Annonce
Kultur

Gimsinghoved har budt naturen indenfor

I år er der tre lokale foreninger, der har pyntet et julebord: Dansk Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening og Struer Kystfisker Forening af 1990.Foto: Johan Gadegaard
Det er jul igen på Gimsinghoved, og i år er temaet Natur(lig) jul, hvilket både ansatte og udstillere har taget til sig.

Struer: Det er måske nok lidt tidligt at pynte op til jul. Men alligevel, i dagligvarebutikkerne flyder det allerede over med chokoladejulekalendere, nisser og juleslik. I nabobyen Holstebro er det store juletræ blevet tændt og gaderne udsmykket med gran og lysende dekorationer i gågaden, og reklamerne i postkassen er for længst begyndt at hinte til, hvad vi kan give vores kære under træet den 24. december.

På den måde er Gimsinghoved Kunst- og Kulturcenter lige i tilpas tide, virker det som, når deres årlige og traditionsrige juleudstilling åbner lørdag. Denne gang er temaet Natur(lig) jul, og det mærkes med det samme, man træder ind i entréen på den gamle herregård.

Annonce

Opskriften er faktisk min mors. Jeg er ikke selv typen, der bager, så det virkede som en god måde at føre den videre på.

Rie Nyborg, leder af Gimsinghoved

Gennemtænkt

I entréen står et stort juletræ som sædvanligt, men i år er der ikke meget glitter og glimmer over det. Små filtæbler, kogler og juletræer lavet af brun snor og træperler hænger på grantræets grene, suppleret af lyskæder. På gulvet rundt omkring står udstoppede dyr, blade, mos og nogle ordentlige grene hentet direkte ind fra naturen - de udstoppede dyr er dog venligst udlånt af naturskolen. Ganske i tråd med årets tema, som ingen rigtig kan huske, hvem kom på.

- Det kom bare lige pludselig, siger Rie Nyborg, leder af Gimsinghoved, med et lille smil.

Hun har sammen med ansatte og frivillige været i fuld gang med opsætningen af udstillingen siden mandag i sidste uge. 37 udstillere er med i år, meget lig de forrige, selvom nogle nye altid er iblandt. I år kan man blandt de nye finde boliginteriørfirmaet By Aasberg, der til udstillingen bidrager med diverse grafiske kunsttryk med billeder og planter fra naturen. Det er dog ikke folkene bag Gimsinghoved, der står for alt med juleudstillingen. Traditionen tro har lokale institutioner eller foreninger, der er blevet inviteret til formålet, dækket hvert deres julebord i stil med deres forretnings eller forenings arbejde.

I løbet af udstillingen, der løber frem til 15. december, kan gæster så stemme på det bord, de synes er flottest og være med i konkurrencen om at vinde en præmie.

Udstillerne i år er Dansk Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening og Struer Kystfisker Forening af 1990. Og der er blevet gået til den med borddækningen, lyder det til.

- De har virkelig tænkt over oppyntningen og er gået op i det. De er selv dukket op og har gjort det hele selv, det er så dejligt, siger Rie Nyborg.

Hun gætter pån at især mange mænd vil stemme på bordet fra kystfiskerforeningen. De har nemlig sat fiskeshots og andet alkohol på bordet, klar til at skåle julen ind.

Hos Dansk Ornitologisk Forening er der udstoppede fugle på bordet samt små træer, som fuglene kan bo i, og Dansk Naturfredningsforening har sat bordkort ved hver af de fire pladser. En plads til Martin Merrild, formand for Landbrug og Fødevarer, en til miljøminister Lea Vermelin (S), en til borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) og en til Maja Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening. Om den sammensætning af gæster ville skabe julefred eller det modsatte er ikke til at sige. Men der skal i hvert fald ikke herske nogen tvivl om engagementet fra foreningen. Noget af bordpynten til Danmarks Naturfredningsforenings bord på Gimsinghoved kommer fra Venø - fra formandens tag.

- Hun fortalte, at hun så det og så gerne ville have det med på bordet, så hun kravlede derop for at hente det, siger Rie Nyborg.

Der kan stemmes på de tre borde frem til juleudstillingens slutning, og vinder ens bord, deltager man automatisk i konkurrencen om en præmie.

Natur bare bedst

Juleudstillingen på Gimsinghoved åbner lørdag 9. november klokken 13, og denne dag vil der være et glas glögg til alle, der kigger forbi. I caféen kan man også som vanligt købe en æske af Gimsinghoveds brunkager med hjem. Brunkagerne er efterhånden lige så kendte som Gimsinghoved selv, men vidste du:

- Opskriften er faktisk min mors. Jeg er ikke selv typen, der bager, så det virkede som en god måde at føre den videre på, siger Rie Nyborg.

Hun har sammen med Ruth Kjær Nielsen, der både fungerer som udstiller og som medlem af udstillingsudvalget på Gimsinghoved, taget en velfortjent pause i caféen med en kop kaffe og noget af køkkenets duftende hjemmebag. Det er hårdt arbejde at lave en omfattende juleudstilling med 37 udstillere, der alle kommer med hver deres ting, når man samtidig går op i, at det skal passe med et tema og se godt ud.

- Men vores ansatte går virkelig op i det med liv og sjæl. Vi bruger jo hele året på at finde de rette udstillere til det her arrangement, og tit får vi også input fra de ansatte, siger Rie Nyborg.

Ruth Kjær Nielsens kreationer, der i årevis har kredset omkring naturen, passede næsten helt automatisk ind i årets naturlig-tema.

- Men jeg var altså ikke med til at afgøre det, skynder hun sig at sige.

Hun kan dog godt støtte op om tankerne bag emnet.

- Naturen er bare bedst. Naturen er utrolig, siger hun.

- Det kommer jo blandt andet af den her trend med bæredygtighed, og at vi skal forbruge mindre, siger Rie Nyborg.

De håber, at de med udstillingen kan inspirere folk til ikke nødvendigvis at købe nyt julepynt hvert år, men nyde og være kreative med det, de har. Og også udstillerne har taget temaet til sig. Der er naturmaterialer og træ over det hele. Og enkelte steder har udstillerne endda, hvis deres varer ikke lige handlede om natur, stillet dem op i eksempelvis trækasser, der går fint med temaet.

Da Dagbladet var forbi juleudstillingen, var de næsten færdige med at stille op, endda en dag før tid.

-Det er jo næsten et mirakel, siger Rie Nyborg grinende.

Men der er stadig noget at tage fat på. De to kvinder er enige om, at den årlige juleudstilling er den, der tager absolut flest af alles kræfter.

- Men vi hygger os med det, siger Ruth Kjær Nielsen.

- Det er et teamwork. Man kan vel sige, at det er en del af julen for os, siger Rie Nyborg.

De afgnavede juletræer går godt i spænd med årets tema. De stammer fra campingpladsen i Toftum, hvor gederne har fået lidt at spise.Foto: Johan Gadegaard
Man bliver mødt af naturen fra det øjeblik man træder indenfor.Foto: Johan Gadegaard
Der er blevet hentet materialer fra naturen ind på Gimsinghoved i stor stil til juleudstillingen.Foto: Johan Gadegaard
Jordnære farver og brug af træ går igen mange steder blandt årets udstillere.Foto: Johan Gadegaard
En fugl fik også lov at være med.Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Jæger fik ram på gummiged

Holstebro

Spilfirma i gang efter konkurs

Annonce