Holstebro

Glæde i folkeskolen: De mindste elever slipper for nationale test og de største for vurderingen 'ikke egnet'

Snart slipper elever i folkeskolen for uddannelses-paratheds-vurderingen i 8. klasse, hvor de kan få bedømmelsen "ikke egnet". De mindste elever slipper for nationale test ifølge den nye regering, som også vil gentænke andre skoletest. Arkivfoto
Den nye regering vil afskaffe nationale test for de mindste elever og have de øvrige test til eftersyn, og det giver glæde i flere skoler.

VESTJYLLAND: Den nye socialdemokratiske regering vil afskaffe de nationale test i de mindste klasser og desuden nytænke anvendelsen af test.

Det fremgår af aftalen med SF, Enhedslisten og De Radikale, og det er en ændring, som flere folkeskoledere er tilfredse med.

- Jeg tænker, at et er en god idé, for det er kammet over med testkultur i folkeskolen. Vi kan vurdere eleverne på andre måder end med nationale test, siger Henrik Boye, som er afdelingsleder for mellemtrinet på Nørre Boulevard Skolen.

Regeringen vil også undersøge muligheden for at sætte de nationale test i bero, som er kritiseret for misvisende resultater.

- Jeg kan kun bakke op om, at man sætter dem i bero, så længe resultaterne ikke er valide. Vi ser ofte resultater, som ikke svarer til, hvordan vi oplever elever i hverdagen, siger Henrik Boye, som mener, at testkulturen i folkeskolen generelt er gået for vidt.

- Det er kammet lidt over. Vi skal ikke kun se på karaktergennemsnit, men vi skal også se eleverne fra deres sociale og menneskelige side, siger Henrik Boye, som anerkender behovet for karakterer i udskolingen.

Også Solveig Mogensen, der er skoleleder på Tvis Skole, er glad for en gentænkning af de mange test.

- De nationale test kan man bruge forskningsmæssig og på landplan, men det er et stort apparat, og det har næsten ingen værdi i dagligdagen i skolen, siger Solveig Mogensen.

Hun påpeger at lærerne har andre redskaber til at følge elevernes udvikling.

- Vi har små læsetest, sprogtest og matematiktest, hvor vi følger de enkelte elever. Det kan vi ikke bruge de nationale test til, siger Solveig Mogensen.

Hun oplever også, at forældrene blive bekymret, når det får en mail med resultat fra en national test.

- Det er ofte ikke retvisende, og det giver bekymrede forældre, hvor vi ofte må sige "rolig nu", siger Solveig Mogensen, som er glad for, at man vil gentænke anvendelsen af test i folkeskolen.

- Det er fint, hvis vi kan få noget, som vi kan bruge i skolen, for det har vi ikke i dag, siger hun.

På Halgård Skole er skoleder Peter Mikkelsen glad for udsigten til, at testene afskaffes i det mindste klasser.

- I indskolingen hen har vi andre former for test, som lærerne kan bruge til at evaluere eleverne og se, hvor der skal gøres en indsats, siger Peter Mikkelsen.

På Mejrup Skole tager skoleleder Tom Pedersen udsigten til nytænkning af de nationale test til efterretning.

- Jeg synes altid, at det er godt at kigge tingene efter i sømmene, og hvordan man bruger dem, siger Tom Pedersen.

Mejrup Skole bruger dog i dag resultaterne af de nationale test.

- Ellers ville det være total spild af tid. Men når de lærde brydes om, hvor valide testresultaterne er, så er det godt at få set på det, siger Tom Pedersen.

Vurdering af parathed

Partierne har også aftalt at afskaffe uddannelses-paratheds-vurderingen i 8. klasse.

- Det er godt, for det har en meget negativ klang, når man i dag stempler nogle elver som "ikke egnede". Ikke fordi alle skal i gymnasiet, men det er uheldigt med den slags stempler, siger Solveig Mogensen.

Tvis Skole er ekstra udfordret af, at skolen i 8. klasse modtager elever fra både Halgård Skole og Nr. Felding Skole.

- Det betyder, at vi i dag efter en måned skal sætte et stempel i panden på elever, som vi knap nok kender, siger skolelederen.

Hun henviser også til, at elever nu skal have et karaktergennemsnit for at starte i gymnasiet.

- Det er fint nok, for det viser, at der er visse krav, for at starte i gymnasiet, siger Solveig Mogensen, som også hilser det velkommen, at vejledningen af de unge om uddannelse samtidig bliver styrket.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Ulfborg/Vemb

Medlemmerne flygtede efter sag om grusvej: Nu ser det lysere ud for MC-klubben

Fodbold For abonnenter

Sådan skal HB forlænge det forrygende forår

112

Brød ind i friluftsbadet og stak af med pengene

Struer

Klar til første spadestik til kunstgræsbane

Holstebro

Brugs udsat for røveri: Blev truet med 'pistol'

Struer For abonnenter

SE VIDEO: Heines helt store motorcykeleventyr - der stod 'danger' på GPS'en

112

Vej kortvarigt lukket efter færdselsuheld

Annonce