Annonce
Holstebro

Genbrug er et hit - men mest i resten af landet

I Vestjylland er det tøj og boligtilbehør, der står øverst på listen, når det kommer til at handle med genbrugsvarer, viser tal fra Den Blå Avis. Arkivfoto: Morten Stricker
Der er mulighed for at tjene en skilling, men ifølge professor i økonomi er det mindst lige så meget tanken om at gøre noget for klimaet, der har sat gang i genbrugshandlen.

Holstebro: En bil, tøj i alle størrelser eller et sæt salatbestik.

Man kan finde det meste mellem himmel og jord på Den Blå Avis’ hjemmeside. Fælles for det hele er, at det er brugt og søger ny ejermand.

Klikker man lidt rundt på hjemmesiden kan man falde over et parti gamle børnecd’er til beskedne ti kroner stykket. Næppe noget, sælgeren bliver rig af, men det er heller ikke ideen bag.

Annonce

For selvom det havde været lettere at smide cd’erne ud, vælger Lotte Vejsgård fra Holstebro, der sælger dem, alligevel at bruge tid og energi på at finde en køber.

- Jeg er ikke vild med den der "brug og smid væk"-mentalitet. Sådan noget som cd’erne er for godt til at smide ud, men vi skal ikke selv bruge dem mere, og så ville det da være dejligt, hvis andre kunne få glæde af det, siger hun.

Lotte Vejsgård og hendes mand har haft en bruger på DBA siden år 2000, og de laver cirka ti annoncer om året med ting, de gerne vil af med. De er også aktive, når de har behov for, at noget ryger den anden vej.

- Bøger er et godt eksempel på noget af det, vi køber brugt. Hvis man kan få en bog, der er blevet læst i en gang til en tredjedel af prisen, hvorfor så ikke gøre det, spørger Lotte Vejsgård.

Stigende tendens

Køb og salg gennem onlinemarkedspladser som Den Blå Avis bliver mere og mere populært. Generelt bliver der handlet mere med genbrugsvare for hvert år, der går. Det viser en opgørelse, Den Blå Avis har lavet.


Ofte handler det slet ikke om penge, men om at man selv føler, at man kan gøre noget for miljøet ved at lade være med at smide sine gamle ting ud

John Thøgersen, professor Aarhus Universitet


På landsplan har 77 procent enten købt eller solgt genbrugsvarer i løbet af det seneste år. I 2017 var tallet 63 procent.

Udviklingen kommer ikke bag på John Thøgersen, der er professor i økonomisk psykologi ved Aarhus Universitet.

- For det første bliver det lettere og lettere at handle med de muligheder, der er online i dag. Og for det andet er der mere fokus på at gøre noget godt for klimaet, og der passer tanken om genbrug bare rigtig godt ind, siger han.

Hvad søger vestjyderne på?

Her er top ti over de ting på DBA, midt- og vestjyderne har søgt mest på i løbet af det seneste år.

1. Sofa

2. iPhone

3. Spisebord

4. Skrivebord

5. Campingvogn

6. Cykel

7. Lænestol

8. Lego

9. Sofabord

10. Kommode

Det overrasker ham heller ikke, at man på diverse loppemarkeder og onlineplatforme kan finde alverdens ting til en pris, der nærmer sig nul kroner.

- Ofte handler det slet ikke om penge, men om at man selv føler, at man kan gøre noget for miljøet ved at lade være med at smide sine gamle ting ud. Og så er det jo aldrig en dårlig ting at kunne tjene en lille skilling samtidig, siger han.

Annonce

Vestjylland i bunden

Det er over hele landet, at der er sket en stigning i køb og salg af genbrugsvarer, men kigger man på danmarkskortet, er det i Vestjylland, at færrest har taget genbrugen til sig.

I løbet af det seneste år har 68 procent af vestjyderne købt eller solgt genbrug, og det er den laveste andel i landet. Sønderjylland topper listen med 83 procent, viser tallene fra DBA’s genbrugsindeks.

Genbrug er godt for miljøet. Men det betyder ikke nødvendigvis, at vestjyderne belaster miljøet mere ved at have et lavere forbrug af genbrug end resten af landet, fortæller Vibeke Myrtue Jensen, der er politisk rådgiver inden for miljø og transport hos Forbrugerrådet Tænk.

- Jeg tror ikke, man skal være bekymret for, at man i Vestjylland ikke gider genbrug. Jeg tror mere, det er et udtryk for, at vestjyderne bruger og beholder deres ting i længere tid, og det giver naturligt et mindre forbrugsflow i handlen med genbrug, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Udvider kapacitet: To testcentre bliver til tre på mandag

Annonce