Annonce
Kultur

Går du på denne skole, så bliver du noget ved musikken

95 procent af elever bliver ved med at spille musik efter den tre år lange MGK-uddannelse. I Holstebro spiller eleverne i denne sæson på en række forskellige instrumenter, men der er også elever, som studerer sangskrivning og lydteknik. Arkivfoto: Johan Gadegaard
En undersøgelse viser, at 95 procent af eleverne, der tidligere har gået på De Musikalske Grundkurser, fortsat beskæftiger sig med musik. Halvdelen søger ind på en videregående musikuddannelse. Fra politisk hold efterlyses der flere af den slags undersøgelser.

Holstebro: Meget kan ske, når man for første gang træder indenfor som elev på en af De Musikalske Grundkurser.

Én ting er dog sikkert med noget nær statsgaranti: Kærligheden til musik kommer man ikke til at miste.

Det er konklusionen på en rapport, der blandt andet fortæller, at 95 procent af eleverne efter endt uddannelse forbliver udøvende på et instrument og deltager i musiklivet.

Halvdelen af eleverne ender også med at gå skridtet videre og søge ind en videregående musikuddannelse.

- Det stemmer fint overens med, hvad vi oplever her i Holstebro, bekræfter Jens Dammeyer Sørensen, leder af MGK Midtvest og Holstebro Musikskole.

Det er Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, som blandt 2067 elever i perioden 2008-2017 har gennemført en dimittendundersøgelse. I undersøgelsen spørges der blandt andet, om det er tilstrækkeligt, at "kun" halvdelen søger en videregående musikuddannelse?

- At resten af eleverne drager ud i livet og fortsat bruger musikken er i mine øjne lige så vigtigt, for der er bare ikke plads til, at alle kan optages på musikkonservatoriet. Men så læser de måske til pædagog eller en anden uddannelse, hvor de kan bruge det, de har lært hos os. Eller også bruger de musik i fritiden, siger Jens Dammeyer Sørensen.

Annonce

MGK

MGK MidtVest hører hjemme på Holstebro Musikskole. Der tilbydes decentral undervisning i Skive, Viborg og Herning. MGK MidtVest er for elever mellem 14 og 25 år, der interesserer sig for klassisk musik, rytmisk musik eller musikproduktion. Uddannelsen varer tre år.

I denne sæson, 2019/2020, har skolen i alt 60 elever (Holstebro = 32, Skive = 8, Viborg = 11, Herning = 9).

22 elever er piger og mest populært er sang (8) efterfulgt af klaver (3) og violin (3).

Blandt de 38 drenge er sang (10) mest eftertragtet efterfulgt af klaver (6), trommer (5) og elbas (4).

Kilde: MGK MidtVest.

Svagheder

Der er otte MGK-centre i Danmark, hvoraf centret i Holstebro er det eneste i Vestdanmark med 60 pladser.

Undersøgelsen har været vist til Fritids- og Kulturudvalget, og udvalgsformand Lene Dybdal (S) er tilfreds med, hvad hun har set - selvom hun også ser muligheder for forbedringer.

- En lille svaghed ved undersøgelsen er, at der ikke deltager så mange elever fra MGK Midtvest i undersøgelsen (- Vi har desværre ikke fået afrapporteret ordentligt, siger Jens Dammeyer Sørensen, red.). Derudover glemmer man, at mange rejser ud for at tage en uddannelse i udlandet. Dem inkluderer undersøgelsen ikke - eller spørger dem hvorfor de vælger at gøre det?

- Men det er interessant at se, hvad vi kan få ud af at investere i unge talenter. Det er endda rigtigt interessant. Skal jeg drømme højt, så kunne jeg godt tænke mig, at Kulturstyrelsen på samme måde undersøgte andre kulturtaktiviteter. Det kunne hos os for eksempel være Dansk Talentakademi for at se, om det har det setup, der bør have, eller om der er potentiale til mere, siger Lene Dybdal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad gemmer der sig mere

Vi danskere har gennem mange år været særdeles tilfredse med at se vort land stå blandt de øverste, når der laves lister over hvor lidt korruption og svindel, der foregår i landet. Ja, vi har brystet os af, at det stort set ikke forekommer - i hvert tilfælde ikke når vi sammenligner os med en række andre lande. Men smilet bliver noget anstrengt i denne tid, når vi præsenteres for den ene sag efter den anden, hvor det drejer sig om millioner, der er svindlet for i det offentlige. ja, vi har jo Britta-sagen, som afslørede en stor brist i sikkerheden og kontrollen, og hvor det var alt for let at hive alle de penge ud af systemet, som hun ønskede. Nu er vi så præsenteret for svindel i Forsvarets Ejendomstyrelse, hvor private leverandører for at få del i de store bestillinger i forsvaret har medvirket til, at ansatte har kunnet købe ind til privatboligen ved, at man betalte ekstra meget for de offentlige ydelser, og så kunne de ansatte bruge forskellen efter forgodtbefindende. Utroligt at sådan en åbenlys svindel har kunnet køre i årevis, når så mange har været involveret, og at der ikke er nogen, der har reageret tidligere, end det så skete nu. Nu er Dansk Folkeparti jo ikke en offentlig institution, men det er alligevel offentlige penge, der i forbindelse med Morten Messerschmidt og EU tilsyneladende også er svindlet med. Sagen er ikke afgjort endnu, så man skal vare sig med at dømme folk. Men det ser ikke godt ud for partiet ud fra det, der er kommet frem indtil nu. Så er det man spørger sig selv. Er der meget mere af den slags svindel i de store offentlige kasser? Er kontrollen for ringe, og tilliden for stor? Det kan ikke gå for hurtigt med at få kulegravet området, og om der ligger sig flere eksempler af disse millionsvindler liggende skjult. Den almindelige skatteyder kan ikke være tjent med, at pengene tilsyneladende kan fosse ud af systemet nogle steder, uden man får det for skattekroner, som vi betaler dem til. Her gælder ingen partifarve. Alle i Folketinget har kun den samme interesse. Det her skal bringes til ophør.

Annonce