Annonce
Holstebro

Gråkjær bygger stort fiskeopdræt i Sydafrika

Boring efter vand og undersøgelser af jordbunden er i gang i det område to timers kørsel nord for Cape Town, hvor Gråkjær skal bygge et stort anlæg til opdræt af ørreder men også østers. Det er firmaets førse anlæg med aquakultur i Afrika. Pressefoto: Gråkjær Aqua

Gråkjær skal bygge sit første fiskeanlæg i Afrika, og det skal både producere ørreder - mens spildevandet bruges til produktion af millioner af østers.

HOLSTEBRO: Gråkjær skal snart bygge et stort anlæg til fiskeopdræt i Sydafrika, som skal producere 1,8 millioner kilo ørreder om året samt 3,5 millioner østers. I forvejen bygger Gråkjær Aqua sådanne anlæg både i Danmark, Norge og andre lande - men det er det første i et afrikansk land.

- For fem år siden var der intet kendskab til denne type indendørs dambrug i Sydafrika. Men i dag er der stor interesse hos både bygherrer og ministre, siger Jens Jensen, der er projektudvikler hos Gråkjær.

Sammen med bygherren, Cape Nordic Corporation, som har sydafrikanske investorer, og en dansk direktør og medejer, er Gråkjær i gang med at designe anlægget. Det skal klare alt fra klækning af ørredæg til fodring af fiskeyngel - som flyttes over i større cirkulære tanke, hvor ørrederne fodres op til en slagtevægt på cirka fem kilo.

Senest er der også bliver koblet en produktion af 3,5 millioner østers på anlægget, hvor østers skal produceres og samtidigt rense spildevandet fra ørredopdræt.

- Der er før lavet anlæg til produktion af østers, men det er mig bekendt første gang, at det kobles op på en ørredproduktion på land, siger Jens Jensen.

Anlægget kommer til at fylde cirka 20.000 kvadratmeter - eller to hektar.

- Produktionen bliver i lukkede bygninger og med klimastyring. Så det bliver et avanceret anlæg, siger Jens Jensen.

Der bliver også opstillet vindmøller, som skal levere 85 procent af energien til anlægget. I næste måned rejser et team fra Gråkjær til Sydafrika for at få de sidste dele på plads på et workshop med bygherren.

- Når vi bygger i Norge, skal anlæg gerne være så automatiske som muligt for at være lønsomme. I Sydafrika er der stor ledighed og lavere lønomkostninger, og det et mål at skabe mange nye arbejdspladser i fiskeopdræt, siger Jens Jensen.

Det bliver lokale håndværkere, som skal at opføre bygninger og cementtanke til fiskeopdræt.

- Det bliver med danske byggeledere og Gråkjærs eget proces-design. Med ombord har vi danske underleverandører af eksempelvis biofiltre til vandrensning, siger Jens Jensen om byggeriet, som forventes at gå i gang om et år.

Gråkjær har også anlæg til fiskeopdræt på vej i New Zealand og i Dubai og nummer to på tegnebrættet i Sydafrika.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.

Annonce