Annonce
Struer

Glemte alt om valget: En aften i naturens tegn

Jørgen Skouboe på scenen i Hjermhallen for at fortælle om sine oplevelser i naturen - blandt andet sammen med Nikolaj Kirk under deres optagelser af programserien "Nak og Æd". Foto: Broe Foto
Jørgen Skouboe fra "Nak og Æd" om sit arbejde i naturen sammen med Nikolaj Kirk, og Thomas Boesdal med fakta om ulven

Hjerm: Det var ikke alle, der blev hjemme for at følge, hvordan valgkampen tirsdag aften blev skudt i gang på tv. I Hjerm var der godt 300 personer samlet til to spændende foredrag i Hjerm Hallen.

Først fortalte Jørgen Skouboe – kendt fra tv-programmerne Nak og Æd – historier og anekdoter fra sit liv og ikke mindst sit arbejde med tv.

Det var tydeligt for enhver i hallen, at Jørgen Skouboe er meget glad for naturen.

- Vi er sammen på en anden måde ude, end vi er inde. Sidder vi sammen ved spisebordet er stilhed typisk pinligt, hvorimod stilhed er helt naturligt, når vi sidder rundt om et bål, lød en af Jørgen Skouboes pointer.

Jørgen Skouboe har været ansat i DR i mange år, og har blandt andet arbejdet sammen med Poul Thomsen på nogle af dennes mange populære programmer.

De seneste år er det primært samarbejdet med Nikolaj Kirk i programserien ”Nak og Æd”, som Jørgen Skouboe har arbejdet med, og der kom mange gode og sjove indblik i deres samarbejde i løbet af foredraget.

Det første projekt som Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk lavede sammen, var et anti-juleprogram. De ville grille julemandens rensdyr. Jørgen Skouboe skød rensdyret, og Nikolaj Kirk stod for tilberedningen. Dette koncept holdet de fast i og udviklede hen af vejen, og de har nu rejst rundt i hele verden og lavet tv i 26 forskellige lande.

En sjov vinkel var, at hvis ikke de fik skudt, det dyr de var på jagt efter, så skulle de spise et såkaldt ”taberdyr”. Her kunne Jørgen Skouboe afsløre, at krager smager utroligt dårligt, hvorimod mårhunde smager ganske fantastisk – når de bliver tilberedt af Nikolaj Kirk.

Deres værste oplevelse havde været, hvor de lå i telt i uvejr, og der på en enkelt nat kom 44.000 lyn hen over Danmark. Der var de på nippet til at tage hjem – men de gjorde det ikke.

Annonce

Vi er sammen på en anden måde ude, end vi er inde.

Jørgen Skoubou, Nak og Æd, i foredrag

Lidt fakta om ulven

Efter pausen fortalte Thomas Boesdal om sit arbejde med ulve.

Thomas Boesdal, der til dagligt bor i Hjerm med sin familie, har arbejdet med ulvene siden 2012, og Thomas er utroligt passioneret i sit arbejde med ulvene. Dette kunne tydeligt mærkes i foredraget.

Thomas Boesdal gjorde meget ud af, at han ikke vil være for eller imod ulve. Det er op til folk selv, at tage stilling til. Thomas Boesdal vil gerne, at vi alle sammen baserer vores holdning på fakta og på et oplyst grundlag.

Thomas Boesdal viste mange gode billeder og videooptagelser af de ulve, der er og har været i Danmark. Der var mange eksempler på, at ulv og mennesker eller ulv og andre dyr færdes de samme steder indenfor ganske kort tid.

Alt i alt et spændende og informativt foredrag omkring et af de meste omtalte dyr i den danske natur de sidste fem-seks år.

Hele aftenen blev bundet sammen af Tim Pindstofte fra Hjerm Borgerforening og af Vestjysk Jagthornblæserlaug, der gav prøver på deres evner flere gange i løbet af aftenen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce