Annonce
Debat

Gang i økonomien - giv mest til de danskere, som har mindst

Annonce

Er flere biler, hårde hvidevarer og mere tøj, produceret i udlandet, virkelig Venstres uambitiøse svar på krisen? Jacob Ellemann-Jensen vil fyre en ekstrem dyr nytårsraket af, her midt på året. Den funkler klart og flot på himlen i kort tid, men bagefter melder tomheden sig. Venstres forslag om at halvere momsen i resten af 2020, koster 44 milliarder, hvilket svarer til en pris på 4 millioner for hvert nyt job. Bagefter falder forbruget igen, og tømmermændene melder sig.

Af alle ideer til at sparke gang i økonomien igen, er denne afbrænding af denne Venstreraket vel en af de dårligste. Ellemann nævner eksemplet med en T-shirt, der falder i pris, og dermed øger forbruget, men kan sikker selv høre det håbløse i strategien.

Venstres forslag er en fin lille jobpakke for Kina, Sydkorea, Tyskland og USA, for jobeffekten i Danmark bliver minimal. Jeg har også meget svært ved at se, hvordan endnu flere biler, kørt af mennesker i spritnyt tøj, kan være svaret på miljø- og klimakrisen. Ja, tvært i mod.

Lavere moms kan eventuelt give mening på afgrænsede områder. Vi skal omstille forbruget af energi, og gøre grønt byggeri billigere, ligesom Danmark på alle planer skal være mere økologisk. Billigere almindelige sunde basisfødevarer vil hjælpe på sundheden og husholdningen i trængte familier.

Vi skal sparke gang i økonomien på en effektiv måde, og sparke andre bolde i mål samtidig. Flere penge til familier som har mindst, vil hurtigt blive omsat til forbrug. Der vokser ikke mos på mønterne hos modtagere af dagpenge, førtidspension, kontanthjælp og folkepensionister, og det vil rette op på uligheden.

Unge, ældre og lavtlønnede omsætter op mod 80 kroner ud af hver 100 kroner i ekstra indkomst. De 10 procent højeste indkomster omsætter kun 33 kroner, og resten ryger til opsparing.

Dagpengene skal have et ”corona-tillæg” og perioden for både dagpenge og 225 timers-reglen for kontanthjælp skal forlænges året ud. Desuden vil investeringer i uddannelse og den nødvendige grønne omstilling gør Danmark klar til fremtiden.

Karsten Hønge
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Åbningen af Klimatorium udskudt

Holstebro

Værktøjstyven kom på knallert

Annonce