Annonce
Navne

Godt at tænke tilbage på fantastiske år

Klaus Pagh fylder 85 år onsdag den 29. juli. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Skuespiller Klaus Pagh er ramt af sygdom. Det hjælper at mindes alt det, der var engang. Uden hustruen Nan gik det ikke. Onsdag den 29. juli fylder han 85 år.

85: De seneste år har været barske for Klaus Pagh. Han er blevet opereret for kræft i tyktarmen, han har haft en blodprop i hjertet, og synet er begyndt at svigte.

Nemmere blev det ikke, da coronavirusset brød ud, for det betød, at han ikke længere turde gå uden for lejligheden i Tuborg Havn i Hellerup. Så er det godt at kunne tænke tilbage til succesen som teater- og revydirektør.

- Jeg satte verdensrekord og lavede 35 forestillinger på ti år, og de var alle næsten udsolgt, fortalte han for nogle måneder siden til Se og Hør.

Annonce

Klaus Pagh, som fylder 85 år den 29. juli, blev skuespiller fra Odense Teater i 1962. Både før og efter elevtiden var det filmrollerne, som fyldte mest.

Fra den første optræden i 1956 i "Ung leg" oplevede han en idoldyrkelse, som er de færreste forundt. Mange, især kvinder, mente, at han lignede den amerikanske skuespiller James Dean.

For andre er han forbundet med den forkælede rigmandssøn Holger Schwanenkopf i Sven Methlings film "Soldaterkammerater".

Men det er inden for teater- og revy, Klaus Pagh især har sat sit aftryk. Fra han i 1965 fik idéen til de fortsat aktuelle H.C. Andersen Festspillene i Den Fynske Landsby til årene med ABC Teatret, Aveny Teatret, Bakken og Tivoli. Dirch Passer, Preben Kaas, Jørgen Ryg og Lisbet Dahl var blandt de skuespillere, som gennem 1970'erne og 80'erne sikrede fulde sale og gjorde Klaus Pagh til en holden mand.

Siden rejste han i utilfredshed med det danske skattevæsen til London, hvor han blev medejer af Shaftesbury Theatre. Med til fortællingen om Klaus Pagh hører kvinderne og børnene.

Med sin første kone, Sonja Oppenhagen, har han datteren Anne. Hun er ligesom sine forældre skuespiller. Desuden er han far til to sønner, Peter Frederik og Isak Nikolai, fra hver sit forhold.

Længst har ægteskabet varet med den 45 år yngre Usanee Pagh, som han mødte på en rejse i Thailand og giftede sig med i 2007. Hun og datteren, Pawarisa, som Klaus Pagh har adopteret, flyttede til Danmark, hvor de fik permanent opholdstilladelse.

Det er en sand lykke, fremgår det af biografien "Et liv blandt komikere og kvinder - fortalt til Bodil Cath". Her fortæller Klaus Pagh, at Nan, som han kalder hende, er alt det, danske kvinder ikke er:

- Hun har lovet at tage sig af mig, til jeg dør, og det er jeg sikker på, at hun gør. Om den store aldersforskel siger han:

- Nan når ikke med mig ved sin side at blive gammel. Når hun er rundet de 60 år, er jeg for længst borte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce