Foto: Kaspar Hvid

Emma Rønberg, 15 år, går i 9. SA på Nørre Boulevards Skole: Vi taler rigtigt meget om det. Både i skolen og derhjemme. Vi har et rigtigt godt sammenhold i klassen, og det tror jeg også betyder noget. Jeg går ikke til så mange fester, og det kan nok også have en betydning. Vi har ikke behov for den status, som andre søger, fordi vi har vores sport. Vi bruger meget tid med træning og i klubben, og det giver os selvtillid, som vi så ikke søger på den måde. Foto: Kaspar Hvid

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce