x
Annonce
Holstebro

Gråt og vådt: Mindre end én times daglig sol i november

I 2018 bød november på 40 timers sol. I år har der kun været halvt så meget. Til gengæld har dette års sidste efterårsmåned levet op til den normale mængde regn. Foto: Morten Stricker
Det har handlet om at slå til, når solen en sjælden gang har formået at brænde igennem skyerne. November har budt på mindre end én times sollys om dagen i gennemsnit.

Holstebro: Det er ikke unormalt, at man må kigge langt efter solen i november, men i år har den sidste efterårsmåned været ekstra nærig med solstrålerne.

Solen har kun kigget frem fra sit skjul bag skyerne i 21,7 timer i november i Holstebro. I Struer har solen været lidt mere gavmild med 22,8 timers solskin, og i Lemvig har november budt på 23,2 timers sol.

Det kræver en ualmindelig stærk slutspurt, hvis solen skal nå gennemsnittet for november i Holstebro. Det ligger på 54 timer for perioden 2006-2015, viser tal fra DMI.

Til gengæld holder november trit med det gennemsnitlige nedbør, som med en lille håndfuld dage tilbage af måneden har nået den normale mængde.

Det grå og våde vejr er dog ikke en undskyldning for at blive hjemme, hvis man har et job udendørs.

Sådan et har Henning Lund, der arbejder ved Entreprenør Søren Knudsen. Tirsdag var han trukket i det varme og regntætte arbejdstøj.

- Vi savner solen, for det er da lidt sjovere, når den er der. Så vi går og venter på, at der kommer lidt frost, for så plejer solen jo gerne at komme, siger han.

På de dage hvor vejrguderne er ekstra hårde ved Henning Lund og kollegaerne, bliver der sat ekstra pris på kaffepauserne.

- Hvis det står ned i stænger, kan det være, at vi lige sniger ti minutters ekstra kaffepause ind, og så kigger vi lige lidt ekstra på tegningerne, siger han.

Annonce
- Vi savner solen, siger Henning Lund, der er ansat ved Entreprenør Søren Knudsen. Efter de første 26 dage har november 2019 i gennemsnit budt på mindre end en times sol om dagen. Foto: Morten Stricker

Tjekker vejrudsigten

Ved Holstebro Golfklub Storådalen er greenkeeper Mogens Madsen ved at give banernes bunkere en kærlig hånd. Gravearbejdet i sandet bliver ikke sjovere af det kedelige vejr, men greenkeeperen nyder at arbejde under åben himmel. Han vil dog alligevel ikke klage over lidt mere solskin.

- Jeg tager selv fire uger til Spanien omkring januar og februar for at komme væk fra mørket og for at spille golf, så jeg vil da helst have noget sol, men vi har noget ordentligt tøj, og der er nok at lave, så det går nok, siger han.

Selvom det dårlige vejr ikke skræmmer Mogens Madsen, så holder han sig opdateret på vejrudsigten. Hver morgen tjekker han sammen med sine kollegaer de mange vejrstationers forskellige bud på, hvordan dagens vejr bliver, og meteorologerne er ikke altid enige.

- Der er nogle af vores apps, der er mere optimistiske end andre. Så det kan være, at man kommer afsted uden regnjakken, fordi de lover godt vejr, og så regner det to timer senere, men det griner vi så lidt af, siger han.

Nyd solen, når den er der

De manglende solstråler kan betyde noget for humøret. En af grundene til vinterdepression er, at man sover for meget, og det har sollyset indflydelse på. Kroppens naturlige søvnhormon produceres nemlig i større mængder, når det er mørkt.

Derfor handler det om at lappe alt den sol i sig, man kan komme afsted med. Det fortæller Mogens Brødsgaard, der er speciallæge i psykiatri.

- Selv de mindste solstråler kan gøre en forskel, så det er med at nyde solen, når den er der, siger han.

Ifølge DMI’s prognoser for resten af november, er der chancer for, at skyerne trækker sig væk og lader solen titte frem både fredag og lørdag.

Mogens Madsen er i gang med at ordne bunkere på golfbanen ved Storådalen, og selvom solen ikke har kastet mange stråler af sig i november, nyder han at arbejde under åben himmel. Foto: Morten Stricker.
Der har kun været 21,7 solskinstimer i november. Det er under halvt så meget som gennemsnittet i Holstebro. Foto: Morten Stricker
Ifølge Mogens Brødsgaard, der er speciallæge i psykiatri, kan selv små perioder med solstråler hjælpe mod vinterdepression. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce