Annonce
Holstebro

Ghettoplan: Håber på mildere regler for børn i lokale institutioner

H.C Østerby (S) besøgte for nogle år siden Jættehøj, der nu riskerer at blive revet ned og blive til boliger som følger af en ghettoplan. Borgmesteren håber dog, at reglen om højst 30 procent lokale børn i en institution i Trekanten bliver lempet, og politikerne afventer nu dette. Arkivfoto: Morten Stricker
Kommunen lægger op til at rive Jættehøj-institutioner ned, som risikerer at blive halvtomme. Nu håber borgmester på lempelse af de regler, som betyder, at der fra 1. januar kun må være 30 procent lokale børn i en daginstitution i Trekanten.

HOLSTEBRO: Inden for to-tre år kan børnehaven og vuggestuen i Jættehøj komme til at stå halvtom, og i så fald vil kommunen formentlig opsige lejemålet og der vil blive bygget boliger på det område, hvor der i dag er daginstitutioner.

Økonomiudvalget ser positivt på planen om boliger i området i stedet, "hvis det måtte vise sig aktuelt at fraflytte lejemålene." som der står i beslutningen, hvor der samtidig er reserveret 3,5 millioner kroner til byggeri af 22 lejeboliger i 2022.

Kommunen er presset af den ghettoplan, som betyder, at der fra 1. januar kun må være 30 procent lokale børn i en daginstitution i et "udsat boligområde", som er betegnelsen for Trekanten.

Borgmester H.C. Østerby (S) håber dog, at der bliver lempet på disse regler, som er vedtaget i Folketinget i den sidste regeringsperiode - men med tilslutning fra Socialdemokratiet.

- Der er flere ubekendte, og vi ved ikke, hvad der sker. Men jeg håber, man kommer til at se mere nuanceret på det end den regel om 30 procent, som vil presse mange kommuner fra 1. januar. Og hvor mange kommuner har søgt om dispensation, siger H.C. Østerby.

I næste uge får kommunen faktisk besøg af tidligere regionsrådsformand Bent Hansen, der er med i en tremandsgruppe, der rådgiver regeringen i forhold til målet om, at Danmark skal være ghettofri i 2030.

- Vi håber, at netop dette besøg kan være med til at give en indsigt, som kan nuancere billedet af Trekanten, og hvor man på Christiansborg får en tilbagemelding fra virkeligheden, siger H.C. Østerby.

Det er ikke Økonomiudvalget, som har overblikket over behovet for daginstitutioner i området i fremtiden.

- Det er noget, som der bliver kigget på i børne- og familieudvalget, siger H.C. Østerby.

Byrådet har besluttet at bygge en ny stor daginstitution ved Nørre Boulevard i 2021, som netop kan være med til at tage imod nogle af de børn, som fra årsskiftet ikke længere må blive passet i Trekanten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce