Annonce
Kultur

Går du på denne skole, så bliver du noget ved musikken

95 procent af elever bliver ved med at spille musik efter den tre år lange MGK-uddannelse. I Holstebro spiller eleverne i denne sæson på en række forskellige instrumenter, men der er også elever, som studerer sangskrivning og lydteknik. Arkivfoto: Johan Gadegaard
En undersøgelse viser, at 95 procent af eleverne, der tidligere har gået på De Musikalske Grundkurser, fortsat beskæftiger sig med musik. Halvdelen søger ind på en videregående musikuddannelse. Fra politisk hold efterlyses der flere af den slags undersøgelser.

Holstebro: Meget kan ske, når man for første gang træder indenfor som elev på en af De Musikalske Grundkurser.

Én ting er dog sikkert med noget nær statsgaranti: Kærligheden til musik kommer man ikke til at miste.

Det er konklusionen på en rapport, der blandt andet fortæller, at 95 procent af eleverne efter endt uddannelse forbliver udøvende på et instrument og deltager i musiklivet.

Halvdelen af eleverne ender også med at gå skridtet videre og søge ind en videregående musikuddannelse.

- Det stemmer fint overens med, hvad vi oplever her i Holstebro, bekræfter Jens Dammeyer Sørensen, leder af MGK Midtvest og Holstebro Musikskole.

Det er Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, som blandt 2067 elever i perioden 2008-2017 har gennemført en dimittendundersøgelse. I undersøgelsen spørges der blandt andet, om det er tilstrækkeligt, at "kun" halvdelen søger en videregående musikuddannelse?

- At resten af eleverne drager ud i livet og fortsat bruger musikken er i mine øjne lige så vigtigt, for der er bare ikke plads til, at alle kan optages på musikkonservatoriet. Men så læser de måske til pædagog eller en anden uddannelse, hvor de kan bruge det, de har lært hos os. Eller også bruger de musik i fritiden, siger Jens Dammeyer Sørensen.

Annonce

MGK

MGK MidtVest hører hjemme på Holstebro Musikskole. Der tilbydes decentral undervisning i Skive, Viborg og Herning. MGK MidtVest er for elever mellem 14 og 25 år, der interesserer sig for klassisk musik, rytmisk musik eller musikproduktion. Uddannelsen varer tre år.

I denne sæson, 2019/2020, har skolen i alt 60 elever (Holstebro = 32, Skive = 8, Viborg = 11, Herning = 9).

22 elever er piger og mest populært er sang (8) efterfulgt af klaver (3) og violin (3).

Blandt de 38 drenge er sang (10) mest eftertragtet efterfulgt af klaver (6), trommer (5) og elbas (4).

Kilde: MGK MidtVest.

Svagheder

Der er otte MGK-centre i Danmark, hvoraf centret i Holstebro er det eneste i Vestdanmark med 60 pladser.

Undersøgelsen har været vist til Fritids- og Kulturudvalget, og udvalgsformand Lene Dybdal (S) er tilfreds med, hvad hun har set - selvom hun også ser muligheder for forbedringer.

- En lille svaghed ved undersøgelsen er, at der ikke deltager så mange elever fra MGK Midtvest i undersøgelsen (- Vi har desværre ikke fået afrapporteret ordentligt, siger Jens Dammeyer Sørensen, red.). Derudover glemmer man, at mange rejser ud for at tage en uddannelse i udlandet. Dem inkluderer undersøgelsen ikke - eller spørger dem hvorfor de vælger at gøre det?

- Men det er interessant at se, hvad vi kan få ud af at investere i unge talenter. Det er endda rigtigt interessant. Skal jeg drømme højt, så kunne jeg godt tænke mig, at Kulturstyrelsen på samme måde undersøgte andre kulturtaktiviteter. Det kunne hos os for eksempel være Dansk Talentakademi for at se, om det har det setup, der bør have, eller om der er potentiale til mere, siger Lene Dybdal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Gavl styrtet ned i stormvejret

Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce