Annonce
Danmark

Gentofte rammes hårdest af nyt udspil: Skal afgive flere penge til fattige kommuner

Hans Toft, borgmester i Gentofte. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Udligning: Gentofte Kommune er den kommune, der ifølge Mette Frederiksen forholdsmæssigt mister mest i det udspil, regeringen præsenterer på torsdag. Kommunens konservative borgmester Hans Toft ønsker ikke overfor avisen Danmark at kommentere på sagen, før hele regeringens udspil er præsenteret, men Gentoftes lokale folketingsmedlem Rasmus Jarlov, der også er finansordfører for Det Konservative Folkeparti, er mildest talt ikke tilfreds.

- Vi er ikke tilhængere af, at der skal udlignes mere. Vi har en meget stor udligning i forvejen. I dag har vi en så stor udligning, så gevinsten ved at skabe lokal fremgang er meget lille i forvejen, så hvis man øger udligningen endnu mere, så vil vi fjerne måske den sidste rest af motivation for at skabe lokal fremgang.

- Hvorfor skulle man ikke være motiveret for at skabe et godt lokalsamfund som medlem af en kommunalbestyrelse?

- Hvis man i de kommuner, der betaler rigtig meget i udligning skaber lokal fremgang, hvor flere kommer i arbejde, og der derfor kommer flere penge i kommunekassen, så går næsten alle pengene til andre kommuner, og så fjerner man jo motivationen for at skabe lokal fremgang.

- Men skal kommunalbestyrelsesmedlemmer ikke altid forsøge at gøre det godt for deres borgere?

- Jo, det håber jeg da, men vi har et udligningssystem i dag, hvor kommunerne bruger rigtig meget energi på at forsøge at påvirke udligningen og for lidt energi på at tage ansvar for egen økonomi og skabe lokal fremgang.

- Men vil Gentoftes borgmester Hans Toft (K) ikke altid arbejde for Gentofte, ligemeget hvor meget han skal aflevere i udligning?

- Jo, men hvis man for eksempel skal tage et initiativ for sit lokale erhvervsliv, der koster 10 millioner kroner, og man så kun får under 1 million ud af det selv, så er det jo et dårligt regnestykke, og så vil det ikke kunne betale sig.

- Mette Frederiksen opfordrer til, at de bredeste skuldre viser sig klar til at bære det tungeste læs?

- Man skal bare lige huske på, at det jo ikke handler om, hvor mange penge folk i Gentofte har, det handler om, hvor mange penge kommunerne har, og der er der ikke den store forskel. Gentofte er ikke særligt polstret i forhold til så mange andre kommuner. Og borgerne i Gentofte betaler i forvejen rigtig mange penge i udligning. Man skal passe på med at forveksle det, at man har nogle kommuner med velhavende borgere med at kommunen er velhavende, for udligningen er meget meget stor i forvejen.

- Men befolkningssammensætningen i en kommune betyder vel noget for, hvor mange udgifter en kommune har. Folk kan være mere syge, der kan være flere tvangsfjernelser og så videre?

- Det er klart, men det er der jo allerede taget højde for i den eksisterende udligningsordning. Man skal huske på, at vi ikke starter fra nul her, der bliver allerede udlignet rigtig meget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lyden af image-tab

Mens Struer Kommune forsøger at markedsføre sig som Lydens By, er det lige nu lyden af den ene dårlige historie efter den anden, som rammer byen og ikke mindst dens borgere. I januar var det den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark, der kom i søgelyset, da det kom frem, at han havde brugt det kommunalt udleverede kreditkort til utal af privathævninger. Op til sidste weekend blev havnechefen så fritaget for tjeneste, da kommunen havde ”mistanke om uretmæssigheder i ansættelsen", som formuleringen lød. Og tirsdag var den gal igen, igen. Nu kom det frem, at flere chefer i kommunen havde brugt deres kommunale kreditkortet til formål, det er mere end vanskeligt at se det kommunale formål med. Hvorfor skal skatteyderne eksempelvis betale for et barbesøg i Vejle? Ret skal være ret, det er ude i småtingsafdelingen, at der er fundet uregelmæssigheder for i den seneste sag, der er kommet i kølvandet på Gammelmark-sagen. Men den er sammen med de andre sager med til at tegne et billede af, at der ikke har været ret meget styr på bilagene i kommunens top. Tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) ærgrer sig forståeligt nok over sagerne:"Der sker rigtig mange gode ting i Struer, og det her kommer bare til at skygge for det, og det, synes jeg ikke, Struer fortjener”, siger han gårsdagens avis. Det har Mads Jakobsen ret i. Borgerne fortjener det hvert fald ikke. De har ikke kommunale kreditkort, og de har intet ansvar for den svigtende kontrol. Borgerne kan bare se til, mens deres kommune bliver sat i forbindelse med den ene dårlige sag efter den anden, som involverer personer, der har siddet i betroede offentlige stillinger. Retfærdigt eller ej, så koster sagerne i form af et stort overtræk på kommunens image-konto. Man må for borgerne håbe, at der ikke ligger flere skeletter og venter på at falde ud af de kommunale arkivskabe, og at en ny kommunaldirektør kan være med til at få sat en stopper for problemerne. Der er trods alt en grænse for, hvad man kan holde til at høre på og om - også i Lydens by.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Annonce