Annonce
Livsstil

Gentænkt klassiker: Genbrugsglas giver designikon et naturligt skær

Aalto-vasen - også kendt som Savoy-vasen - blev til i 1936. Den har siden været produceret på Iittalas glasværk. Alvar Aalto selv skulle eftersigende aldrig have tjent penge på det ikoniske design, da han via designkonkurrencen, han i 1936 deltog i, overgav rettighederne til glasværket. Alligevel er vasen nok hans mest kendte og bedst sælgende design. Foto: Iittala
Aalto-vasen er blevet produceret på Iittalas glasværk siden 1936. For tiden pustes den i overskydende glas fra produktionen, for den skarpe, ikoniske vase er blevet en del af en bæredygtig genbrugskollektion, som det finske glasværk præsenterer i slutningen af august.

Kanterne er skarpe, formen organisk og kvaliteten høj. Men glasvasen har små bobler af luft og et skær af noget mere naturligt. Aalto-vasen, der er en af Iittalas mest kendte design, er gået til genbruget.

I slutningen af august lancerer det finske designbrand en genbrugskollektion med nogle udvalgte, langtidsholdbare designobjekter som Alvar Aaltos vase fra 1936. Kollektionen bliver skabt af genbrugsglas fra Iittalas glasværk, og det nye materiale tilfører noget levende og uforudsigeligt til det ellers stramme, finske glasdesign. Hver enkelt vase er unik og har små bobler af luft, der er umulige at komme uden om, når man arbejder med genbrugsglas. Og så varierer farvepaletten i det klare glas fra kølige havblå til rolige grønne nuancer.

Farver, der understreger den organiske form, der kunne være en af de tusindvis af finske søer, en træstamme eller måske en bølge (aalto på finsk).

I de årtier, vasen har eksisteret, er dens abstrakte, svungne former blevet fortolket på et utal af måder. Den har også haft adskillige farver, der har skiftet med moden. I 1937 var Aalto-vasen enten klar, brun, azurblå eller røgfarvet. Fra 50’erne og frem blev den pustet i glas, der var opalfarvet, koboltblåt eller rubinrødt. Nu hedder farverne blandt andet mosgrøn, regnblå og hør.

Aaltovasens nye genbrugsfarve er bestemt af resterne fra produktionen.

Med den kommende kollektion er det anden gang, at Iittala forsøger sig med glasdesign i 100 procent genbrug. I foråret 2019 var den finske glasproducent den første i verden til at lave en drikkeglasproduktion, hvortil der udelukkende blev brugt genbrugt glas. Målet er, at fremtiden bliver endnu mere bæredygtig på glasværket.

Og her er genbrug af glas og minimering af spild væsentlige indsatsområder, da det både giver energibesparelser og anvendelse af færre naturlige råvarer.

I Iittalas glasværk skal alt overskudsglas genbruges. Når man mundblæser og arbejder med en flydende masse af glas, vil der opstå spild. Som eksempel bliver Aalto-vasen mundblæst ned i en form, men skæres efterfølgende til af en maskine, så den står helt skarpt i kanten. Derudover er der løbende et spild af glas på grund af fabrikkens strenge kvalitetskontrol.

Det er de rester af glas, der nu får nyt liv i den hav-farvede Aalto-vase (1199,95 kroner), Aalto-fyrfadsstagen (179,95 kroner), Kastehelmi-drikkeglas (199,95 kroner for to), Kastehelmi-fyrfadsstage (149,95 kroner) og Raami-drikkeglas (189,95 kroner for to), der udgør den begrænsede genbrugskollektion.

En Aalto-vase bliver til. Siden 1936 er vasen blevet produceret af Iittalas glasværk. Det nye er, at den nu bliver pustet i genbrugt glas i en begrænset kollektion, der kommer i butikkerne i slutningen af august. Genbrugsvaserne vil have små unikke kendetegn som bobler i glasset eller dens egen unikke nuance af klart blåt eller grønligt glas. Foto: Iittala
Iittalas glasværk er begyndt at arbejde med genbrugt glas. Når man mundblæser glas og arbejder med en flydende glasmasse, er det umuligt at undgå spild. Men nu bliver overskudsglasset fra produktionen genbrugt i en ny kollektion med blandt andet Aalto-vasen i en 16 centimeter høj, bæredygtig udgave. Foto: Iittala
Aalto-vasen bliver produceret i et begrænset antal i bæredygtige materialer. Vasen er 16 centimeter høj og koster 1199,95 kroner. Den kan have små bobler i glasset og farvepaletten varierer fra klare, kølige blå nuancer til de grønlige. Foto: Iittala
Glasrester fra produktionen af finske designobjekter bliver genbrugt i en ny bæredygtig kollektion af velkendte Iittala-produkter. Foto: Iittala
Annonce
Holstebro

Ronnie er frifundet for at holde corona-fest: - Det er lige før, jeg skal have bestilt et banner, jeg kan hænge op

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Restaurant har uventet været lukket i over to måneder: Det har været lidt trist at se bilerne strømme til

Erhverv For abonnenter

Har besejret det svære skifte: Virksomheden har overlevet tre generationer

Holstebro

Filmfestival kommer til byen: Det er vigtigt, at der er noget for alle

Holstebro

Lufthavn skal igen have flere penge: Vi gør det for erhvervslivet

Holstebro

De vil begge lede deres partier, men de deltager ikke i budgetforhandlingerne

Danmark For abonnenter

Fup-mails vælter ind: Svindlere udnytter farvel til NemID til identitetstyveri

Danmark

Flere kvinder gør det selv: - Jeg vidste ikke, at jeg kunne - men så kunne jeg godt, og det er da mega fedt

Holstebro

Udlært i juni - åbner egen salon i september

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

Struer

Hent aftensmaden i skoven: Sådan sanker du bær

Sport For abonnenter

Selvmål, brændt straffespark og 0 point: En fødselsdag lige til skraldespanden

Sport

Bramming ude af aftenens kamp i Lissabon

Annonce