Annonce
Holstebro

Glædeligt gensyn: Har jagtet forsvundet falk i tre dage og frygtet det værste

Morten Stricker mistede sin falk ved et uheld tirsdag formiddag, og han havde frygtet aldrig af se sin fugl i live igen. Han lavede en opslag som blev delt over 7000 gange, og fredag aften fik et par i Struer øje på fuglen, så de kunne blive genforenet. Foto: Vivi-Ann Paik Stricker
Fredag aften lykkedes det falkoner Morten Stricker at genfinde sin falk, der fløj væk tirsdag morgen. Og hvor han i mellemtiden har fået masser af hjælp og kørt rundt og ledt fra morgen til aften, mens han frygtede det værste.
Annonce

HOLSTEBRO: Fredag aften kort før solnedgang fik falkonér Morten Stricker det telefonopkald, som han havde ventet på i tre dage: Hans falk, Caza, sad på jorden ved den tidligere JM-møbelbutik ved Struer. Og den havde den gule snor på 50 centimeter om benet, som den var fløjet væk med.

- Vi kørte straks derop, og den fløj straks hen til os, da vi kom derop og parkerede bilen. Det var tydeligt, at han var sulten og træt og gerne ville med hjem, siger Morten Stricker.

Han oplevede, at gensynsglæden var gensidig.

- Det var dejligt at se den komme af sig selv, uden at jeg skulle bruge lokkemad. Så der er opbygget et stærkere bånd, end jeg troede, siger Morten Stricker, der er falkoner og fotograf på Dagbladet.

- Den har levet som vild fugl i tre dage, og hvis den ville, kunne den fortsætte med det. Så det er dejligt at se den tilbage, siger han.

"Caza" er en afrikansk lannerfalk, som er på størrelse med en due, og som Morten Stricker har haft i godt fem år og fløjet og trænet med masser af gange.

Men den fløj væk tirsdag morgen, da den sad og hvilede i det fri ved huset i Ellebæk. Da falkoneren ville flytte snoren, hvor fuglen er bundet, startede en hækkeklipper i nabolaget - og falken blev forskrækket og fløj væk med snoren om benet.

Falken fløj straks hen til Morten Stricker, da han ankom til p-pladsen ved JM-Møbler. Og belønningen var en daggammel kylling til den sultne og trætte falk, som havde været væk i over tre dage. Foto: Vivi-Ann Paik Stricker
Annonce

Frygtet det værste

Siden har det været travle og frustrerede dage.

- Jeg har været meget bekymret og frygtet, at jeg aldrig ville se den igen. Eller frygtet et opkald, hvor den var fundet død, fordi snoren havde viklet sig ind i en gren, siger Morten Stricker.

Da han ikke fandt sin falk første dag, steg bekymringen.

- Den fløj væk i et byområde, hvor den ikke er vant til at flyve. Der var mange observationer, men ingen med kendetegn, hvor de med sikkerhed havde set fuglen, konstaterer han.

Når falkoneren flyver med sin falk, er den udstyret med gps og en klokke. Men det havde den ikke på, da den fløj væk.

Morten Stricker havde straks efterlyst sin fugl hos politiet og hos Dyrenes Beskyttelses hotline - og ikke mindst lagde han en efterlysning i et opslag på Facebook.

- Her har folk været utroligt hjælpsomme, og mit opslag er delt 7000 gange - og jeg har fået masser af henvendelser, siger Morten Stricker.

- Falkens skæbne har været lagt i hænderne på andre mennesker, og deres hjælp. Den kan flyve langt omkring, og den kunne jo være i Blåvand dagen efter, siger Morten Stricker.

I de mellemliggende dage, har han kørt rundt og kigget efter falken efter de observationer, han har fået. Onsdag aften var det især i Vildbjerg-området. Torsdag var de en god observation omkring Viborg, som fik ham til at lede dér. Når han var på arbejde, tog hustruen Vivi-Ann Paik Stricker over og kørte rundt og ledte.

- Men ellers har vi stort set ledt fra solopgang til solnedgang. Og levet i bilen og af mad fra McDonalds, siger Morten Stricker.

Fredag eftermiddag havde de ledt i området ved Ejsingholm - og var for en gang skyld taget hjem for at spise. Men omkring klokken otte var der afgørende nyt. Der var optaget en video af en falk nær et hus ved Sir.

- Jeg var ikke et sekund i tvivl om, at det var dén. Det var det første foto, vi havde fået af fuglen, siger han.

De kørte ud til Sir og ledte efter falken. Og mens de var dér, fik de et nyt og helt afgørende opkald fra Holstebrovej i Struer.

- Falken var landet på jorden, efter den var blevet jagtet af en flok måger, og den sad tæt på JM-møbler, siger Morten Stricker.

Det var Henrik Pedersen og Thit Larsson Holmbo fra Struer som fandt den halvtamme falk, og de lovede at forsøge at holde den i skak, til Morten og Vivi-Ann nåede frem.

- Den var sulten og træt og der var gensynsglæde. Nu går der et par dage, inden den skal ud at flyve igen, siger Morten Stricker.

Annonce

Liv med rovfugle

Han har været interesseret i rovfugle sin han som barn sammen med sin far var med til at hjælpe en rovfugl, der havde skadet en vinge. Og han har selv været falkoner og haft rovfugle i ti år.

I dag har han to ugler og to falke, og de betyder næsten alt.

- Det er en livsstil at være falkonér. Det er fascinerende at samarbejde med en fugl, som i bund og grund er vild, og det er en god fornemmelse hver gang, man slipper den fri. Og hvor den kunne vælge at flyve væk, men jeg hver gang kan lokke den tilbage, siger Morten Stricker.

Han er taknemmelig for den hjælp han har fået de seneste dage.

- Det er specielt at blive et viralt hit på sin egen dumhed. Men samtidig er det en ubeskrivelig opbakning, jeg har fået fra masser af folk, siger Morten Stricker, som også sætter stor pris på at se andre rovfugle i naturen, når han kommer rundt.

- At være falkoner er en 4000 år gammel kulturarv - og fra længe før der var gps. Det kræver masser af timer at optræne en fugl, og vi er ikke mange i Danmark, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce