Annonce
Navne

Generalsekretær fylder 50 år: Pandaens førstemand i Danmark

WWF Verdensnaturfondens generalsekretær, Bo Øksnebjerg, fylder 50 år lørdag 26. januar. Foto: Jesper Edvardsen, Contineo/Scanpix

Verdensnaturfondens generalsekretær har opprioriteret de truede dyr i WWF's arbejde. I dag, lørdag den 26. januar, fylder han 50 år.

50 år: Han overtog i 2017 roret i en af Danmarks mest indflydelsesrige grønne organisationer, WWF Verdensnaturfonden. På et tidspunkt, hvor kampen om naturen, miljøet og klimaet er skærpet, er evnen til at få mediernes opmærksomhed essentiel. Og her kommer generalsekretær Bo Øksnebjergs baggrund ham til gode, for han er vant til at arbejde med kommunikation og offentlighed.

Øksnebjerg, som fylder 50 år lørdag 26. januar, er uddannet biolog fra Københavns Universitet i 1997. Derefter blev han ansat på magasinet "Natur og Videnskab", og fra 2000 arbejdede han med marketing og kommunikation i Novo Nordisk og Novozymes.

Senere, i 2012, blev han direktør for pr-bureauet Hill+Knowlton Strategies i Danmark, ligesom han har været ansat i lobby- og brandingselskaberne Advice og Burson-Marsteller samt i konsulentfirmaet Cowi.

Bo Øksnebjerg mødte efter sin tiltræden kritik for at svække WWF's ellers stærke profil på klimaområdet. Han fyrede WWF's erfarne klimarådgiver og omstrukturerede organisationen, så den passede bedre til hans nye linje. Øksnebjerg ville prioritere truede arter og en mere "ren" naturlinje højere i organisationen.

Det betyder større fokus på de trængte dyr, oftest med pels på, som er en del af varemærket og forretningen WWF, heriblandt den sort-hvide panda, der udgør dens kendte logo.

At han ikke selv er bleg for at gå ind i kampen, viste Øksnebjerg, da han i juli 2017 i dykkerdragt kastede sig i Kattegat for at være med til at bjærge de spøgelsesnet - tabte og herreløse fiskeredskaber - som WWF har sat sig for at få fjernet fra danske farvande. De tabte net fisker videre i årevis og fanger massevis af fisk, fugle og skaldyr til stor skade for det marine liv.

Generalsekretæren er gift og har to voksne børn. Han kan lide at lave mad og læse, men er efter eget udsagn "på ingen måde bykulturel", som han i april 2018 forklarede i Kristeligt Dagblad. Til gengæld har han et sommerhus i Odsherred, som han og familien sætter stor pris på.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Annonce