Annonce
Kultur

Gør klar til at samle Fredes Samling

Frede Jakobsens store samling betegnes af fagfolk som unik, og Struer Kommune har nu taget startskuddet til at finde plads til samlingen på havnen i Struer. Frede har i flere år villet donere samlingen til Struer Kommune. Foto: Morten Stricker
Kommunen har nu taget hul på en plan for Østkajen 2, som i fremtiden skal huse vognmand Frede Jacobsens store private samling af modeller af blandt andet skibe, tog og flyvemaskiner

Struer: Store dele af hans 83-årige liv har han brugt på at samle, Frede Jacobsen.

Først og fremmest modeller af skibe. Vel at mærke af typen, som skibsreddere og rederier bruger formuer på at få lavet, så de i montrer kan tage i mod gæster og ansatte som et imponerende fysisk vidnesbyrd om flådens størrelse og udseende.

Og så er der modeltog fra en størrelse, der kan køres på, til de Märklintog, som mange i generationen +50 år kender fra deres barndom.

Annonce

Og modeller af flyvemaskiner. Og store, stationære motorer og skibsmotorer. Og en enkelt veteranbil er det også blevet til.

En unik gave

Fagfolk med forstand er ikke i tvivl: Samlingen er unik, og dens historiske validitet er mere end godkendt. På mere jævnt dansk dansk: Frede Jacobsens store samling er enestående.

Frede og hans hustru har aldrig fået børn, og derfor er der heller ingen umiddelbare arvinger til det, der i folkemunde længe har været kendt som Fredes Samling. De seneste år har flere private og museer da også ønsket at købe hele samlingen eller dele af den.

Men Frede Jacobsen har til dato afslået alle tilbud. Fordi samlingen efter hans mening fortjener at blive i hjembyen. En holding han er villig til at bakke op ved at testamentere eller forære den til byen.

Annonce

Klar til skitse

De indledende trin til brudevalsen mellem den inkarnerede samler og Struer by blev taget for 25 år siden. Her blev det første gang vendt, at byen burde finde et sted til samlingen. Så at sige, at en løsning er blevet hastet igennem, ville være forkert.

Et står fast: En så unik gave hverken kan eller vil byen sige nej til. Nu er arbejdet så langt, at Struer Kommune i 2022 og 2023 har sat to millioner kroner af på sit budget, der er øremærket til at skabe nye rammer for Fredes Samling. Stedet er også fundet på adressen Østkajen 2 på havnen.

I denne uge er har byrådet frigivet 300.000 kroner af de afsatte penge til arbejdet med det formentlig nye hjem for samlingen. Pengene skal bruges på en skitse for, hvordan Fredes Samling kan passes ind i planerne på adressen, hvor også byens ungdomskultur efter planen skal have til huse.

Annonce

Bred målgruppe

Ifølge fagfolk vækker Fredes Samling "en umiddelbar fascination og lyst til at udforske og opleve de mange modeller og motorer. Der er mulighed for at formidle eksempelvis den historiske baggrund og fascinationen af det mekaniske på nye og spændende måder".

Målgruppen går fra "engelske modelbaneentusiaster eller tyske motornørder til børnefamilier og pensionister på weekendophold" som det udtrykkes.

Allerede nu er der mange, der besøger samlingen i Fredes garage, hal og værksted på Havne Allé i Struer. Uden at betale entré, men kun udstyret med gode ører og tid til at høre nogle af historierne om de mange ting i Fredes store samling.

Fagfolkenes vurdering er, at når samlingen eventuelt flytter på Østkajen 2, vil det kunne mangedoble antallet af besøgende.

Annonce

Frivilligt engagement

Kommunen vil bruge erfaringer med det frivillige engagement fra Struer Jernbanemuseum og Nordvestjysk Fjordkultur, og engagementet bag Fredes Samling skal vokse nedefra og knopskyde. Den den af planen er de to parter helt enige om. Frivillige, der vel at mærke brænder for at fortælle historierne og passe et unikt stykke maritim kulturarv.

Der er da også allerede flere frivillige, som har lyst til og mod på at afsøge potentialet og mulighederne i samlingen.

Har man lyst til et smugkig på Fredes Samling, så åbnede Struer Museum i fjor en særudstilling med udvalgte genstande fra samlingen. Coronarestriktioner har gjort, at den del af samlingen fortsat kan ses. Når der vel at mærke lettes på restriktionerne og Struer Museum igen kan åbne dørene for besøgende.

Annonce
Holstebro

Ulla kan ikke nå at donere blod efter sygehusflytning: - Jeg vil ikke bruge en feriedag på det

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Tuha fik nok en nat: Nu udgives hendes tanker om tørklædet, tilværelsen og tiden i Holstebro

Sport For abonnenter

Alt forberedt på en hurtig afrejse til EM: Bramming er klar hvis telefonen ringer

Kultur

Johnny Madsen gad ikke corona-restriktioner og efterlod festival med et problem: Ny og dyrere afløser er fundet

Struer

Omikron holder fest i nordvest: Lige nu smittes fire personer hver time døgnet rundt

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Erhverv For abonnenter

Niels og livsværket: Træskoene og legetøjet blev overhalet af elcyklen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Struer

Erlings lille hund blev bidt bagfra en sen aftentime: - Det er et større rovdyr, som har haft fat i den her hund

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Struer

Er du interesseret i et dobbelt lederjob, så er det nu, ørerne skal foldes ud: - Det er da lidt mærkeligt at være med til at finde sin afløser, men også privilegeret

Debat For abonnenter

Smitten er nærmest ude af kontrol, og lad os så komme videre

Holstebro

A.P Møller-fond giver millioner til nyt søsportscenter: Vi håber at kunne begynde byggeriet allerede i år

Annonce